”Jag vet inte var förbundsstyrelsen i Halland fått sina uppgifter ifrån om att jag gjort mig skyldig till någon otillbörlig påverkan”, säger Josefin Green apropå att Lars Püss sagt att han inte kan berätta allt han vet av hänsyn till de inblandade. Hon menar nu att hon straffas dubbelt genom att tas ifrån ordförandestolen i Destination Halmstad.
”Jag vet inte var förbundsstyrelsen i Halland fått sina uppgifter ifrån om att jag gjort mig skyldig till någon otillbörlig påverkan”, säger Josefin Green apropå att Lars Püss sagt att han inte kan berätta allt han vet av hänsyn till de inblandade. Hon menar nu att hon straffas dubbelt genom att tas ifrån ordförandestolen i Destination Halmstad. Bild: Roger Larsson

M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

Josefin Green verkar vara den största förloraren i striden inom Moderaterna. Inte nog med att hon raderats från alla listor och hotats av uteslutning – dessutom ska hon nu sparkas från ordförandeposten i Destination Halmstad.
– Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist har gjort, som fått förstaplatsen på valsedlarna, säger hon till HP och skriver i ett öppet brev till nya listettan om besvikelsen över hennes ”fulspel”.

ANNONS
|

Tre veckor efter att förbundsstyrelsen för Moderaterna i Halland mejlade ut beskedet att tre av de fyra översta namnen på valsedeln som stämman röstat fram ska strykas och hotas av uteslutning från partiet, verkar Josefin Green fortfarande vara mer eller mindre chockad.

– Det känns extra konstigt att se Anna Fallkvists namn överst på den lista som förbundsstyrelsen beslutat ska ersätta listan som medlemmarna röstade på, säger hon och tillägger:

– Det var ju faktiskt just Anna som fick mig att gå med i den här tankesmedjan.

Green berättar om hur Niclas Jansson och Robert Lindell i slutet av sommaren tog kontakt med henne och undrade om hon ville vara med och diskutera hur M i Halmstad kan förnyas.

ANNONS

– Det där med förnyelse lät bra, men jag kände inte Niclas och Robert. Däremot visste jag att Anna varit och lunchat med Robert, så jag rådfrågade henne. När hon sade att det var en bra sak litade jag på henne.

Jag blir chockad, ledsen och besviken att du nu själv använt dig av det fulspel som vi tillsammans kämpat för att få bort.

På sin Facebook-sida har Josefin Green den här veckan dock skrivit ett öppet brev till ”min finaste före detta partikollega Anna” som visar att hon inte längre litar på Fallkvist.

”Jag blir chockad, ledsen och besviken när jag läser i Hallandsposten om att du nu själv använt dig av det fulspel som vi tillsammans kämpat för att få bort från föreningen. Vad fick dig att välja bort demokratin?” skriver hon.

Green länkar där till HP:s artikel om att Fallkvist sagt till förbundsordförande Lars Püss att hon lämnade tankesmedjan i slutet av september förra året – men att HP kunde avslöja att Fallkvist i verkligheten var aktiv och drivande i tankesmedjan ända fram i januari i år.

”Varför har du försökt framställa det som att vi i vår grupp Gofika & politik arbetat i det fördolda? Du är gruppledare i Moderaterna och därmed har både du och partiet haft full insyn i vårt arbete för en demokratisk och inkluderande kultur i föreningen”, avslutar Green sitt inlägg.

ANNONS

Inte inblandad i listan

– Jag har överhuvudtaget inte varit inblandad i den omdiskuterade listan, där ordningen på namnen ändrats jämförts med nomineringskommitténs, förklarar hon för HP.

När HP dubbelkollar den uppgiften med Niclas Jansson och Robert Lindell bekräftar de båda att hon inte var med när de diskuterade fram ”vilka 16 namn som borde stå överst för att få igenom mesta möjliga förnyelse”.

– Första gången jag hörde talas om den var när jag satt bredvid Carl-Johan Berthilsson på stämman och han hade fått tag på en lista som han var upprörd över. För min egen del visade det sig att jag hade i princip samma placering på den som på listan som nomineringskommittén presenterat.

– Jag hade heller inga vänner eller släktingar på plats för att rösta på mig, så jag är helt oförstående till hur jag kunnat blandas in i några fuskdiskussioner.

Fick aldrig ge sin syn

Som HP tidigare återgett blev hon aldrig intervjuad när förbundsstyrelsen utredde fuskanklagelserna. När hon inte kunde komma till Falkenberg den tid hon blev kallad, erbjöd styrelsen inga alternativ.

Green berättar för HP hur ledsen hon blev när hon fick veta att det inletts ett uteslutningsärende mot henne.

– Trots att jag i hela mitt liv brunnit för Moderaterna valde jag därför att självmant gå ur partiet, för att slippa en sådan förnedrande process, säger hon och förklarar att hon därmed blir politisk vilde i kommunfullmäktige fram till höstens val.

ANNONS

Jag tog över ett bolag i kris när jag tillträdde och har fått mycket beröm för hur väl jag skött jobbet – trots svårigheterna med pandemin.

Däremot har hon nu fått veta att M i Halmstad beslutat att hon ska sparkas från ordförandeposten i Destination Halmstad.

– Jag förstår inte varför de vill straffa mig dubbelt på det viset. Jag tog över ett bolag i kris när jag tillträdde och har fått mycket beröm för hur väl jag skött jobbet – trots svårigheterna med pandemin, säger Green.

Fotot är från ett HP-reportage 2019, som tog upp att det efter förra valet blivit fler kvinnor i ledningen för de kommunala bolagen. Josefin Green hade då ordförandeklubban i Destination Halmstad, Ann-Charlott Mankell i Hallands Hamnar Halmstad och Louise Uvenfeldt i Hem. De två förstnämnda har nu lämnat Moderaterna.
Fotot är från ett HP-reportage 2019, som tog upp att det efter förra valet blivit fler kvinnor i ledningen för de kommunala bolagen. Josefin Green hade då ordförandeklubban i Destination Halmstad, Ann-Charlott Mankell i Hallands Hamnar Halmstad och Louise Uvenfeldt i Hem. De två förstnämnda har nu lämnat Moderaterna. Bild: Roger Larsson

– Tanken är annars att ordförandeskapet i kommunala bolag inte ska vara politiskt, utan ha fokus på bolagets bästa. Partiet har dessutom redan insyn genom att Moderaterna har ytterligare en styrelseledamot, förklarar hon besviket.

”Kollar inte Facebook”

När HP ber Anna Fallkvist om en kommentar till Greens Facebook-inlägg säger hon först att hon inte har läst det. Efter att HP läst upp vad som står, säger Fallkvist att ”hela situationen som uppstått är jättetråkig”.

– Alltsammans är mycket olyckligt, det hade aldrig behövt bli så här, förklarar hon och känner inte igen sig i att hon ska ha lockat med Josefin Green i tankesmedjan.

Robert Lindell berättar för HP att han först oroades av att tankesmedjan verkade bli för ”grabbtung” och att han därför tog kontakt med Anna Fallkvist för att höra vilka kompetenta kvinnor som kunde vara intresserade att vara med.
Robert Lindell berättar för HP att han först oroades av att tankesmedjan verkade bli för ”grabbtung” och att han därför tog kontakt med Anna Fallkvist för att höra vilka kompetenta kvinnor som kunde vara intresserade att vara med. Bild: Privat

– Robert och Niclas nämnde hennes namn redan när de kontaktade mig, så vi är nog grundlurade båda två. Det som fick mig att hoppa på var att Andreas Bergman var med där, säger Fallkvist.

Känner du något dåligt samvete över att du nu står som etta på valsedlarna, samtidigt som Josefin Green sparkats ut från partiet – trots att ni verkar ha gjort precis samma saker i den här tankesmedjan?

ANNONS

– Det är som sagt väldigt trist att vi hamnat i den här sitsen. Jag tycker fantastiskt bra om Josefin och hon är en oerhört duktig politiker, svarar Anna Fallkvist.

Men om Josefin Green inte ens var inblandad i den beryktade listan på stämman, vad har hon då gjort för fel som inte också du har gjort?

– Jag vet inte hennes upplevelse av vad jag har gjort. Jag vet bara att hon varit med på möten som jag inte hade tid att gå på. Och även om jag inte kan detaljerna har jag hört att hon skrivit under ett papper som skickades in till förbundsstyrelsen när frågan utreddes.

Av allt att döma syftar hon på de tolv sidor som Niclas Jansson lämnade till förbundsstyrelsen när han intervjuades där. Där beskriver han tankesmedjan och vad som hände i samband med stämman.

Enligt Niclas Jansson måste man komma från hans del av stan för att kunna få kärnväljarnas förtroende som etta.

Fallkvist reagerar när HP berättar att Jansson, innan han lämnade in skrivelsen, frågade Robert Lindell, Josefin Green och Anders Stenbeck om de ville ställa sig bakom det han skrivit – men att bara de två förstnämnda svarade ja.

– Det förvånar mig att Anders Stenbeck sade nej. Det var ju han som några dagar före stämman berättade för mig att allt var riggat och klart, säger hon.

ANNONS

Var det först då du hörde talas om den andra listan?

– Redan den 18 januari hade Niclas Jansson sagt åt mig att jag bara fick bli tvåa för att bara han kunde stå som etta. Förklaringen som han gav mig gjorde att jag helt tappade förtroendet för honom.

Varför kunde inte du få bli etta?

– Han menade att jag som bor i Harplinge inte har rätt bakgrund. Enligt Niclas Jansson måste man komma från hans del av stan för att kunna få kärnväljarnas förtroende som etta, säger Fallkvist och tillägger:

– Jag känner avsmak inför tanken på att dela in människor efter vilket bostadsområde de kommer från. Moderaterna ska finnas till för alla.

Förnekas av de andra på mötet

HP har låtit Niclas Jansson – och Robert Lindell och Josefin Green, som var med på samma möte – bemöta Fallkvists uppgifter. Alla tre hävdar att de inte stämmer.

– Det vore ju helt befängt att han skulle säga att man måste komma från Söndrum eller Tylösand för att stå överst på Moderaternas valsedel. Jag är själv inflyttad Halmstadbo, säger Lindell.

– Han sade verkligen inget sådant. Jag bor vid Örjans vall och har tidigare bott på Nyhem, så jag skulle direkt ha protesterat om det förts några sådana resonemang, säger Green.

ANNONS

– När vi gick igenom vilka grupper som kan tänkas stödja Lundholm, Fallkvist eller mig på stämman sade jag bara att många kärnväljare som bor i närheten av Eketångaskogen troligen kommer att stödja mig – eftersom jag alltid bott där och de vet vem jag är, säger Jansson.

”Har inte sagt att det var riggat”

HP har även låtit Anders Stenbeck bemöta Fallkvists uppgifter om honom.

– Jag har inte pratat med henne om någon lista eller att något var riggat inför stämman. Eftersom jag känner henne och vi båda bor i Harplinge upplyste jag henne däremot om att jag tänkte rösta på Niclas Jansson som etta i stället för henne, säger han.

– Att jag inte ställde mig bakom Niclas skrivelse till förbundsstyrelsen handlade mest om att jag inte hann läsa igenom den – utan jag skrev ett eget brev till styrelsen. Men jag har aldrig hemlighållit att jag ingått i tankesmedjan och att jag ville se förnyelse, tillägger han.

HP har förgäves försökt få Andreas Bergman att kommentera Fallkvists uppgifter om honom.

LÄS MER:Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

LÄS MER:Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

LÄS MER:Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

LÄS MER:Petade moderater funderar på Hjärta för Halmstad

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

ANNONS