Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

Flera besvikna moderater beskriver hur förre ordföranden för Företagarna instruerade nya medlemmar hur de skulle rösta vid helgens nomineringsmöte.
– Jag är glad över att de krafter som vill förändra kom högre än dem som inte lyssnat på invånarna, säger Morgan Gripson själv och kallar fuskanklagelserna för Trumpfasoner.

ANNONS
|

HP beskrev under helgen hur den lista som Moderaternas nomineringskommitté i Halmstad tagit fram till höstens kommunval hackades sönder och kastades om vid lördagens medlemsomröstning på Hotel Tylösand.

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

Exempelvis blev toppmoderaten Carl-Johan Berthilsson, efter 30 år i politiken, nedflyttad till en plats utanför fullmäktige – från plats 4 till 23.

LÄS MER:Berthilsson tackar nej till att bli listetta för M

Samtidigt flyttades vissa upp från blygsamma placeringar till toppen – som Niclas Jansson från 8 till 1, Robert Lindell från 16 till 3 samt Bruno Petersson från 15 till 5.

Flera moderater har hört av sig till HP, upprörda över hur det gick till på mötet och med paralleller till den kupp som i somras genomfördes inom SD Halmstad. De flesta vill vara anonyma, men pratar om hur chockade de blev när de såg kuppmakarna agera.

ANNONS

Det är inte upp till mig att bedöma om det gick rätt till, det får förbundsstyrelsen göra, men moraliskt kändes det inte bra.

Casandra Hallberg, som är ny inom politiken och sambo med moderate fullmäktigeledamoten Sebastian Stenbeck, har däremot skrivit öppet om nomineringsstämman på sin Facebook. Trots att hon till sist hamnade på valbar plats, 13:e, är hennes långa inlägg kritiskt.

Casandra Hallberg är sambo med moderate fullmäktigeledamoten Sebastian Stenbeck.
Casandra Hallberg är sambo med moderate fullmäktigeledamoten Sebastian Stenbeck. Bild: Roger Larsson

– Jag står inte bakom hur det gick till på mötet, säger hon till HP och tillägger:

– Nu är det inte upp till mig att bedöma om det gick rätt till, det får förbundsstyrelsen göra, men moraliskt kändes det inte bra.

Tackade nej till att delta i kupp

I inlägget skriver hon hur det i flera månader ryktats om en kupp och att hon själv blivit tillfrågad om att delta i den – men tackat nej.

”Vad som skedde i helgen är i mina ögon inte demokratiskt och strider mot min värdegrund, vilket fått mig att ifrågasätta huruvida jag vill engagera mig eller inte i den moderata politiken i Halmstad”, står det på Casandra Hallbergs FB.

”Vad som skedde i helgen är i mina ögon inte demokratiskt och strider mot min värdegrund”, skriver Casandra Hallberg, som ändå till sist valde att inte tacka nej till sin plats på kommunlistan.
”Vad som skedde i helgen är i mina ögon inte demokratiskt och strider mot min värdegrund”, skriver Casandra Hallberg, som ändå till sist valde att inte tacka nej till sin plats på kommunlistan. Bild: Tobias Hultqvist

Hon skriver om hur det värvats medlemmar inför stämman bara för att kunna genomföra kuppen – och även om att det ska ha varit villkor och löften inblandade.

”Kunde ha bussat ut hela släkten”

Som liknelse jämför hon med om hon själv skulle ha värvat alla sina kompisar och hela släkten för att bussa ut dem till stämman, ge dem en lista i handen och få deras röster mot vissa löften.

ANNONS
Casandra Hallberg, som blev placerad högt nog för att komma in i kommunfullmäktige efter höstens val, får mycket lovord efter sitt kritiska inlägg om Moderaternas nomineringsstämma.
Casandra Hallberg, som blev placerad högt nog för att komma in i kommunfullmäktige efter höstens val, får mycket lovord efter sitt kritiska inlägg om Moderaternas nomineringsstämma. Bild: Roger Larsson

Casandra Hallberg lyfter även fram Muf-ordföranden Leo Rand och vilket ”stort kurage” han visade när han valde att tacka nej, trots att han flyttats upp till sjätte plats.

– Självklart övervägde jag också att tacka nej, men jag vill fortfarande vara med och påverka – för innerst inne har jag ju ett moderathjärta, säger Casandra Hallberg till HP.

Lovordas av toppnamn

I kommentarsfältet kan man läsa hur moderata toppnamn som kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman och regionstyrelsens ordförande Mikaela Waltersson lovordar henne.

Bruno Petersson, som röstades upp tio placeringar på listan i lördags, påminner – apropå kritiken – om att det ”alltid finns två sidor av myntet”.
Bruno Petersson, som röstades upp tio placeringar på listan i lördags, påminner – apropå kritiken – om att det ”alltid finns två sidor av myntet”. Bild: Mikael Johansson

Bland dem som berömmer henne finns också sådana som vann på kuppen som hon kritiserar. Bland annat hyllas hon av Bruno Petersson – med tillägget att ”det alltid finns två sidor av myntet”.

Ironisk kommentar

Fullmäktigeledamoten Conny Hansen, som dumpades från plats 6 till 20, kommenterar detta ironiskt med:

”Jag tycker det är fantastiskt att personer som valt att tacka ja till det erbjudande du vänder dig mot, ändå kvittrar positiva kommentarer som de inte vore en del i det...”

Moderate fullmäktigeledamoten Conny Hansen verkar tycka att en del som hyllar Casandra Hallbergs kritiska inlägg visar prov på dubbelmoral.
Moderate fullmäktigeledamoten Conny Hansen verkar tycka att en del som hyllar Casandra Hallbergs kritiska inlägg visar prov på dubbelmoral. Bild: Jari Välitalo

Gemensamt för de besvikna moderater som pratat med HP är att de nämner Morgan Gripson, förre ordföranden i Företagarna Halmstad, som regissören bakom kuppen.

Jag gick runt och hjälpte alla som hade problem att få igång röstningsappen.

– Jag förstår inte varför det är sådant fokus på mig. Hade jag haft den makt som det framställs som hade jag väl sett till att själv bli vald, säger Gripson till HP.

ANNONS

Du kandiderade ju ursprungligen till att bli ett toppnamn inför valet, men hoppade av när det skrevs om din otillåtna källaruthyrning. Kan man inte säga att du nu försökt påverka som en kungamakare i stället?

– Nej, jag är bara en av flera missnöjda M-medlemmar. Jag har kanske pratat med ett tiotal personer som också tycker att den nuvarande ledningen nonchalerat näringslivsklimatet. Det är väl inget olagligt med det?

LÄS MER:”Fulspel” kring källare får M-kandidat att hoppa av

”Nuvarande moderatledningen har varit helt tondöv när det gäller näringslivsklimatet, Eketångaskogen och hotellfrågan”, säger Morgan Gripson, som framställs som regissören bakom kuppen.
”Nuvarande moderatledningen har varit helt tondöv när det gäller näringslivsklimatet, Eketångaskogen och hotellfrågan”, säger Morgan Gripson, som framställs som regissören bakom kuppen. Bild: Anders Holmer

Han tillägger att han personligen är besviken över att han inte kom med i topp, som 25:a, på den andra listan – den med namnen som inte får plats som ledamöter eller ersättare i fullmäktige.

– Jag nominerade mig själv i lördags, men det fattades en röst för att jag skulle komma med på listan.

En del pratar om att man kan döpa om Moderaterna till Företagarpartiet nu, håller du med om det?

– Niclas Jansson fick ett 80-tal röster för att hamna överst på listan till fullmäktige – det är inget enmansverk. Det är inte bara företagare som varit missnöjda med hur partiet skötts. Andra har pratat med personer som tyckt att partiet varit tondövt när det gäller Eketångaskogen eller hotellfrågan, berättar Morgan Gripson.

LÄS MER:Fusk ska utredas efter Moderaternas stämma

Hur ser du på anklagelserna om att du ska ha gett nyrekryterade medlemmar lappar med namn och sedan gått runt och instruerat folk på mötet om hur de skulle rösta?

ANNONS

– Det där med lappar får stå för andra. Däremot gick jag runt och hjälpte alla som hade problem att få igång röstningsappen, så det är förmodligen det som de har sett.

Det där är värsta Trump-fasonerna, precis som när han hävdade att presidentvalet i USA var stulet.

– Att Casandra skriver att hon kunnat bussa en massa människor till Tylösand är irrelevant. Nu gjorde hon inte det – och enligt demokratins spelregler vinner den som får flest röster.

Vad är din kommentar till att ordförande i Moderaterna Halland, riksdagsledamoten Lars Püss, hävdat att han ”fått signaler om att det skett fusk inför stämman”?

– Det där är värsta Trump-fasonerna, precis som när han hävdade att presidentvalet i USA var stulet. Man kan inte komma med sådana anklagelser utan att presentera bevis.

Kan det inte vara fusk om någon utlovas något, exempelvis en viss placering, i utbyte mot att den stödjer vissa namn?

– Jag har i alla fall inte kommit med några sådana löften. Jag har inte ens mandat att kunna lova ut någon position i partiet, säger Morgan Gripson.

Det är möjligt att jag har varit naiv – för det har ju ryktats en del –men jag har aldrig tidigare varit med om så här stora omkastningar.

Nomineringskommitténs ordförande Ann-Charlotte Westlund är på måndagen sparsam i sina kommentarer.

– Just nu är jag bara tom och väldigt trött, säger hon och konstaterar att det var många medlemmar som hon inte kände igen på mötet.

ANNONS
”Jag är besviken är över att de som röstade inte reflekterade mer över allt det jobb vi i nomineringskommittén lagt ner för att värdera varje namn på listan”, säger Ann-Charlotte Westlund.
”Jag är besviken är över att de som röstade inte reflekterade mer över allt det jobb vi i nomineringskommittén lagt ner för att värdera varje namn på listan”, säger Ann-Charlotte Westlund. Bild: Roger Larsson

– Det är möjligt att jag har varit naiv – för det har ju ryktats en del –men jag har aldrig tidigare varit med om så här stora omkastningar.

Men är inte detta riktig demokrati, när medlemmarna får rösta?

– Tanken är god, men som medlem bör man ju också sätta sig in i vilka politiska uppdrag personerna ska ansvara för, säger Westlund och tillägger:

– Jag är besviken är över att de som röstade inte reflekterade mer över allt det jobb vi i nomineringskommittén lagt ner för att värdera varje namn på listan.

Kan det bli lika stora omkastningar på lördag när er lista till regionvalet ska spikas?

– Jag tror inte det, med tanke på att det då är ombud som röstar.

ANNONS