Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

Anna Fallkvist fick inte förtroendet av Moderaternas medlemmar. I stället valdes Niclas Jansson, i dag inte ens fullmäktigeledamot, till förstaplatsen på kommunlistan. Dessutom petades den förre tilltänkta tunga kandidaten Carl-Johan Berthilsson helt från valbar plats, på ett möte som enligt HP:s uppgifter ska ha gått stökigt till.

ANNONS
|

Kommunrådet Jonas Bergman (M) har aviserat att han inte kommer att fortsätta med politiken efter valet. Efter en rad interna stridigheter och avhopp föreslogs till sist Anna Fallkvist som listetta inför Moderaternas nomineringsmöte i dag, den 5 februari.

LÄS MER:Anna Fallkvist (M) föreslås bli ny listetta efter Jonas Bergman

Men väl på mötet fick Fallkvist, ordförande i miljönämnden och gruppledare i fullmäktige, inte förtroendet av partiets medlemmar att leda Moderaterna i valrörelsen. Hon hamnade i stället på plats 2.

– Man måste respektera medlemmarnas beslut på stämman. Nu får vi bilda ett lag och köra på, vi har ett val att vinna, kommenterar Anna Fallkvist.

Även andranamnet, Christofer Lundholm, blev nedpetad på listan och återfinns i stället som sjunde namn.

ANNONS

Doldis utan fullmäktigeplats ny listetta

Listetta blev i stället Niclas Jansson, som på förhand var nominerad till plats 8.

– Efter att min son föddes och att jag gifte mig med min fru så är det här den största dagen i mitt liv, säger Niclas Jansson till HP och fortsätter:

– Jag tillhör kärnväljarna, har varit med i Muf när jag var liten, man skulle nog kunna beteckna mig som råmoderat.

52-årige Jansson är i dag vice ordförande för partiets lokala avdelning i Halmstad samt styrelseledamot i det kommunala bolaget Halmstad Stadsnät.

Vid valet 2018 stod han hela vägen ner på 48:e plats på Moderaternas lista i Halmstad. Jansson är också engagerad i Fastighetsägarna, och är ordförande både i Fastighetsägarna Centrum Halmstad och i Fastighetsägarna Halland.

– Det här innebär att jag kommer att bli heltidspolitiker och få säga upp mig från mitt jobb och lämna alla andra förtroendeuppdrag. Jag kommer från näringslivet och har stark profil där, men det är bara att lämna allt.

Niclas Jansson ser det inte som någon större överraskning att han hamnade överst på listan.

– Jag tror inte att det var helt oväntat på själva stämman. Jag har förstått den senaste tiden att jag har starkt stöd. Det är några personer som har anmält att man står till förfogande om man blir vald som nummer ett och jag var en av dem.

ANNONS

Till skillnad från tidigare stämmor där ombud haft rösträtt var i år alla medlemmar inbjudna för att bestämma listans utformning.

– Detta är den förklaringsmodell som förklarar listans resultat, menar Niclas Jansson.

Däremot bekräftar Jansson att det var mycket känslor i samband med att listan presenterades.

– Det var många missnöjda människor när nomineringskommitténs lista släpptes. På samma sätt var det många missnöjda nu, men många nöjda också. Men jag tror att om vi låter det gå en vecka så lägger det sig nog.

Anna Fallkvist tyckte att det var lite väl många omkastningar i listan.

– Men jag är inte förvånad över vem som blev etta.

Varför inte?

– Det har bara känts så.

Vad får Moderaterna med Niclas Jansson som listetta?

– Han är en känd profil i Halmstad så det kan kanske vara till vår fördel. Vi får se, han är inte så erfaren inom politiken, men kan vara en bra tillgång, säger Fallkvist.

Förre kronprinsen petades helt

Under mötet blev även Carl-Johan Berthilsson petad från valbar plats. Listtvåan från 2018 var tilltänkt som fyra på listan, men under mötet hamnade han först på plats 23. Moderaterna har i dagsläget 16 platser i fullmäktige, vilket sannolikt innebär att Berthilsson inte får en stol där.

ANNONS

Berthilsson har i dag en rad politiska uppdrag, inte minst som ordförande för Halmstads Rådhus AB och i fastighetsnämnden samt 1:e vice ordförande både i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott och i Laholmsbuktens VA.

En annan som gjorde ett stort hopp under mötet var Robert Lindell, som blev tredjenamn efter att han var nummer 16 i förslaget. Lindell är i dag ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden samt styrelseordförande för Halmstad City.

Uppgifter: Stökigt möte – fuskanklagelser

Enligt HP:s källor från mötet har det varit ett stökigt möte där företagarna har tagit över partiet, vilket de stora hoppen på listan visar. Både Niclas Jansson och Robert Lindell kommer från företagarsidan och har nu tagit sig upp till toppositioner inför höstens val.

Det ska ha mötts av misstankar från andra håll i partiet. Bland annat ska Lars Püss, riksdagsledamot och ordförande för Moderaterna i Halland, varit uppe i talarstolen och talat om fusk.

Niclas Jansson bekräftar att Püss använde ordet fusk.

– Ordet fusk var med, men exakt vad han menade med det vet jag inte, säger Jansson.

LÄS MER:Fuskmisstankar utreds efter lokal M-stämma

HP:s uppgifter menar dock att det enda som kan ha varit oriktigt från mötet är om någon löst medlemsavgift för sent eller om någon betalat medlemsavgifter åt dem. Enligt stadgarna för Moderaterna i Halland måste en medlem betalat sin avgift åtminstone två veckor innan ett kretsårsmöte för att ha rösträtt.

ANNONS

MUF-ordföranden strök sig själv

Anmärkningsvärt från mötet var även att MUF-ordföranden Leo Rand blev framröstad till en sjätteplats från plats 17. Rand valde dock att avsäga sig den platsen, vilket medförde att alla under honom lyftes upp en plats.

En av medlemmarna bad efter mötet om att få ta en bild på den nye listettan Niclas Jansson ihop med förra valets listetta Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande. Men Jonas Bergman avböjde och lämnade i stället mötet kvickt. Även Lars Püss hade bråttom från platsen efter mötet och lämnade tillsammans med Mikaela Waltersson, regionstyrelsens ordförande i Halland.

Christofer Lundholm var fåordig efter stämman. ”Vi får helt enkelt smälta det här”, sade Lundholm.
Christofer Lundholm var fåordig efter stämman. ”Vi får helt enkelt smälta det här”, sade Lundholm.

Jonas Bergman vill inte ge några kommenterar utan hänvisar till föreningsordförande Christofer Lundholm.

– Den kommentar jag har är att det var en välbesökt stämma, strax över 140 medlemmar var där. Det var en turbulent stämma, det blev många omkastningar på listan och vi får helt enkelt smälta detta nu, säger Lundholm.

Är du överraskad över resultatet?

– Jag har ingen kommentar kring den biten.

Du var nominerad som tvåa, men hamnade åtta, tankar kring det?

– Det är klart att jag personligen hade sett fram emot en andra plats på listan. Personligen tycker jag att nomineringskommitténs förslag var väl genomtänkt.

Stämmer det att det fanns misstankar kring resultatet och att ordet fusk ska ha använts?

ANNONS

– Det är inget jag vill kommentera i dagsläget. Vi får smälta det här helt enkelt.

Moderaternas lista till kommunvalet i Halmstad

1. Niclas Jansson

2. Anna Fallkvist

3. Robert Lindell

4. Josefin Green

5. Bruno Petterson

6. Louise Uvenfeld

7. Christofer Lundholm

8. Ardian Mazreku

9. Annika Svensson

10. Magnus Ackerot

11. Simon Lindgren

12. Johan Douglas

13. Casandra Hallberg

14. Susanne Beide

15. Dag Hultefors

16. Ewa Sjögren

17. Carin Sundin

18. Magnus Uvenfeldt

19. Jesper Keller

20. Conny Hansen

21. Jan-Åke Hansson

22. Houda Axelsson

23. Carl-Johan Berthilsson

24. Anders Stenbeck

25. Göran Almén

26. Anita A’son Strandahl

27. Staffan Ring

28. Dan Törnenger

29. Amanda Rasmusson

30. Tomas Lennartsson

31. Mathilda Lilja

32. Pehr Magnusson

33. Johan Sutinen

34. Anne-Marie Smedberg

35. Adam Sträng

36. Anna-Lena Cumtell

37. Niklas Christiansson

38. Bengt Kjellgren

39. Nese Celebioglu

40. Jan Prytz

41. Dick Beide

42. Kerstin Nordholm

43. Eva Manns

44. Roland Malmenborn

45. Lars-Erik Blank

46. Eva Karin Möllefors

47. Joakim Rask

48. Andreas Händig

49. Carl Lindblom

50. Birgitta Nilsdotter

51. Sven Henriksson

52. Tobias Hultqvist

53. Leif Liljebrunn

54. Philip Norrman

55. Sven Frostå

56. Lennart Ohlin

*Leo Rand blev vald som nummer 6 men valde att avsäga sig från platsen.

ANNONS