Lars Püss (M) lovar att ge besked den här veckan om huruvida omröstningen som Moderaterna i Halmstad har gjort ska ogiltigförklaras.
Lars Püss (M) lovar att ge besked den här veckan om huruvida omröstningen som Moderaterna i Halmstad har gjort ska ogiltigförklaras. Bild: Roger Larsson

Püss har fortfarande inga bevis om fusk

Över tre veckor har gått sedan Lars Püss, M-ordförande i Halland, antydde att det låg fusk bakom kuppen där Niclas Jansson röstades fram som ny listetta för Moderaterna i Halmstad. Men fortfarande har inga bevis presenterats.
– Vi kommer ge ett besked den här veckan om omröstningen ska ogiltigförklaras eller inte, lovar Püss.

ANNONS
|

HP har tidigare beskrivit dramatiken kring omröstningen när Moderaterna i Halmstad lördagen den 5 februari samlades på Hotel Tylösand.

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

Listan inför höstens kommunval – som nomineringskommittén pusslat samman efter mängder av intervjuer och överväganden – hackades sönder och kastades om rejält.

Ett exempel på detta var att toppmoderaten Carl-Johan Berthilsson, efter 30 år i politiken, blev nedflyttad från plats 4 till 23 – vilket innebär att han efter valet inte längre får någon plats i kommunfullmäktige.

Oerfarna flyttades upp

Å andra sidan flyttades oerfarna politiker upp rejält jämfört med nomineringskommitténs lista.

Några exempel på det är Niclas Jansson, upp från plats 8 till nummer 1, Robert Lindell, från 16 till 3, samt Bruno Petersson, från 15 till 5.

ANNONS
Niclas Jansson, som i senaste kommunvalet hade plats 42 på Moderaternas lista i Halmstad, blev i början av februari framröstad som etta på M-listan till valet i september.
Niclas Jansson, som i senaste kommunvalet hade plats 42 på Moderaternas lista i Halmstad, blev i början av februari framröstad som etta på M-listan till valet i september. Bild: Roger Larsson

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

Riksdagsledamoten Lars Püss, som är ordförande för Moderaterna i Halland, uttalade sig redan på stämman i Tylösand om att han ”fått signaler om att det skett fusk”.

LÄS MER:Skarp kritik mot Janssons (M) uttalande om Leo Rand

Efter mötet har Püss inlett en undersökning kring det som bland annat sagts om ”otillbörlig påverkan” genom att personer utlovats höga placeringar på listan ifall de velat stödja ”kuppmakarnas lista”.

Jämförde med Trump

En av dem som pekats ut som regissör bakom kuppen, Morgan Gripson, har jämfört Püss agerande med Donald Trumps när denne hävdade att presidentvalet i USA var stulet.

Morgan Gripson har anklagat Lars Püss för Trump-fasoner och jämfört med hur USA:s förre president spridit falska rykten om förra årets val där.
Morgan Gripson har anklagat Lars Püss för Trump-fasoner och jämfört med hur USA:s förre president spridit falska rykten om förra årets val där. Bild: Anders Holmer

Gripson är före detta ordförande för Företagarna i Halmstad och kandiderade i höstas till att toppa M-listan lokalt – men hoppade av när det skrevs om hans otillåtna källaruthyrning.

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

– Püss kan inte komma med sådana anklagelser utan att presentera bevis, hävdade Gripson för tre veckor sedan.

Men Lars Püss själv pekar på att stadgarna ger honom rätten att ta fyra veckor på sig att utreda frågan om huruvida omröstningen ska ogiltigförklaras eller inte.

– Vi vill verkligen att det här ska gå riktigt till – hellre än att vi fattar ett överilat beslut, säger han.

Att det tar så här lång tid, ska man tolka det som ett tecken på att det varit svårt att få fram konkreta bevis på fusk?

ANNONS

– Nej, det är ingen signal om att det lutar åt det ena eller andra hållet.

Några dagar till

– Jag hade hoppats på att frågan skulle gå snabbt att utreda, men det visade sig vara mer komplicerat än jag trodde. Framför allt handlar det om att vi inte är något rättsväsende som sysslar med sådana här saker på heltid, säger Püss och tillägger:

– Vi är alla upptagna med en massa annat – och det tar tid att prata med alla berörda och partiet centralt. Så vi behöver några dagar till, men sedan kommer vi gå ut med ett pressmeddelande – för vi inser så klart att det finns ett stort medialt intresse för detta.

HP har fått uppgifter om att medlemmarna som var med och röstade fram den nya listan inte var med när Moderaterna i Halmstad hade medlemsmöte i förra veckan. Stämmer det?

– Jag var inte själv med på det mötet, så jag har bara andrahandsuppgifter, men det är precis vad jag också fått höra, säger Püss.

HP har förgäves sökt Niclas Jansson för en kommentar till hur han ser på att det drar ut så på tiden innan han får besked om hans placering som listetta verkligen gäller.

ANNONS

Applåderna samt energin som fyllde rummet gav mig både ståpäls och faktiskt även en tår i ögat.

På sin Facebook har han i alla fall skrivit ett långt inlägg om hur han bland annat vill bidra till förnyelse och motverka toppstyrning.

LÄS MER:Avsnitt 26: Hård kritik mot M-toppens kärleksutspel – hör HP:s inspelning

I inlägget tar Niclas Jansson upp hur M-stämman i Tylösand inleddes med omröstning kring vem som skulle stå överst på listan till höstens kommunval. Han beskriver då hur det utbröt applåder, jubel och hurrarop i lokalen när det stod klart att det blev hans namn.

”Just den där magiska minuten lär jag aldrig glömma. Applåderna samt energin som fyllde rummet gav mig både ståpäls och faktiskt även en tår i ögat”, skriver Niclas Jansson.

ANNONS