Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

Även om tre moderater plockats bort från kommunlistan och hotas av uteslutning, så borde inte hela listan som medlemmarna röstat fram ha ogiltigförklarats. Den åsikten framförde flera när Lars Püss skulle försvara beslutet på ett medlemsmöte.

ANNONS
|

När Moderaterna i Halmstad härom kvällen hade medlemsmöte inledde mötesordföranden Anna Fallkvist – partiets nya listetta inför höstens kommunval – med att konstatera att dagordningen ändrats. Som första punkt hade information från förbundsstyrelsen lagts in.

Detta framgår av en inspelning från mötet som HP lyssnat på.

Anna Fallkvist röstades fram som tvåa på Moderaternas kommunlista vid nomineringsstämman, men har sedan flyttats upp till förstaplatsen.
Anna Fallkvist röstades fram som tvåa på Moderaternas kommunlista vid nomineringsstämman, men har sedan flyttats upp till förstaplatsen. Bild: Roger Larsson

En hel delegation från Hallandsförbundet var på plats, men det var främst ordföranden Lars Püss som tog till orda. Han inledde med att under 20 minuter läsa innantill i vad som står i stadgarna om bland annat ”alla människors lika värde”, ”att man ska uppmuntra alla som vill göra en insats” och att ”vi utsätter oss inte för risken att hamna i en situation där vi hamnar i jäv eller i övrigt undergräver partiets integritet”.

ANNONS

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

Han upprepade också det som han tidigare konstaterat i ett pressmeddelande om att det huvudsakliga skälet till beslutet att avföra Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green är att de varit drivande i att skapa en parallell organisation inom Moderaterna.

Lars Püss fick många frågor om exakt vad de tre avförda moderaterna gjort för fel. Han jämförde då med M i Lidingö, som plockat bort en listetta. ”Motiveringen i det fallet var bara att han inte hade vad som krävs. Vi har ju lämnat en långt utförligare motivering”.
Lars Püss fick många frågor om exakt vad de tre avförda moderaterna gjort för fel. Han jämförde då med M i Lidingö, som plockat bort en listetta. ”Motiveringen i det fallet var bara att han inte hade vad som krävs. Vi har ju lämnat en långt utförligare motivering”. Bild: Roger Larsson

– De har valt att arbeta i det fördolda och i realiteten skapat ett parti i partiet, kommenterade Lars Püss ännu en gång den tankesmedja för förnyelse som haft regelbundna möten sedan slutet av augusti förra året.

Jag skäms över att ni negligerar medlemmarnas röster på det här viset. Det är fundamentalt fel.

Flera medlemmar ifrågasatte dock varför förbundet i så fall inte nöjde sig med att plocka bort de tre namnen och låta listan – som röstades fram av 140 medlemmar på nomineringsstämman den 5 februari – vara kvar i övrigt.

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

– Hade den listan varit kvar hade jag hamnat på andra plats. Nu satte ni mig i stället på plats nummer 13 – och det kan jag väl leva med – men jag skäms över att ni negligerar medlemmarnas röster på det här viset. Det är fundamentalt fel, deklarerade Bruno Petersson.

Kan gå till domstol

– Jag förstår inte varför ni tog bort hela valsedeln som stämman röstade fram. Det som läggs de tre till last är ju inte grund för att riva upp en valsedel, förklarade Sigvard Cumtell och varnade för att någon medlem kan gå till domstol och föra en klandertalan mot det beslutet.

ANNONS

– Det här är precis som att ni straffar en hel skolklass för att ni anser att tre elever har gjort fel. Så får man inte göra, menade Leif Liljebrunn.

Leif Liljebrunn menar att Hallandsförbundet straffar de moderata medlemmarna som röstade vid nomineringsstämman.
Leif Liljebrunn menar att Hallandsförbundet straffar de moderata medlemmarna som röstade vid nomineringsstämman. Bild: Liz-Marie Wretborn Falk

– Det stör mig oerhört att ni inte kan presentera varför ni ersatte listan som medlemmarna röstat på med nomineringskommitténs lista, poängterade Michael Cavallin.

– Det handlar om att de som har makt tycker att medlemmarna röstade fel, slog Morgan Gripson fast.

”Odemokratiskt att betala för röster”

Mest hätsk blev stämningen när Kungsbackamoderaten Axel Storckenfeldt, som sitter i förbundsstyrelsen, pratade om att det inte är demokratiskt om man går runt på stan och betalar folk att rösta på ett visst sätt. När han fick upprörda frågor om det förekommit någon betalning i det här fallet, medgav Storckenfeldt dock att så inte är fallet och att hans exempel var illa valt.

– Det känns inte demokratiskt att ni ändrar på ordningen som stämman röstat fram, påpekade Roland Malmborn.

– Varför anses det mer demokratiskt att rösta på nomineringskommitténs lista än att rösta på en alternativ lista? Varför är inte båda lika mycket värda? undrade Niklas Christensson.

Evert Grahn betonar att namnen som medlemmarna röstade på vid stämman är de samma som nomineringskommittén lanserat – enda skillnaden är den inbördes placeringen.
Evert Grahn betonar att namnen som medlemmarna röstade på vid stämman är de samma som nomineringskommittén lanserat – enda skillnaden är den inbördes placeringen. Bild: Jari Välitalo

– Vi medlemmar är uppenbarligen inte betrodda att rösta. Trots allt handlar det om samma 24 namn som nomineringskommittén tagit fram – majoriteten röstade bara på dem i en annan ordning, lyfte Evert Grahn fram.

ANNONS

Nytt toppnamn ville sätta punkt

Efter att några nya medlemmar ifrågasatt poängen med att ha val på stämman, tog Bengt Kjellgren till orda. Han har nyligen blivit ett toppnamn inom regionpolitiken, med en andraplats på M-listan efter Mikaela Waltersson, och är förslagen som ny ordförande för Moderaterna i Halmstad.

– Jag vill sätta punkt för den här kvasidiskussionen. Ni som vill ha högre placeringar på listan får ge er ut och kampanja för personvalsröster, förklarade han och uppmanade medlemmarna att inte gå ut mer i pressen.

– Jag vill inte se mer skriverier i Hallandskomposten, det är ingen moderat tidning.

”Den som inte är nöjd med sin placering får se till att väljarna kryssar upp den till en högre plats”, påpekade Bengt Kjellgren, som vill ha slut på skriverier i den ”icke-moderata Hallandskomposten”.
”Den som inte är nöjd med sin placering får se till att väljarna kryssar upp den till en högre plats”, påpekade Bengt Kjellgren, som vill ha slut på skriverier i den ”icke-moderata Hallandskomposten”. Bild: Roger Larsson

Mötet avslutades med att Moderaternas avgående förstanamn, Jonas Bergman, poängterade att ingen borde delge pressen sådana här interna partiangelägenheter.

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

LÄS MER:Fusk ska utredas efter Moderaternas stämma

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

LÄS MER:Petade moderater funderar på Hjärta för Halmstad

ANNONS