Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

De tre namn som M-medlemmarna röstade fram bland de fyra översta platserna på valsedlarna känner sig nu rättslösa när förbundsstyrelsen vill utesluta dem från partiet.
– De som ligger bakom den här politiska avrättningen tycker det är värt en valförlust i höst mot att de får ett parti som lyder, säger Niclas Jansson.

ANNONS
|

När HP träffar Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green på torsdagsmorgonen verkar de knappt ha kommit över chocken från läsandet av onsdagskvällens pressmeddelande om att de avförs från alla moderata valsedlar – och att det ska väckas en uteslutningsprocess mot dem.

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

– Alla vet att det här bara handlar om en maktkamp mellan de som vann medlemsomröstningen vid stämman och de som förlorade, säger Niclas Jansson och slår ut med armarna.

”Jag blev tidigt varnad för att jag gav min in i ett bålgetingbo, där folk kämpar för att få leva på partiet”, säger Niclas Jansson, flankerad av Robert Lindell och Josefin Green.
”Jag blev tidigt varnad för att jag gav min in i ett bålgetingbo, där folk kämpar för att få leva på partiet”, säger Niclas Jansson, flankerad av Robert Lindell och Josefin Green. Bild: Roger Larsson

– Det tar en stund att smälta en sådan här sak, men givetvis ska vi undersöka vilka möjligheter det finns att överklaga ett sådant här beslut. Fast i det långa loppet är vi chanslösa om partiet på riksnivå inte vill lägga sig i – då har ju Püss och de andra i förbundsstyrelsen fri tolkningsrätt, säger Robert Lindell.

ANNONS

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

– Vi vill absolut inte verka bittra. Allt vi gjort är att försöka utveckla och förnya politiken så att den blir mer i linje med vad Moderaterna vill. De senaste fyra åren har jag inte kunnat påverka någonting i moderat riktning – allt har bara handlat om vilka uppgörelser Jonas Bergman gjort med de tre andra allianspartierna, säger Josefin Green.

Vi backar bandet till lördagen den 5 februari, då de 140 medlemmar som deltog på stämman i Tylösand, röstade fram trion till positionerna ett, tre och fyra på kommunlistan inför höstens val.

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

I den skrivelse som Niclas Jansson skickat till förbundsstyrelsen beskriver han hur partiet lokalt för första gången tillämpade direktdemokrati när han blev framröstad som listetta.
I den skrivelse som Niclas Jansson skickat till förbundsstyrelsen beskriver han hur partiet lokalt för första gången tillämpade direktdemokrati när han blev framröstad som listetta. Bild: Roger Larsson

– Drygt en vecka före stämman fick jag höra hur vissa i den lokala partitoppen oroade sig över vilka som skulle komma och rösta på stämman. De till och med ringde folk för att tala dem till rätta, säger Niclas Jansson och berättar att han tyckte det var konstigt hur de kunde veta exakt vilka som skulle komma på stämman.

Dagen före stämman ringde Püss mig och krävde att jag skulle dra tillbaka min kandidatur.

– Dagen före stämman ringde Püss mig och krävde att jag skulle dra tillbaka min kandidatur, fortsätter han.

– Om jag inte lydde skulle han starta en fuskutredning. Och om inte det hjälpte skulle de vända fullmäktigegruppen och partiet emot mig. Men jag stod på mig, eftersom jag visste att jag hade stort stöd bland dem som vill få slut på toppstyrningen.

ANNONS

”M-politik utspädd med vatten”

Niclas Jansson beskriver det som att många moderater upplevt fyra år av frustration i Halmstad, som att det varit ”M-politik utspädd med vatten” och att de inte känt igen sig när partiet struntat i att lyssna på väljarna i viktiga frågor som näringslivsklimatet och Eketångaskogen.

– Att jag inte haft en massa politiska uppdrag under mandatperioden sågs som en fördel, säger han och jämför med hur företag i kris anlitar en extern vd.

Efter att medlemmarna sagt sitt i Tylösand fick de emellertid läsa i medier att Püss startat en fuskutredning.

LÄS MER:Fusk ska utredas efter Moderaternas stämma

– I tre veckor var det ingen som hörde av sig till oss, fram tills vi i slutet av förra veckan fick en kallelse till intervjuer i Falkenberg på måndagen, berättar Josefin Green.

I åtta år har Josefin Green suttit som förtroendevald för Moderaterna. Nomineringskommittén vill ha henne på plats fem, medan medlemmarna placerade henne på plats fyra – fast nu ska hon i stället uteslutas från partiet.
I åtta år har Josefin Green suttit som förtroendevald för Moderaterna. Nomineringskommittén vill ha henne på plats fem, medan medlemmarna placerade henne på plats fyra – fast nu ska hon i stället uteslutas från partiet. Bild: Roger Larsson

– Både Josefin och jag hade svårt att komma loss från jobbet på dagtid med så kort varsel, så vi föreslog ett digitalt möte. Svaret blev att endast ett fysiskt möte var aktuellt, fyller Robert Lindell i.

Hade inget samtal

Resultatet blev att ingen av dem ens hade något samtal med ledningen för Moderaterna i Halland innan de nu fick beskedet om att de ska tvingas bort från partiet.

– Vi känner oss helt rättslösa, säger Josefin Green.

”Jag skrev till förbundsstyrelsen och undrade varför just jag var kallad till intervju och undrade vilka fakta jag kan bidra med till fuskutredningen. Jag fick inte ens ett svar”, säger Robert Lindell som röstades fram till plats tre av M-medlemmarna.
”Jag skrev till förbundsstyrelsen och undrade varför just jag var kallad till intervju och undrade vilka fakta jag kan bidra med till fuskutredningen. Jag fick inte ens ett svar”, säger Robert Lindell som röstades fram till plats tre av M-medlemmarna. Bild: Roger Larsson

Till saken hör att Robert Lindell mejlade och undrade varför just han kallats på intervju, vad han anses kunna bidra med för fakta i den så kallade fuskutredningen och vilka andra som är kallade. Han fick dock inget svar.

ANNONS

Tankesmedja för förnyelse

Den ende av de tre som varit på intervju är Niclas Jansson. Innan han i måndags träffade Hallandsmoderaternas 1:e vice ordförande Elisabet Babic och partiombudsmannen Peter Hemgard skickade han dem en tolvsidig redogörelse för hur allt började i augusti förra året med att några moderater lunchade ihop – och hur det blev början på en tankesmedja för förnyelse.

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

”Vi får trösta oss med att vi vann medlemsomröstningen och att de inte hittat några bevis för fuskanklagelserna”, säger Niclas Jansson och berättar att han under utredningen inte fick så mycket mer frågor än huruvida han bett Leo Rand om ursäkt.
”Vi får trösta oss med att vi vann medlemsomröstningen och att de inte hittat några bevis för fuskanklagelserna”, säger Niclas Jansson och berättar att han under utredningen inte fick så mycket mer frågor än huruvida han bett Leo Rand om ursäkt. Bild: Roger Larsson

Vi har inte gjort någon hemlighet av våra träffar. En gång bjöd vi in Jonas Bergman.

– Vi har inte gjort någon hemlighet av våra träffar. En gång bjöd vi in Jonas Bergman, en annan gång bjöd vi in Christofer Lundholm. Vi har pratat öppet om vårt arbete på våra medlemsträffar och också prisats av såväl fullmäktigeledamöter som personer i nomineringskommittén för vårt engagemang, säger Niclas Jansson.

Trion som Lars Püss plockat bort från valsedlarna för Moderaterna i Halmstad menar att han är dubbelt jävig. ”Dels satt han själv med i nomineringskommittén och lade mycket prestige i listan som medlemmarna inte ville ha, dels har Anna Fallkvist – som nu blir listetta i stället för mig – berättat att just han varit hennes mentor”, säger Niclas Jansson.
Trion som Lars Püss plockat bort från valsedlarna för Moderaterna i Halmstad menar att han är dubbelt jävig. ”Dels satt han själv med i nomineringskommittén och lade mycket prestige i listan som medlemmarna inte ville ha, dels har Anna Fallkvist – som nu blir listetta i stället för mig – berättat att just han varit hennes mentor”, säger Niclas Jansson. Bild: Roger Larsson

Att fuskutredningen sedan skulle sluta med att just detta vändes emot dem – och blev deras ”politiska dödsdom” – hade ingen av dem kunnat föreställa sig.

Kräver Püss avgång

Kommunfullmäktiges ordförande, moderaten Andreas Bergman, har med anledning av beslutet gått ut på sin Facebook och krävt att Lars Püss omedelbart lämnar alla sina politiska uppdrag.

”Det är med sorg, förvåning och besvikelse som jag idag – via Hallandsposten – tagit del av förbundsstyrelsen för Moderaterna i Hallands läns beslut att inte respektera medlemmarnas beslut till valsedel till Halmstads kommun”, skriver Bergman.

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

”Med tanke på att Morgan Gripson utmålats som en kungamakare är det konstigt att inte fuskutredarna intervjuade honom”, säger Niclas Jansson, medan just Gripson förevigar HP:s intervju med den ”avförda” M-trion.
”Med tanke på att Morgan Gripson utmålats som en kungamakare är det konstigt att inte fuskutredarna intervjuade honom”, säger Niclas Jansson, medan just Gripson förevigar HP:s intervju med den ”avförda” M-trion. Bild: Roger Larsson

– Jag tror att det Moderaterna i Halmstad tappar 100 medlemmar på det här odemokratiska agerandet, säger Niclas Jansson.

ANNONS

LÄS MER:Avsnitt 26: Hård kritik mot M-toppens kärleksutspel – hör HP:s inspelning

ANNONS