På bilden som i lördags togs på de 24 personerna på Moderaternas nya valsedel i Halmstad syns längst fram Anna Fallkvist i grå jacka och vinröda byxor. Flera andra av dem på bilden har varit aktiva i den ”förbjudna” tankesmedjan för förnyelse.
På bilden som i lördags togs på de 24 personerna på Moderaternas nya valsedel i Halmstad syns längst fram Anna Fallkvist i grå jacka och vinröda byxor. Flera andra av dem på bilden har varit aktiva i den ”förbjudna” tankesmedjan för förnyelse. Bild: Moderaterna i Halmstad

Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

Trots avslöjandet att M-toppnamnet Anna Fallkvist inte berättat hela sanningen om sin del i den tankesmedja som blev en politisk dödsdom för tre av hennes kolleger, är det ”business as usual” för henne själv. I lördags drog hon igång arbetet inför valet med den fullmäktigegrupp som förbundsstyrelsen spikat när listan som medlemmarna röstat fram spolades.

ANNONS
|

I slutet av förra veckan avslöjade HP att Moderaterna i Halmstad behandlar de som ingått i en tankesmedja för förnyelse diametralt olika.

LÄS MER:Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

För tre av de fem som ingått i tankesmedjans innersta krets – Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green – har det medfört att de plockats bort från alla listor inför valet och hotas av uteslutning från partiet.

Det ”huvudsakliga skälet till besluten” var enligt Lars Püss, förbundsordförande för M i Halland, just att de varit med i denna tankesmedja. Han menar att de skapat ”ett parti i partiet”.

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

Inga konsekvenser

För de två andra i innersta kretsen – Anna Fallkvist och Annika Svensson – blev det inga sådana drastiska konsekvenser. Snarare tvärtom.

ANNONS

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

I stället för platserna två och nio, som de fick på valsedeln som medlemmarna röstade igenom på stämman den 5 februari, har Fallkvist och Svensson flyttats upp till plats ett och tre av förbundsstyrelsen i Halland.

Gick på Fallkvists uppgifter

Lars Püss har i HP berättat att han – och de andra i förbundsstyrelsen som utrett omständigheterna kring listan som röstades fram på stämman – inte kände kände till att Annika Svensson varit med i tankesmedjan.

Püss har också sagt att han gått på Anna Fallkvists egna uppgifter att hon bara var med i augusti och september. När HP visade hur aktiv hon varit i tankesmedjan ända fram i januari i år slog han fast att det var ”helt nya uppgifter” för honom.

Han kunde i slutet av förra veckan därför inte svara på huruvida även Fallkvist och Svensson brutit mot de etiska reglerna på samma sätt som den avförda M-trion.

Har inte tvingats pausa

Och uppenbarligen har inte han och förbundsstyrelsen agerat på de nya uppgifterna på något omedelbart sätt. På Moderaterna i Halmstads Facebook-sida kan man läsa om hur det i lördags var ”uppstartsmöte med den kommande moderata fullmäktigegruppen”.

Bland dem som gilla-markerat inlägget om att den nya fullmäktigegruppen, med Anna Fallkvist i spetsen, dragit igång valarbetet finns Lars Püss.
Bland dem som gilla-markerat inlägget om att den nya fullmäktigegruppen, med Anna Fallkvist i spetsen, dragit igång valarbetet finns Lars Püss.

På bilden syns hur Anna Fallkvist står längst fram i mitten – vilket tyder på att hon inte är under utredning eller har beordrats att ta paus från sina uppdrag, så som hennes kolleger i tankesmedjan fick order om.

ANNONS

Püss ”gillar”

Intressant är dessutom att ett halvdussin av dem som gillat FB-inlägget sitter med i just den förbundsstyrelse som beslutat att inleda uteslutningsärenden mot tre av de fem i tankesmedjans innersta krets. Bland annat har ordföranden Lars Püss och andre vice ordföranden Hanna Netterberg gillat inlägget.

Tio andra aktiva

Värt att nämna kan även vara att flera andra personer bland de 24 på valsedeln också varit med i tankesmedjan utan att det fått några konsekvenser för dem. Enligt HP:s uppgifter var tio av dem aktiva i tankesmedjan ända fram till jul, så till vida att de gick på möten, var med i diskussionsgrupper på nätet och bidrog med olika förnyelseidéer.

På senaste medlemsmötet var det en rejäl diskussion och många av de synpunkter som fördes fram var positiva till beslutet.

När HP i slutet av förra veckan intervjuade Anna Fallkvist trodde hon inte att frågan om att stämmans omröstning körts över av förbundsstyrelsen kommer upp till diskussion när M i Halmstad har årsmöte på Gullbrannagården den 31 mars.

– Det känns som att saken är utagerad, förklarade hon.

LÄS MER:Hetsig medlemsdebatt om slopad M-lista

– På senaste medlemsmötet var det en rejäl diskussion och många av de synpunkter som fördes fram var positiva till beslutet – även om de inte kom med i HP:s artikel om mötet. Dessutom har förbundsstyrelsen sagt att den står fast vid beslutet, så det finns ju inget mer att säga, menade Fallkvist.

ANNONS

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

LÄS MER:Fusk ska utredas efter Moderaternas stämma

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

LÄS MER:Petade moderater funderar på Hjärta för Halmstad

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

ANNONS