Avslöjanden om Fallkvist har inte fått Püss att tänka om

Ett par veckor efter att HP avslöjade att Anna Fallkvist inte delgett Lars Püss hela sanningen om sitt engagemang i den ”förbjudna” tankesmedjans innersta krets står han fast vid hennes namn överst på M:s valsedel.
– Hade någon velat att vi skulle ändra vårt beslut borde vi ha fått underlaget i stället för pressen, säger han.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan kunde HP avslöja att Anna Fallkvist – som av Moderaternas länsförbund utsetts till etta på valsedeln i stället för Niclas Jansson, som var nomineringsstämmans val – inte sagt hela sanningen när fuskanklagelserna utreddes efter stämman.

Som HP beskrivit kom M i Halland, under ledning av ordföranden Lars Püss, fram till att listan som medlemmarna röstat fram på stämman i Tylösand den 5 februari skulle ogiltigförklaras. Samtidigt skulle tre av toppnamnen – Niclas Jansson, Robert Lindell och Josefin Green – plockas bort från alla listor och hotas av uteslutning från partiet.

Enligt ett pressmeddelande var det ”huvudsakliga skälet till besluten” att den här M-trion ”varit drivande i att skapa en parallell organisation inom Moderaterna”.

ANNONS

Den tankesmedja för förnyelse, kallad Gofika & politik, som de haft sedan slutet av sommaren 2021 menade Püss var ”ett parti i partiet” och han lyfte särskilt fram att de arbetat ”i det dolda”.

Fler ingick i innersta kretsen

Efter att HP gått igenom de chattar som funnits på Messenger mellan deltagarna kunde tidningen dock avslöja att den innersta kretsen inte bara bestått av den nu avpolletterade trion – utan även av Anna Fallkvist, Annika Svensson och Anders Stenbeck.

De tre sistnämnda har också bekräftat för HP att så var fallet, även om Fallkvist först hävdade att hon lämnat tankesmedjan i slutet av september – vilket hon också uppgett för Püss när länsförbundets utredning pågick.

När det påstådda fusket utreddes hävdade Anna Fallkvist att hon lämnade tankesmedjan i slutet av september – men hon har i HP medgett att hon var med ända in i januari.
När det påstådda fusket utreddes hävdade Anna Fallkvist att hon lämnade tankesmedjan i slutet av september – men hon har i HP medgett att hon var med ända in i januari. Bild: Jari välitalo

Då HP konfronterade Fallkvist med datum för alla möten hon haft med tankesmedjan i oktober, november, december och januari, medgav hon dock att hon fortsatt att vara med även då.

Chattade om platser i januari

HP kunde bland annat visa att Anna Fallkvist så sent som i januari i år chattade med Niclas Jansson om vilka framträdande platser de såg ut att få.

”Det verkar ju faktiskt som att hela vår lilla grupp/tankesmedja kommer att ta plats i KF de närmaste fyra åren. Vem kunde ha trott det i mitten av augusti? Känns som en saga come true!”, skrev Jansson.

ANNONS

”Ska bli kul dessa fyra år”, svarade Fallkvist.

Alla tre i den petade trion har också vittnat om hur Fallkvist vid ett möte den 18 januari förklarade att det var okej med henne om Jansson röstades fram som etta. Detta har hon dock förnekat för HP.

”Helt nya uppgifter”

När HP presenterade uppgifterna för Lars Püss om att Anna Fallkvist varit drivande i den ”förbjudna” tankesmedjan ända fram i januari lät han paff och sade att det var ”helt nya uppgifter” för honom.

”Det är fortfarande så att jag och de andra i förbundsstyrelsen inte har sett de här chattarna som HP refererar till. Vi kan bara utgå från sådant underlag som vi själva har tillgång till”, säger Lars Püss.
”Det är fortfarande så att jag och de andra i förbundsstyrelsen inte har sett de här chattarna som HP refererar till. Vi kan bara utgå från sådant underlag som vi själva har tillgång till”, säger Lars Püss. Bild: Jari Välitalo

Püss kunde då inte svara på om Fallkvist gjort sig skyldig till att bryta mot de etiska reglerna på samma sätt som den avförda trion anses ha gjort.

– Vi hade inte fått oss detta till del när vi fattade våra beslut. Vi kan ju bara agera på sådant vi känner till, förklarade han för två veckor sedan.

Man kan fråga sig om den som gett materialet till tidningen bara vill skada oss som parti.

Fast när HP nu kontaktar Püss igen för att se vad de nya uppgifterna lett till, visar det sig att läget är oförändrat – i alla fall enligt hans sätt att se på det.

– Det är fortfarande så att jag och de andra i förbundsstyrelsen inte har sett de här chattarna som HP refererar till. Vi kan bara utgå från sådant underlag som vi själva har tillgång till, säger han.

ANNONS

– Man kan fråga sig om den som gett materialet till tidningen bara vill skada oss som parti. Hade någon velat få oss att tänka om borde ju vi ha fått det.

Även om du inte sett själva chattarna har du ju kunnat läsa i HP att Fallkvist medger att hon varit med i tankesmedjans innersta krets mycket längre än vad hon sagt till dig. Varför är inte det tillräckligt för att ompröva hennes inblandning?

– Bara för att man varit med i konversationer på Messenger så säger det inte hela sanningen.

Vad är då skillnaden mellan vad hon gjort och det som de tre som ni vill sparka ut har gjort?

– Vi fick tidigt klart för oss att många deltagit i de här aktiviteterna, men det är inte det som fusket handlat om. Det är det bakomliggande agerandet som är allvarligt.

Det viktiga är att de sagt sig stå bakom den beskrivningen av händelserna som Niclas Jansson lämnat i en skrivelse.

Kan man verkligen säga att ni ansträngt er för att få fram sanningen, när ni inte ens har intervjuat två av de tre som ni anser är skyldiga till fusk?

– Ja, vi kan inte hjälpa att tiderna vi erbjöd för intervjuer inte passade dem. Det viktiga är att de sagt sig stå bakom den beskrivningen av händelserna som Niclas Jansson lämnat i en skrivelse.

ANNONS
Att det just blev Robert Lindell och Josefin Green som M i Halland pekade ut som fuskare, tillsammans med Niclas Jansson, beror enligt Lars Püss på att de står bakom Janssons skrivelse där han sammanfattar vad tankesmedjans har gjort.
Att det just blev Robert Lindell och Josefin Green som M i Halland pekade ut som fuskare, tillsammans med Niclas Jansson, beror enligt Lars Püss på att de står bakom Janssons skrivelse där han sammanfattar vad tankesmedjans har gjort. Bild: Roger Larsson

Hur ser du på att flera motioner till Halmstadmoderaternas årsmöte kräver att den ogiltigförklarade listan, med Niclas Jansson i topp, blir valsedel?

– Med tanke på vad en del skriver på Facebook känner jag till att det finns sådana som är besvikna på vårt beslut och vill något annat.

Kritikerna hävdar att nuvarande stadgar är odemokratiska eftersom länsförbundets beslut inte går att överklaga. Håller du med om det?

– Efter allt som hänt vill jag att vi gör en total översyn av vårt regelverk. Bland annat vill jag att vi tittar på om det ska gå att utlysa en ny stämma i sådana här situationer.

I framtiden ska vi kanske hålla nomineringsstämman lite tidigare så att vi skaffar oss bättre tidsmarginaler.

Har ni inte fått en extra chans att tänka om nu när Valmyndigheten senarelagt datum för när valsedlarna ska vara låsta till den 22 april?

– Inte i det här fallet, men i framtiden ska vi kanske hålla nomineringsstämman lite tidigare så att vi skaffar oss bättre tidsmarginaler ifall något liknande uppstår igen.

Vilken skada har Moderaterna lidit av att ha en så här bitter inre fajt under ett valår?

– Vi måste nu jobba hårt internt för att få tillbaka den positiva andan i partiet.

Föreslog ny intervjutid

HP har varit i kontakt med Robert Lindell som berättar att han och Josefin Green bara fick en intervjutid i Falkenberg – som krockade med hans arbete. När han mejlade tillbaka till M:s länsförbund med förslag på en ny tid fick han inte ens ett svar.

ANNONS

Bland övriga som nämns i artikeln har Annika Svensson, som nu är placerad trea på M:s valsedel, sagt till HP att hon inte vet skillnaden mellan vad hon gjort i tankesmedjan och vad den avförda trion gjort.

Anders Stenbeck skrev inte under Niclas Janssons sammanfattning av vad tankesmedjan gjort – men det handlade enligt honom själv bara om att han inte hann läsa den. ”Jag har aldrig tagit avstånd från det vi gjorde”, säger han.
Anders Stenbeck skrev inte under Niclas Janssons sammanfattning av vad tankesmedjan gjort – men det handlade enligt honom själv bara om att han inte hann läsa den. ”Jag har aldrig tagit avstånd från det vi gjorde”, säger han. Bild: Jari Välitalo

Samma sak har Anders Stenbeck, som är föreslagen som förste vice ordförande i Halmstadmoderaterna, sagt till HP. Anledningen till att han inte undertecknade Niclas Janssons beskrivning av tankesmedjans arbete ska bara ha varit att han inte hann läsa igenom den. I övrigt har han inte tagit avstånd från det som tankesmedjan gjorde.

LÄS MER:Motioner kräver att medlemmarnas valsedel ska gälla

LÄS MER:M-striden största förlorare: ”Jag har inte gjort något annat än Anna Fallkvist”

LÄS MER:Avslöjanden hindrar inte M-topp att fortsätta som vanligt

LÄS MER:Fallkvist var drivande i samma tankesmedja som sparkade M-trion

LÄS MER:Toppmoderat riktar hård kritik mot ”odemokratisk” valsedel

LÄS MER:Petade M-trion pekar på att Püss är dubbelt jävig

LÄS MER:Moderaterna avför Niclas Jansson från valsedlarna

LÄS MER:Püss har fortfarande inga bevis om fusk

LÄS MER:Så utreds M-listettans del i påstått fusk

LÄS MER:Utpekad kuppmakare liknar Püss vid Trump

LÄS MER:Fusk ska utredas efter Moderaternas stämma

LÄS MER:Doldis toppar M-listan – tungt namn petas helt

LÄS MER:Anna Fallkvist (M) föreslås bli ny listetta efter Jonas Bergman

ANNONS