Den 37-årige mannen, som lärde känna den nu åtalade IS-kvinnan i en moské i Halmstad, handlade åt henne i Halmstad – i butiker som Naturkompaniet, Kicks, Intersport, HM, Lindex, Kappahl och Ica Maxi – för att skicka ner olika varor till krigets Syrien.
Den 37-årige mannen, som lärde känna den nu åtalade IS-kvinnan i en moské i Halmstad, handlade åt henne i Halmstad – i butiker som Naturkompaniet, Kicks, Intersport, HM, Lindex, Kappahl och Ica Maxi – för att skicka ner olika varor till krigets Syrien. Bild: Jari Välitalo

Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

När IS-mamman befann sig nere i Syrien såg hon till att ett av hennes kontokort skickades till en man hon kände i Halmstad. Med hjälp av det handlade han kläder, parfym och godis som sändes ner till henne – tillsammans med kontanter som muslimer i Halmstad samlat in. Hennes bekant är nu kallad att vittna vid krigsbrottsrättegången.

ANNONS
|

En del bevisning mot den 49-åriga IS-mamman, som vuxit upp på Vallås i Halmstad, handlar om den åtalade kvinnans ekonomi när hon från och med 2013 bodde i krigets Syrien. Åklagarna ska försöka motbevisa det som hon sagt om att hon inte hade tillgång till några pengar för att ta sig därifrån.

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

I den 2 500 sidor tjocka förundersökningen finns därför bland annat en utredning av den åtalades finansiella situation under de här åren.

Muslimer i Birmingham

Av den framgår att utbetalningarna av de svenska barnbidragen upphörde när familjen i slutet av 2010 lämnade Halmstad och Sverige för att flytta till Birmingham i Storbritannien. Just den staden har blivit känd för att där bor flera hundratusen muslimer – och att många av dem har en fundamentalistisk tillämpning av islam.

ANNONS

LÄS MER:Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

Brittiska barnbidrag

Utdrag från kvinnans engelska bankkonto visar att de brittiska barnbidragen fortsatte att betalas ut fram till början av 2016.

Det överraskande är att ett bankkort knutet till det kontot brukades i Halmstad från hösten 2014 till hösten 2016. Sammanlagt gjordes kortköp för drygt 30 000 kronor – i butiker som Kicks, Naturkompaniet, Intersport, HM, Lindex, Kappahl och Ica Maxi. Dessutom gjordes under perioden kontantuttag på cirka 46 000 kronor med det kortet i Halmstad.

Moské i Halmstad

Utredningen har kunnat knyta kortanvändandet till en man i Halmstad som i dag är 37 år. I polisförhör förklarar mannen att han och hans fru först träffade den nu åtalade kvinnan i en moské i Halmstad omkring 2005.

Imamens fredagsböner var så långa att det ställde till det för folk som ville be och återgå till arbetet.

I förhören berättar han att den åtalades make vid den tiden var imam i moskén, men att han hade svårt för honom – bland annat för att imamens fredagsböner var så långa att ”det ställde till det för folk som ville be och återgå till arbetet”. Till sist ska det ha blivit så spänt mellan dem att mannen valde att byta till en annan moské i Halmstad för att slippa just den imamen. Han hade dessförinnan bland annat frågat imamen om han ”kallar folk till islam eller till sig själv”.

ANNONS

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Mannen uppger att han bara kände den åtalade ytligt och att han senare hörde rykten om att hon flyttat till Syrien – samt att hela hennes familj skulle ha dött där.

Han ville hjälpa en person i nöd i enlighet med koranens välgörenhetsterm sadaka.

Han ska därför ha blivit förvånad när hon kontaktade honom i Halmstad, över nätet från Syrien, och berättade om hur tufft hon hade det. En av hennes brittiska väninnor ska sedan ha skickat honom bankkortet med kod och inloggningsuppgifter.

I förhör säger mannen att han hela tiden var emot att hon befann sig i en krigszon med sina barn – men kände ändå att han ville hjälpa en person i nöd i enlighet med koranens välgörenhetsterm ”sadaka”.

Bland det han köpt till henne finns parfym, godis och fem par exklusiva vandringsbyxor för 1 700 kronor styck.

Lämnade till okända

Sakerna ska han alltid ha lämnat till okända personer i moskén – och han har senare fått veta av henne att de kommit fram till Syrien.

Det samma ska gälla för de pengainsamlingar som folk från moskén gjort eller de kontanter som han tagit ut åt henne. Mannen ska varje gång ha lämnat dem till personer som sett till att kvinnan fått dem – personer som han själv inte ska ha vetat vilka de är.

ANNONS

Pengar till smugglare

Han berättar att det en gång ska ha handlat om en större summa, kanske 25 000 kronor, som hon skulle använda till smugglare – men att hon skrivit till honom att smugglaren lurade henne.

Mannen uppger också att han någon gång skickat henne några tusen ur egen ficka för att hjälpa, men betonar att han inte vill bli sammankopplad med terrorism. Han förklarar att det var just därför han sade nej när hon ville att han skulle sätta in pengar på hennes syriska bankkonto.

Som han minns det var det cirka ett år innan hon återvände till Sverige som han sista gången skickade pengar till henne.

Bostad i Halmstad

Då kvinnan i slutet av 2020 kom till Sverige greps hon – som HP tidigare skrivit om – på Arlanda av väntande polis. När hon då efter en första häktningstid släpptes fri ringde hon sin hjälpare i Halmstad.

LÄS MER:Brottsutredning fortsätter mot IS-mamma från Vallås

I förhören berättar han att hon inte hade någonstans att bo och att han därför reste upp till Stockholm för att rädda henne från att behöva sova på gatan. Det är också 37-åringen som senare hjälpt kvinnan med att skaffa den lägenhet i Halmstad, i vilken hon bodde fram tills hon i september förra året greps igen och häktades misstänkt för grov krigsförbrytelse.

ANNONS

LÄS MER:IS-mamma från Halmstad begärd häktad

LÄS MER:IS-mamman från Halmstad häktad

På onsdagen, något senare än först planerat, börjar rättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal – där fem förhandlingsdagar är inplanerade. På tisdag i nästa vecka är den 37-årige mannen från Halmstad kallad att vittna.

LÄS MER:Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

ANNONS