IS-mamma på fri fot utreds ännu
Den här unge pojken gick en gång i skola i Halmstad. Här ses han utrustad med magasinsfickor på bröstet, en Ak-47 över axeln och granater till ett raketgevär i händerna. Pojken ska ha dött i strid som 14-åring. Bild: Privat via SVT Nyheter

Brottsutredning fortsätter mot IS-mamma från Vallås

Mamman från Landskrona som förde sitt barn till IS i Syrien dömdes nyligen till tre års fängelse. Samtidigt går mamman från Halmstad, som tog sina söner till IS-läger för barnsoldater, fortfarande fri.

ANNONS
|

Nyligen har rättegången mot en kvinna från Landskrona, som 2014 tog med sig sin tvåårige son till IS i Syrien, fått stor uppmärksamhet i hela landet. Eftersom det finns flera liknande exempel bland dem som kommit tillbaka till Sverige, efter att terrororganisationen IS besegrats i Syrien, görs nu jämförelser mellan dem.

Ett sådant fall som HP tog upp i februari gäller den 48-åriga kvinna, som haft en vanlig uppväxt på Vallås och varit en duktig fotbollsspelare, men som efter att ha träffat en muslimsk man konverterade till islam och radikaliserades.

LÄS MER:Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

Som HP tidigare berättat tog hon 2013 med sig fem barn, varav tre gått i skola på Öster i Halmstad, till Syrien och bosatte sig i IS-kontrollerat område. På bilder därifrån kan man se hennes barn med militär utrustning och hur de i unga år bland annat övar på att plocka i sär vapen.

ANNONS
IS-mamma på fri fot utreds ännu
Ett av barnen från Halmstad håller här på att plocka i sär en automatkarbin av typen Kalasjnikov, medan ett yngre syskon hjälper till att hålla. Bild: Privat via SVT Nyheter

Flera av barnen ska ha satts i träning för att bli barnkrigare för IS. En av sönerna, som skulle ha fyllt 20 år i vår, dödades i strid redan som 14-åring. Den andre sonen, som skulle ha varit 22 år i dag, dödades som 18-åring.

Tre års fängelse

I fallet med mamman från Landskrona gick det aldrig så långt att hennes son hann bli barnsoldat hos IS, men ändå dömdes hon nu till tre års fängelse. Samtidigt går mamman från Halmstad fri – även om hon utreds för krigsbrott samt äktenskapstvång (eftersom en av hennes döttrar, som är kvar i Syrien, ska ha blivit bortgift som 12-åring).

IS-mamma på fri fot utreds ännu
Kammaråklagare Reena Devgun vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är förundersökningsledare i utredningen mot en 48-årig kvinna från Halmstad som är misstänkt för krigsförbrytelser i Syrien samt äktenskapstvång i samband med att kvinnans 12-åriga dotter giftes bort. Bild: Claudio Bresciani/TT

– Det finns klara skillnader mellan de här två fallen, säger Reena Devgun, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Hon är förundersökningsledare när det gäller de krigsbrott som kvinnorna misstänks för. Reena Devgun förklarar att hon inte kommenterar detaljer i de utredningar som pågår, men uttalar sig generellt om vad juridiken säger.

Egenmäktighet med barn

Mamman från Landskrona lurade 2014 tvååringens pappa i Sverige genom att säga att hon bara skulle ta med sig sonen på två veckors semester i Turkiet. När hon därifrån tog barnet vidare till IS i Syrien polisanmälde pappan mamman.

Det tog över sex år innan pappan fick återse sin son. Kvinnan har nu därför dömts för grov egenmäktighet med barn, samtidigt som utredningen kring misstankarna om krigsbrott fortsätter.

ANNONS

Generellt kan jag säga att det är en krigsförbrytelse om man medverkar till att någon under 15 år blir soldat.

Mamman från Halmstad reste däremot till Syrien tillsammans med barnens pappa, som var jihadist redan i Halmstad och själv dog i strid efter att ha blivit IS-krigare.

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Kan det inte ändå vara ett brott som faller under allmänt åtal att ta sina barn till ett krigsområde, även om båda föräldrarna är med på det? Skulle inte en åklagare i Halmstad kunna åtala 48-åringen för exempelvis framkallande av fara för annan?

– Jag vill som sagt inte gå in på något enskilt fall, men generellt kan jag säga att det är en krigsförbrytelse om man medverkar till att någon under 15 år blir soldat, säger Reena Devgun.

Inte längre häktad

48-åringen från Halmstad greps omedelbart när hon landade på Arlanda i slutet av förra året – och hölls en tid även häktad. Trots att misstankarna mot henne kvarstår anses det inte längre finnas skäl att hålla henne häktad.

IS-mamma på fri fot utreds ännu
48-åringen, som under sin uppväxt på Vallås var en duktig fotbollsspelare, är på fri fot trots misstankar om allvarliga brott. Det anses inte längre föreligga skäl att hålla henne häktad. Bild: Privat via SVT Nyheter

Däremot har, som HP tidigare rapporterat, socialnämnden i Halmstad tvångsomhändertagit de barn hon hade med sig hem till Sverige. Förvaltningsrätten fastslog beslutet, främst med hänvisning till risken för att mamman fortfarande sympatiserar med IS och vill ta med sig barnen tillbaka till Syrien.

Varför tar det så lång tid att utreda misstankarna mot henne angående krigsförbrytelser och äktenskapstvång?

ANNONS

– Vi samarbetar med myndigheter i flera länder när det gäller att få fram vittnesuppgifter och säkra bevis, men det är svårt när det handlar om ett krigshärjat land som Syrien, där vi dessutom inte kan få någon hjälp av regimen, säger åklagare Reena Devgun.

Rädda för att vittna

– Vi började bygga upp dokumentation kring den här typen av brott redan under flyktingvågen 2015. Många av dem som då kom hit från Syrien var målsägande som bevittnat eller själva varit utsatta för olika övergrepp. Problemet är dock ofta att de som har anhöriga kvar i landet är rädda för att dessa ska råka illa ut om de vittnar i domstol, fortsätter hon.

Hur lång tid kan utredningen mot 48-åringen ta? Handlar det om flera år?

– Det hoppas jag naturligtvis inte, det är aldrig bra om någon tvingas gå omkring med brottsmisstankar hängande över sig alltför länge. Men utan att säga för mycket fortsätter vi att utreda aktivt så länge vi har spår att gå på. Och även om vi skulle lägga ner en utredning kan vi ta upp den igen om det kommer fram nya omständigheter.

Ingen preskription

– Den yttersta tidsgränsen är alltid preskriptionstiden – men när det handlar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser finns ingen sådan, säger Reena Devgun.

ANNONS

Brottet äktenskapstvång, som infördes så sent som 2014, innebär att genom olaga tvång eller utnyttjande av utsatt belägenhet förmå en person att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Straffet för äktenskapstvång är fängelse i högst fyra år. Preskriptionstiden är tio år, men om målsägande är minderårig börjar den inte räknas förrän den dag då personen fyller 18 år.

IS-mamma på fri fot utreds ännu
Den ena av tvillingflickorna, som växte upp i Halmstad innan de togs till IS, är nu som 15-åring tillbaka i Sverige och tvångsomhändertagen av socialnämnden i Halmstad. Hennes syster ska dock vara kvar i Syrien, efter att ha blivit bortgift som 12-åring. Bild: Privat via SVT Nyheter

Domen mot mamman från Landskrona tar upp en principiell frågeställning kring vad som var känt om IS i Sverige 2014. Vid rättegången förklarade kvinnan att hon befunnit sig i en livskris och sökt tröst i religionen. När hon fick höra talas om kalifatet i Syrien, och att det var där som ”den äkta formen av islam” utövades, ska hon ha blivit nyfiken.

Jag menar att tingsrätten helt enkelt har dömt en person för att vara naiv och möjligen ignorant eller i alla fall okunnig.

Hennes försvarare, advokat Lars Kruse (som för HP:s läsare är känd som Jan Widiksons försvarare i fallet med den olagliga avverkningen i Tylösand), förklarade i domstolen att kvinnan upptäckte att hon blivit lurad om IS när hon väl var i Syrien men att hennes flyktförsök stoppades av IS.

IS-mamma på fri fot utreds ännu
Advokat Lars Kruse, som är försvarare för kvinnan från Landskrona, menar att hon blivit dömd till fängelse för att ha haft en naiv eller okunnig inställning till IS. Han vill att Högsta domstolen ska pröva om man kan kräva att alla redan 2014 skulle vara medvetna om vad IS höll på med. Bild: Roger Larsson

Efter att domen om tre års fängelse nyligen avkunnats uttalade sig Kruse i SVT så här:

– Man borde ha lyssnat på henne och förstått att ingen människa frivilligt reser till fångenskap, vilket var det som skedde.

ANNONS

– Jag menar att tingsrätten helt enkelt har dömt en person för att vara naiv och möjligen ignorant eller i alla fall okunnig om de förhållanden som rådde, hävdade Lars Kruse.

Hon var väl medveten om hur det förhöll sig på de ställen hon skulle resa in i.

Domstolen menar dock att åklagarsidan bevisat att det vid tiden då kvinnan tog sitt barn till Syrien var allmänt känt i Sverige, bland annat via medierna, om vad IS höll på med i form av förtryck av minoriteter, användande av sexslavar, avrättningar och andra övergrepp.

– Hon var väl medveten om hur det förhöll sig på de ställen hon skulle resa in i. Hon gav sig in i det med öppna ögon, kommenterar Thed Adelswärd, chefsrådman vid Lunds tingsrätt.

Hälften har återvänt

Lars Kruse har överklagat kvinnans fängelsedom till hovrätten och säger sig vara beredd att gå hela vägen till Högsta domstolen för att få den principiella frågan prövad – vilket kan ha bäring på en rad liknande fall som står på tur.

Av de 300 svenskar som sägs ha rest till IS i Syrien beräknas omkring hälften ha återvänt till Sverige.

ANNONS