Enligt Säpo blev kvinnan radikaliserad efter att ha konverterat till islam och gick redan när hon bodde i Halmstad med i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk. Nu är hon begärd häktad, misstänkt för grov krigsförbrytelse.
Enligt Säpo blev kvinnan radikaliserad efter att ha konverterat till islam och gick redan när hon bodde i Halmstad med i ett våldsbejakande islamistiskt nätverk. Nu är hon begärd häktad, misstänkt för grov krigsförbrytelse.

IS-mamma från Halmstad begärd häktad

Flera förundersökningar mot IS-återvändare som misstänks för krigsbrott har lagts ner i brist på bevis – men inte den mot mamman från Halmstad, som tog sina söner till IS-läger för barnsoldater. Den 49-åriga kvinnan begärs nu häktad för grov krigsförbrytelse.
De barn hon hade med sig tillbaka till Sverige har socialnämnden i Halmstad redan tvångsomhändertagit.

ANNONS
|

HP tog i början av året upp fallet med IS-kvinnan som haft en vanlig uppväxt på Vallås och varit en duktig fotbollsspelare I Halmstad, men som efter att ha träffat en muslimsk man konverterade till islam och radikaliserades.

LÄS MER:Fotbollstjej i Halland tog barnen till IS i Syrien

Tidningen berättade då att hon 2013 tog med sig fem barn, varav tre gått i skola på Öster i Halmstad, till Syrien och bosatte sig i IS-kontrollerat område. De reste dit efter att först ha utvandrat till Storbritannien och skaffat brittiska pass.

Resan till IS i Syrien gjorde hon tillsammans med barnens pappa, som var jihadist redan i Halmstad och själv dog i strid utanför Aleppo som IS-krigare.

ANNONS

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

På bilder från Syrien kan man se hennes barn med militär utrustning och hur de i unga år bland annat övar på att plocka isär vapen.

En av sönerna, som här ser ut att vara i tioårsåldern, poserar med granater till ett raketgevär. Han blev senare dödad när han var barnsoldat för IS.
En av sönerna, som här ser ut att vara i tioårsåldern, poserar med granater till ett raketgevär. Han blev senare dödad när han var barnsoldat för IS. Bild: Privat

Flera av barnen ska ha satts i träning för att bli barnkrigare för IS. En av sönerna, som skulle ha fyllt 20 år i våras, dödades i strid redan som 14-åring. Den andre sonen, som skulle ha varit 22 år i dag, dödades som 18-åring.

– Jag vill inte gå in på något enskilt fall, men generellt kan jag säga att det är en krigsförbrytelse om man medverkar till att någon under 15 år blir soldat, har Reena Devgun, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare i år sagt till HP.

Kammaråklagare Reena Devgun har sedan IS-kvinnan från Halmstad återvände till Sverige i december förra året utrett misstankarna mot henne.
Kammaråklagare Reena Devgun har sedan IS-kvinnan från Halmstad återvände till Sverige i december förra året utrett misstankarna mot henne. Bild: Marcus Ericsson/TT

I måndags anhölls den 49-åriga kvinnan från Halmstad i sin frånvaro. I tisdags morse fick polisen tag på henne så att anhållningsbeslutet kunde verkställas. Hon sitter nu inlåst på det stora Kronobergshäktet på Kungsholmen i Stockholm.

Högre grad av misstanke

På onsdagen lämnade så kammaråklagare Devgun in en häktningsframställan mot IS-mamman där hon begärs häktad enligt den högre graden av misstanke – alltså på sannolika skäl.

Brottsmisstankarna gäller grov krigsförbrytelse under tiden juli 2014 till och med maj 2016, samt grovt folkrättsbrott under tiden oktober 2013 till och med juni 2014.

ANNONS

Att det rubriceras som två olika brott beror på att lagen ändrades sommaren 2014.

Straffet för krigsförbrytelser är fängelse i max sex år. Är brottet grovt, som åklagaren hävdar i det här fallet, är straffet fängelse i lägst fyra år och högst 18 år eller livstid.

Reste hit motvilligt

Den i dag 49-åriga kvinnan har suttit i flyktingslägret Al Hol i nordöstra Syrien, dit tusentals människor från IS-områden skickades efter att terrororganisationen besegrats våren 2019. Därifrån kom hon via Turkiet tillbaka till Sverige – men enligt de utredningar som gjorts reste hon hit motvilligt.

En bild på fyra av barnen från tiden innan familjen lämnade Halmstad för att utvandra. De tre äldsta barnen gick då i skola på Öster i Halmstad.
En bild på fyra av barnen från tiden innan familjen lämnade Halmstad för att utvandra. De tre äldsta barnen gick då i skola på Öster i Halmstad. Bild: Privat

Med sig hade hon sin ena tvillingdotter, som då hunnit bli 14 år, och en treårig dotter som fötts i Syrien. Den andra tvillingdottern ska ha blivit bortgift som tolvåring och kvinnan har därför varit misstänkt för äktenskapstvång – men det nämns inte i häktningsframställan.

Hon greps omedelbart när hon landade på Arlanda i slutet av förra året. En kort tid hölls hon häktad, men trots att misstankarna mot henne kvarstod ansågs det i julas inte längre finnas skäl att hålla henne häktad.

Risk för att hon vill tillbaka

HP har tidigare rapporterat att socialnämnden i Halmstad tvångsomhändertagit barnen hon hade med sig hem till Sverige. Förvaltningsrätten fastslog beslutet, främst med hänvisning till risken för att mamman fortfarande sympatiserar med IS och vill ta med sig dem tillbaka till Syrien.

ANNONS
Ett av Halmstadkvinnans barn demonstrerar en automatkarbin av typen Kalasjnikov för sitt småsyskon.
Ett av Halmstadkvinnans barn demonstrerar en automatkarbin av typen Kalasjnikov för sitt småsyskon. Bild: Privat

– Vi samarbetar med myndigheter i flera länder när det gäller att få fram vittnesuppgifter och säkra bevis, men det är svårt när det handlar om ett krigshärjat land som Syrien, där vi dessutom inte kan få någon hjälp av regimen, har Reena Devgun tidigare sagt till HP om varför förundersökningen tar så lång tid.

LÄS MER:Brottsutredning fortsätter mot IS-mamma från Vallås

Nu återstår det att se hur Stockholms tingsrätt ställer sig till häktningsframställan.

ANNONS