Jihadist från Halmstad dog i strid för IS
Det här fotot på mannen som tog sin familj från Halmstad till Syrien är från en jihadistisk sida på nätet. Där framställs han som martyr efter att som 36-åring ha dött i strid för IS. Bild: Privat

Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Jihadisten som gifte sig med en fotbollstjej från Vallås dog när hans IS-styrkor anföll en flygplats utanför Aleppo. Under sin tid i Halmstad var han aktiv i moskén, startade en våldsbejakande sajt och dömdes i en av assistanshärvorna för medhjälp till grovt bidragsbrott.

ANNONS
|

HP berättade i onsdags om hur en helt vanlig fotbollstjej på Vallås blev radikaliserad efter att hon blivit ihop med en man som fick henne att konvertera till islam. Tillsammans tog de sina fem barn till Syrien – där sönerna, som tidigare gått i skola i Halmstad, tränades att bli barnsoldater åt IS (Islamiska Staten).

LÄS MER:Fotbollstjej i Halland tog barnen till IS i Syrien

HP har granskat mannens bakgrund och kan berätta att han invandrade med sin familj från Libanon och kom som 13-åring till Halmstad 1990.

I 20-årsåldern ska han plötsligt ha gått från att hänga på krogen till att bli djupt religiös.

Det var också som 20-åring han gifte sig med den 25-åriga fotbollstjej i Halmstad som han fick fem barn med, men som han på pappret skilde sig ifrån efter fem års äktenskap när han gifte sig med en till kvinna.

ANNONS

Våldsbejakande

Säpo (Säkerhetspolisen) ska redan 2003 ha fått tips om att han var farligt radikaliserad.

Jihadist från Halmstad tog med fem barn till IS i Syrien.
Fotot där jihadisten från Halmstad poserar med ett svärd är hämtat från en jihadistisk sajt. Bild: Privat

Han var under flera år aktiv inom moskén i Halmstad. Under sin tid där registrerade han 2009 webbplatsen islam-tawhid.se, som i en statlig rapport beskrivs som ”konsekvent våldsbejakande”.

Rapporten gavs 2013 ut av Statens medieråd, som inom ramen för regeringens handlingsplan mot våldsbejakande extremism fått uppdraget att beskriva förekomsten av antidemokratiska budskap på internet och i sociala medier. Fokus låg på sådant som riktar sig till ungdomar och som uppmanar till våld för en politisk, religiös eller ideologisk sak.

Kamp mot ”vantrogna”

I rapporten står att webbplatsen var Sveriges första militant jihadistiska. Där står bland annat att det på sajten fanns publicerade lektioner där en manlig lärare hörs, men inte namnges. Lektionerna handlade exempelvis om att de som hävdar att kristna och judar ska tillåtas ha sin religion har fel.

Rapporten konstaterar att lektionerna gav ett öppet stöd för militant kamp mot ”avgudadyrkarna” och ”vantrogna” för att ”kalla till islam”. Kallelsen ska ske med både ”ord och svärd”, hette det. Denna strid ska utkämpas ”när det är tid för strid” – tidpunkten angavs dock inte närmare.

Föreläste i moskén

Journalisten Per Gudmundson berättar för HP att jihadisten i Halmstad hade föreläsningar i moskén där han uppmanade folk att resa iväg på jihad – i betydelsen heligt krig.

ANNONS

Per Gudmundson har i ett dussin år varit ledarskribent på Svenska Dagbladet och började i vintras som medarbetare – tillsammans med bland annat Alice Teodorescu Måwe, Ivar Arpi och Thomas Gür – på den nystartade Bullentin, en nättidning med högerprofil. Under många år har han skrivit mycket om islamistisk fundamentalism i Sverige och kartlagt svenska jihadresenärer.

En av dem är mannen som hade fem barn i Halmstad.

Klädd som salafist

Med åren blev mannen mer och mer radikaliserad. HP har pratat med en som träffade honom 2011, när han bodde hos sin mamma i Halmstad. Han gick då klädd som en salafist, med vit huvudbonad och vit, lång särk.

Salafister är bokstavstroende som vill leva som de tre första generationerna muslimer gjorde och det är inte ovanligt att de förespråkar sharialagar.

Jihadist i Halmstad använde moské till att uppmana folk att kriga i Syrien.
Enligt Per Gudmundson, som i många år kartlagt islamistisk fundamentalism i Sverige och svenska jihadresenärer, höll mannen före avfärden till Syrien en predikan i moskén i Halmstad där han nära på uppmanade till att resa dit och kriga. Bild: Jari Välitalo

– En av de sista predikningar han höll i moskén i Halmstad före avfärden till Syrien är extra intressant. Den går så nära direkt uppmaning att resa till Syrien och kriga, eller att finansiera någon annans resa, man kan komma i en svensk moské, säger Per Gudmundson.

Satt häktad

Innan dess hann dock jihadisten sitta häktad i två månader 2010, när han var inblandad i ett av de assistansbidragsmål som vid den tiden avslöjades nästan på löpande band i Halland.

ANNONS

Målet handlade om en 32-årig invandrare från Irak, som kraftigt överdrivit sitt handikapp. Mannen, som satt i rullstol, påstods knappt kunna röra sig eller prata – och inte ens kunna klara att växla kanal med fjärrkontrollen till tv:n.

På en film som visades i rätten kunde man dock se honom prata i telefon med en bekant, samt sitta i en soffa och fika medan han gestikulerade med armarna. Det fanns också foton där han står utan stöd.

Dessutom hade han i en garderob hantlar och träningsredskap för att förbereda sig för handikappidrottstävlingar i Irak. Flera gånger flög han dit utan att behöva ha någon med sig.

Imam utvisades

Både 32-åringen och de två män som drev assistansföretagen som han anlitade dömdes av Halmstads tingsrätt till fängelse och livstids utvisning. De tre dömdes också till att betala tillbaka 4,7 miljoner kronor till Försäkringskassan. En av de tre huvudmännen var en imam i Halmstad.

Jihadisten var en av fem inblandade som dömdes till villkorlig dom för medhjälp till grovt bidragsbrott. Han hade uppgett till Försäkringskassan att han arbetat som personlig assistent åt 32-åringen sex timmar varje dag i ungefär ett år.

Det visade sig dock vid rättegången att han inte ens kunde beskriva 32-åringens lägenhet, att andra assistenter som jobbat där aldrig sett honom och att hans tidrapporter även inkluderade alla gånger som 32-åringen befunnit sig i Irak.

ANNONS

En annan som fick villkorlig dom var en kvinna, som trots att hon hade en heltidstjänst i moskén, uppgett till Försäkringskassan att hon samtidigt arbetade i princip heltid som personlig assistent åt 32-åringen.

”En pakt med döden”

Som HP berättat tidigare reste jihadisten med fru och fem barn till Syrien 2013 för att ansluta sig till IS.

I augusti det året deltog han som 36-åring i slutstriderna om flygplatsen Menagh norr om Aleppo. IS hade länge försökt få bort regeringsstyrkorna från flygbasen och lyckades till sist den 5 augusti 2013, bland annat med hjälp av självmordsbombare som sprängde försvararnas högkvarter genom att köra in och detonera ett fordon.

Jihadist från Halmstad dog i strid för IS i Syrien.
En tv-bild från de utdragna, blodiga striderna om flygplatsen i Menagh 2013.

Bland de stupade i de blodiga striderna fanns jihadisten från Halmstad. Han ska ha varit den nionde svensken att dö i strid för IS i Syrien. På nätet hyllades han av likasinnade för att ”ha gjort en pakt med döden, trots att han hade många barn och två fruar”.

Högsta martyrpoäng

Attacken skedde på den sista dagen i fastemånaden ramadan, vilket i dessa kretsar uppges ge högsta möjliga martyrpoäng.

I ett inlägg på en nätsida som drevs av IS-krigare från Sverige kunde man läsa om hur han offrat sitt liv ”för att rädda muslimerna från fiendens ondska” och att de snart ska mötas igen ”på en bättre plats”.

ANNONS
Jihadist från Halmstad dog i strid för IS i Syrien.
Efter flera års strider förlorade regeringssidan till sist kontrollen över den syriska flygbasen norr om Aleppo. Bild: Voice of America

Som HP berättade i går stupade även hans söner som IS-krigare när de var 14 respektive 18 år gamla.

Hans fru från Halmstad, som nu är 48 år, är – mot sin vilja – tillbaka i Sverige. De två barn hon hade med sig har blivit tvångsomhändertagna av socialnämnden i Halmstad, eftersom man befarar att hon fortfarande sympatiserar med IS och vill resa med dem till Syrien.

Bröder kvar i Halmstad

HP har erbjudit den stupade jihadistens mamma och yngre bröder, som alla tre bor kvar i Halmstad, att kommentera hur han kunde hamna så snett i livet. En av hans bröder har å familjens vägnar avböjt och förklarat att de inte vill ha något med honom att göra.

LÄS MER:Terrorforskaren om att moskén på Fyllinge stoppas: ”Bra beslut”

LÄS MER:Halmstads imam oroas av utvisningsbeslut: ”Nästa gång är det kanske jag”

LÄS MER:Skolledaren en av de sex islamister som ska utvisas

ANNONS