”Där det finns strid åker jag”, skriver IS-mammans äldste son till sin farmor i Halmstad när han är 14 år och skickar det här fotot på sig själv.
”Där det finns strid åker jag”, skriver IS-mammans äldste son till sin farmor i Halmstad när han är 14 år och skickar det här fotot på sig själv. Bild: Från polisens förundersökning

Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

En del av åklagarnas bevis mot den åtalade IS-mamman från Vallås kommer från de meddelanden äldste sonen skickat till sin farmor i Halmstad.
Han skrev om hur han längtade efter att gå i gymnasiet i Sverige – men att han måste stanna i Syrien och hjälpa sina muslimska bröder att kriga mot kättare.

ANNONS
|

Krigsbrottsåtalet mot den 49-åriga kvinnan, som växte upp på Vallås i Halmstad, omfattar enbart att hon bidragit till att hennes näst äldste son blivit barnsoldat. I det fallet gäller åtalet tiden från augusti 2013 till maj 2016 – alltså från det att han var 12 år tills han fyllde 15 år.

LÄS MER:IS-mamma från Halmstad begärd häktad

LÄS MER:IS-mamman från Halmstad häktad

Som HP tidigare skrivit anser åklagarna det även bevisat att hennes äldste son, som var två år äldre, också varit barnsoldat. Att inte det ingår i åtalet mot henne beror på att det inte anses lika klart att hon kunnat styra över det skedet – och att det inte var lika lång tid som han var i strid i en ålder under 15 år.

ANNONS

Båda bröderna har gått i skola i Halmstad – och båda dog som tonåringar i Syrien.

LÄS MER:Fotbollstjej i Halland tog barnen till IS i Syrien

Men även om äldste brodern inte ingår som målsägande i målet mot den så kallade IS-mamman, spelar han en betydande roll i utredningen och bevisningen.

Material från FBI

I det material som den svenska polisen fått av den amerikanska federala polismyndigheten FBI finns bland annat ett register över flera tusen personer som fått martyrstatus av Islamiska staten. Dokumentet – som är upprättat av IS och har beslagtagits av koalitionsstyrkor i Syrien – innehåller bland annat uppgifter om den äldste brodern.

LÄS MER:Brottsutredning fortsätter mot IS-mamma från Vallås

Enligt dessa svor han trohetseden i början av 2013 och genomgick sedan träningsläger hos IS innan han som 14-åring blev medlem i ett prickskyttekompani i al-Battarbrigaden.

Brigaden var ett specialstyrkeförband som deltog i flera storskaliga operationer i både Syrien och Irak.

Tjänstgjort med sin far

Enligt den utredning som gjorts av polisens Noa, Nationella operativa avdelningen, har 14-åringen tjänstgjort ihop med sin far från Halmstad.

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Han har till och med skickat en film från striderna vid en flygbas i augusti 2013 till sin farmor i Halmstad. Enligt pojken hör man på filmen hur pappan träffas av två kulor, vilket han senare dog av.

Efter pappans död ska den Halmstadfödde tonåringen ha fortsatt att strida för IS. Det ska ha pågått tills hans styrka en dag 2016 utsattes för ett bombanfall där han som 17-åring förblödde efter att ha förlorat ena benet.

ANNONS

Vädjar till honom att lämna

Hösten 2013 skriver hans farmor till honom att han måste ta familjen med sig och resa till Storbritannien. Barnbarnet svarar dock att han ”måste stanna kvar och kriga med bröderna”. Han berättar att han just då ska vara med i ett stort slag.

När farmor i Halmstad är orolig över hur sitt barnbarn klarar sig i krigets Syrien svarar han att lunchen brukar bestå av chips, godis och läsk.
När farmor i Halmstad är orolig över hur sitt barnbarn klarar sig i krigets Syrien svarar han att lunchen brukar bestå av chips, godis och läsk. Bild: Från polisens förundersökning

Chattkonversationerna har polisen hittat efter att de i februari förra året gjorde husrannsakan i farmoderns bostad i Halmstad och beslagtog hennes mobiler och datorer för att kopiera deras innehåll.

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

Kan inte sitta i Sverige och äta pizza och chilla med kompisar, när han måste hjälpa muslimerna.

Sommaren 2014 skriver hon till sitt barnbarn att hon är orolig över hur han hjärntvättas, att IS är kriminella och att religionen säger att man inte ska döda människor.

Han svarar att han inte kan sitta i Sverige och ”äta pizza och chilla med kompisar”, när han måste ”hjälpa muslimerna” och strida mot ”de som förlöjligar religionen och angriper muslimernas heder”.

Samtidigt längtar han efter Sverige och ber henne filma vid stranden i Halmstad och i en godisbutik för att skicka klippen till honom.

Vid den här tidpunkten är 15-åringens fru i Syrien höggravid, men han vill att farmodern ska fixa honom en annan fru från Libanon – vilket hon vägrar.

Lillebror skadad

När han skriver att hans lillebror är skadad i benet och skickar bilder på det stora såret i 13-åringens lår blir farmor väldigt skrämd och betonar att han bara är ett barn som borde vara hos sin mamma i stället för att skickas ut i kriget.

ANNONS

Storebrodern förklarar då att skadan inträffade när lillebror hade återvänt hem efter att ha varit i strid. Då ska en missil ha slagit ner och splitterskadat honom.

Jämför med att slakta lamm

I början av hösten blir farmodern mer och mer desperat och skriver till barnbarnet om hur hemskt hon tycker det är att se nyhetsinslag om vad IS håller på med.

”Såg i dag hur en man slaktades, det är omänskligt, det här är inte islam, gud skulle aldrig tillåta det”, skriver hon.

”Tvärtom. Gud säger att vi måste agera så”, svarar han och skriver om hur han vill följa sin pappas spår och hamna i paradiset.

Han jämför också med att det är normalt att slakta lamm – och att det därför inte är konstigt att ”döda kättare som är värre än djur”.

Längtar efter kvinnliga fångar

Följer man konversationen ser man hur farmodern blir alltmer osams med sitt 15-åriga barnbarn. Bland annat när han skriver om hur han längtar efter amerikanska eller engelska marktrupper så att de kan ta kvinnliga krigsfångar från de styrkorna – eftersom de ”har tröttnat på de kurdiska, libanesiska och syriska”.

Min mamma och mina systrar står redo med vapen och bombbälten, redo att dö och ta med sig alla.

Hon protesterar då mot att de skändar kvinnor och betonar att det inte är vad som står i koranen. Hon ber honom tänka på hur det skulle kännas om något liknande hände hans systrar.

ANNONS

Han svarar bara att om fienden vill ”komma åt våra kvinnor så står min mamma och mina systrar redo med vapen och bombbälten, redo att dö och ta med sig alla runt omkring”. Han tillägger att ”pappa har ju alltid sagt det till oss och till mamma, har du glömt hur pappa va?”

Den Halmstadfödde IS-krigaren till höger på fotot dog när han som 17-åring förblödde efter att ha förlorat ena benet då hans styrka bombades utanför Raqqa. Han hade tidigare skrivit till sin farmor att han ville följa sin fars spår och hamna i paradiset.
Den Halmstadfödde IS-krigaren till höger på fotot dog när han som 17-åring förblödde efter att ha förlorat ena benet då hans styrka bombades utanför Raqqa. Han hade tidigare skrivit till sin farmor att han ville följa sin fars spår och hamna i paradiset. Bild: Från polisens förundersökning

När polisen förra året tog kontakt med farmodern ville hon först inte medverka i utredningen. Hon berättade att hon tänkte åberopa närståendes rätt att inte behöva vittna – framför allt för att hon var rädd för vilka kontakter hennes före detta svärdotter kan tänkas ha med farliga personer.

Farmor ska vittna

Hon har senare tänkt om – och ska på tisdag i nästa vecka vittna i Stockholms tingsrätt.

ANNONS