Efter den uppmärksammade protestvideon har nu även medarbetarnas chef stängts av. ”Jag förstår ingenting”, säger hen till HP.
Efter den uppmärksammade protestvideon har nu även medarbetarnas chef stängts av. ”Jag förstår ingenting”, säger hen till HP. Bild: Lina Salomonsson

Avstängda medarbetare åter till jobbet – men chefen stängs av

De sju avstängda medarbetarna inom daglig verksamhet får återvända till arbetet. Det finns en ”tillåtande kultur” på arbetsplatsen som gör att personalen inte kan lastas, enligt Halmstads kommun. Samtidigt har personalens chef stängts av för vidare utredning.
– Jag förstår faktiskt ingenting, säger chefen till HP.

ANNONS
|

Det var i början av förra veckan som sju medarbetare inom daglig verksamhet stängdes av i väntan på en utredning. Anledningen var en uppmärksammad video i sociala medier, där både personal och deltagare protesterar mot en planerad förändring på arbetsplatsen.

LÄS MER:Carolines hjälprop i sociala medier: ”Det är mig Halmstad ska vara arg på”

Efter videon – chefen avstängd

På måndagen kom beskedet att LSS-personalen får återvända till sin arbetsplats. Utredningen kring dem är färdig.

– Det blev ingen påföljd i form av disciplinär åtgärd. Det finns en tillåtande kultur på arbetsplatsen som innebär att medarbetarna inte kan lastas. Eftersom det är vi som arbetsgivare som ansvarar för vilken kultur det finns på arbetsplatsen, säger Charlotte Svensson, Halmstads kommuns HR-direktör.

ANNONS

Händelsen är dock inte utagerad. De berörda medarbetarnas chef har stängs av i stället. Enligt Charlotte Svensson är avstängningen kopplad till videon och den ”tillåtande kulturen” på arbetsplatsen.

Kommunen ska nu titta vidare på huruvida chefen brustit i sin yrkesroll.

– Vi ska utreda vidare hens ansvar som chef, kopplat till kulturen på arbetsplatsen och händelsen med videon, säger HR-direktören och tillägger:

– Kommuninvånarna och våra medarbetare har all rätt att uttrycka sin åsikt. Däremot måste man som anställd hantera sitt medarbetarskap professionellt och yrkesetiskt, och där tycker vi fortfarande att de har brustit.

HP har varit i kontakt med den avstängda chefen som inte förstår varför hen stängts av.

– Jag förstår faktiskt ingenting. Jag fick höra att min personal är tillbaka men att jag stängs av i stället, och blev ombedd att lämna in min jobbdator och jobbtelefon, säger den avstängda chefen till tidningen.

Chefen berättar för tidningen att hen är stolt över den dagliga verksamheten.

– Enligt LSS så ska vi hjälpa till att föra deltagarens talan. Kan man inte läsa själv så ska man få hjälp att ta del av information samt att uttrycka sig. Enligt LSS är detta vårt uppdrag, och lever vi inte upp till det så bryter vi mot lagen, säger chefen.

ANNONS

LÄS MER:Avstängd LSS-personal om videon: ”Trygga med det vi gjort”

Kritiserad sammanslagning

Medarbetare, brukare och anhöriga är kritiska till en sammanslagning som föreslås, där personal inom daglig verksamhet respektive LSS-gruppboendena tillsammans ska bemanna de båda verksamheterna. Även intresseorganisationen FUB är kritisk till planerna.

LÄS MER:Rättsombudet sågar Halmstads planer: ”Inte baserat på kunskap”

Bakgrunden till förändringarna uppges vara införandet av ”heltid som norm” (se faktaruta) i Halmstads kommun.

Enligt den då avstängda personalen ville deltagarna själva vara med och spela in protestvideon. De ville göra sig hörda i debatten om den planerade förändringen på arbetsplatsen. Deltagarna hade inspirerats av sin kollega, influencern Caroline Arvidsson – som på eget bevåg gjort en video om förändringen i verksamheten.

Den gemensamma protestvideon spreds i sociala medier och uppmärksammades av både politiker och tjänstepersoner i Halmstad. Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen samt kommunens centrala HR-avdelning gick därefter vidare med åtgärder, enligt Christofer Lundholm (M), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

– Politiken har inte dragit igång någon utredning eller liknande. Detta är en arbetsrättslig fråga, säger han till tidningen.

LÄS MER:LSS-personal i protest mot nytt sätt att jobba: ”Idiotiskt”

LÄS MER:Ella Kardemark (KD): ”Förstår att personalen är orolig”

Fakta: Heltid som norm

Heltid som norm är ett nationellt avtal mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och fackförbundet Kommunal som tecknades 2016.

Målet är att heltid ska vara det normala vid nyanställning, samt att redan anställda medarbetare i högre utsträckning ska arbeta heltid.

Avtalet ska implementeras i alla Sveriges kommuner, vilket på sina håll har väckt kritik då det innebär förändringar av arbetspass och scheman.

ANNONS