Carolines hjälprop i sociala medier: ”Det är mig Halmstad ska vara arg på”

Caroline Arvidsson, youtuber och deltagare i daglig verksamhet, har lagt ut en video där hon kommenterar kommunens beslut att stänga av LSS-personal.
– Ska Halmstad vara arga på någon så är det mig, säger hon i videon.

ANNONS
|

Det var deltagarna i daglig verksamhet som själva ville spela in en protestvideo, detta uppgav den avstängda LSS-personalen för HP häromdagen.

Kommunen har stängt av sju medarbetare med lön i väntan på en utredning. Skälet är en film i sociala medier där både personal och deltagare protesterar mot en förändring på arbetsplatsen.

Arbetsgivaren, Halmstads kommun, vill klargöra huruvida de anställda har använt personer i beroendeställning för egna intressen. Detta har dementerats av personalen.

LÄS MER: Medarbetare stängs av efter protestvideo – ska utredas

”Inte dum i huvudet”

Nu har en av deltagarna på den berörda enheten, youtubern Caroline Arvidsson, lagt ut en video där hon bekräftar medarbetarnas story. HP har fått tillåtelse att publicera videon.

ANNONS

”Halmstad tror att personalen använt oss, typ som att vi inte haft en egen vilja. Även om du har en funktionsvariation, bor på gruppboende och jobbar på daglig verksamhet, så betyder det inte att du är dum i huvudet och inte förstår något”, säger hon i videon.

Caroline Arvidsson förklarar att hon lade ut en egen video som inspirerade hennes kompisar till att ta ställning. Det var även hon som filmade och redigerade den video som ledde till att personalen stängdes av.

”Ska Halmstad vara arga på någon så är det mig de ska vara arga på. Och blir de arga på mig så bryr jag mig inte. Jag tänker fortsätta kriga för att jag och andra med funktionsvariationer ska få våra rättigheter”, fortsätter hon i filmen.

I intervju med HP säger Caroline Arvidsson att hon tycker det är fel att kommunen, som hon upplever det, förstör för personer med funktionsvariationer.

– Det känns som att Halmstad inte vill att vi med funktionsvariationer ska finnas. För de tänker aldrig på oss. De har redan tagit bort vår fritidsverksamhet och nu vill de ändra på vårt jobb, säger hon till tidningen.

Vad skulle du vilja säga till dem som bestämmer i Halmstads kommun?

ANNONS

– Jag vill att de ska lyssna på oss. Om de nu ska bestämma allt så kanske de borde veta hur vi människor med funktionsvariationer funkar, och inte tro att vi är dumma i huvudet och inte förstår något. Vi behöver bara lite extra hjälp.

LÄS MER: Aktioner för att riva upp fritidsbeslut

Caroline Arvidsson har drygt 8 000 prenumeranter på Youtube. Den aktuella filmen har visats över 2 000 gånger.

Se hela videon, som publicerades på Youtube, ovan.

LÄS MER: Avstängd LSS-personal om videon: ”Trygga med det vi gjort”

Inga kommentarer

Charlotte Svensson, HR-direktör på Halmstads kommun, har efter samtal med tidningen tittat på videon. Hon vill dock inte kommentera innehållet.

– Jag vill inte kommentera videon med hänvisning till den pågående utredningen, säger hon.

Är det möjligt att Halmstads kommun har underskattat deltagarnas förmåga att göra egna ställningstaganden?

– Som sagt, jag vill inte uttala mig i nuläget.

Kritiserat samarbete inom LSS

HP har tidigare rapporterat om LSS-personalens protester. De anställda är kritiska till ett planerat samarbete, där personal inom daglig verksamhet och gruppboendena tillsammans ska bemanna de båda verksamheterna.

Kritiken handlar främst om att kvaliteten för deltagarna och brukarna riskerar att försämras. Men det finns också ett missnöje med förändrade arbetstider och arbetsuppgifter.

ANNONS

Bakgrunden till förändringen är införandet av heltid som norm i Halmstads kommun, och bygger på ett nationellt avtal mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner, SKR. Förhandlingar pågår just nu i Halmstad mellan facket och arbetsgivaren.

LÄS MER: LSS-personal i protest mot nytt sätt att jobba: ”Idiotiskt”

LÄS MER: Ella Kardemark (KD): ”Förstår att personalen är orolig”

ANNONS