Tre unga män döms till fängelse för knivdåd på bröllop

Tre unga män döms till fängelse för knivöverfallet i samband med en bröllopsfest i Knäred i somras. Men inte för mordförsök, som åklagaren ville, utan olika grad av misshandel.

ANNONS
LocationKnäred|
|

Den unga trion från Falkenberg angrep en annan bröllopsgäst med kniv lördag 15 augusti förra året. Den 35-årige mannen fick livshotande skador och lämnades i en blodig pöl utanför en av Knäreds förskolor. Där hade de jagat i fatt och stoppat hans bil, och med våld försök dra in honom i deras egen.

Inte försök till mord

Åklagarna hävdade att trion försökte döda 35-åringen. Men Halmstads tingsrätt anser att det som kommit fram om händelsen närmast talar för att deras avsikt var att få ut honom ur hans bil och med tvång föra med honom i bagageutrymmet på deras egen.

Någon egentlig mordplan har inte framkommit.

ANNONS
Vittnen hade redan spolat bort det mesta av blodet innan polisen dokumenterade brottsplatsen. Mannen fick hjälp efter att ha fallit ihop utanför entrén till Dalkulla förskola.
Vittnen hade redan spolat bort det mesta av blodet innan polisen dokumenterade brottsplatsen. Mannen fick hjälp efter att ha fallit ihop utanför entrén till Dalkulla förskola. Bild: Polisens förundersökning

En 19-åring var drivande och den tom tog initiativen. Att han riktade ett knivhugg mot mannens bröstparti talar för en avsikt att döda, men offret lyckades parera med handen och de övriga huggen träffade hans ben.

Tingsrätten anser inte att åtalet om mordförsök håller. Att en av gärningsmännen skulle ha varit beväpnad med pistol anses inte heller bevisat.

Straffrabatt för låg ålder

Den huvudmisstänkte 19-åringen fälls i stället för grov misshandel. Han och hans far är iblandade i ett släktbråk, där de 2017 utsatte samma man för hot och skadegörelse. Det fick offret att flytta till Skara. Den gamla konflikten framstår i polisutredningen som motiv till överfallet i Knäred.

19-åringen flydde utomlands samma kväll, men efterlystes och greps till slut i Tyskland och överlämnades till Sverige.

Påföljden för bröllopsdådet blir i hans fall fängelse i ett år och åtta månader. Tingsrätten ger honom straffrabatt med hänsyn till hans låga ålder.

LÄS MER:Efterlyst för mordförsök greps i Tyskland

LÄS MER:Misstänkt för mordförsök internationellt efterlyst

Nekar till brott

Hans två medhjälpare, 19 och 21 år, döms för misshandel av normalgraden. Deras straff blir skyddstillsyn och en månads fängelse.

Alla tre har nekat till brott. Till polisen har sagt att de inte ens var i Knäred den aktuella dagen. Mot det talar bland annat mobiltelefoner som spårats. Helt avgörande för att de döms är dock att de pekats ut av offret och att hans berättelse styrks av andra vittnesmål.

ANNONS
Polisens bilder visar blodiga säten i mannens bil. Han överfölls med kniv utanför Dalkulla förskola i Knäred.
Polisens bilder visar blodiga säten i mannens bil. Han överfölls med kniv utanför Dalkulla förskola i Knäred. Bild: Polisens förundersökning

Halmstads tingsrätt meddelade sin dom på torsdagen. Rättegången började redan före jul och avslutades i fredags efter totalt fem förhandlingsdagar.

Skadestånd till offret

19-åringen ska stanna kvar i häktet i väntan på att domen börjar gälla, medan de andra två har släppts på fri fot.

Han döms att betala skadestånd till offret på strax över 23 000 kronor för kränkning, sveda och värk, varav 7 000 solidariskt med de två andra gärningsmännen. Skadestånd för sjukvårdskostnader, inkomstbortfall och renovering av den nedblodade bilen kommer att handläggas i ett särskilt tvistemål i tingsrätten.

LÄS MER:Nu börjar rättegången om bröllopsdådet

LÄS MER:Bröllopsgäst överfölls med kniv – tre åtalas för mordförsök

ANNONS