Nu börjar rättegången om bröllopsdådet

De åtalade säger att de inte var i Knäred dagen för mordförsöket. Mot det talar två av männens mobiltelefoner. Den tredje mannens far har, enligt ett vittne, sagt att det var hans son som gjorde det.

ANNONS
LocationKnäred|
|

På måndag börjar rättegången om bröllopsdådet i Knäred 15 augusti.

En av bröllopsgästerna överfölls med kniv. Han fick livshotande skador. Tre unga män från Falkenberg har pekats ut av offret som gärningsmän.

LÄS MER:Bröllopsgäst överfölls med kniv – tre åtalas för mordförsök

LÄS MER:Efterlyst 19-åring pekas ut som farlig efter mordförsök

Försök till mord

De står åtalade för att tillsammans och i samförstånd ha sökt upp och försökt döda den 35-årige mannen. Alla tre nekar. Och har haft allt mindre att säga till polisen.

– Inga kommentarer, löd svaret från var och en av dem när polisen för två veckor sedan höll slutförhör och en sista gång konfronterade dem med uppgifter från utredningen om vem som körde, vem som hade skjutvapen och vem som höll i kniven.

ANNONS

Bröllopet varade i flera dagar. På fredagen 14 augusti var det fest för männen i Knäreds bygdegård till långt in på natten. Då var trion där som gäster, liksom 35-åringen och cirka 50 andra släktingar och vänner.

Prejad vid förskola

Dagen efter hade 35-åringen hjälpt till att smycka brudens bil inför den stundande bröllopsceremonin. På väg genom Knäred i sin egen bil blev han omkörd och prejad utanför Dalkulla förskola.

Tre unga män klev ur och överföll honom i bilen. En av dem hade kniv och högg honom flera gånger i benen och i ena handen när han försökte skydda bröstet.

Attentatsmännen rivstartade från platsen. Offret låg kvar i en blodpöl vid förskolans entré.

Vittnen hade redan spolat bort det mesta av blodet innan polisen dokumenterade brottsplatsen. Mannen fick hjälp efter att ha fallit ihop utanför entrén till Dalkulla förskola.
Vittnen hade redan spolat bort det mesta av blodet innan polisen dokumenterade brottsplatsen. Mannen fick hjälp efter att ha fallit ihop utanför entrén till Dalkulla förskola. Bild: Polisens förundersökning

Så långt kunde 35-åringens berättelse snabbt bekräftas genom polisens dörrknackning. Grannar hade både hört och sett tumult på gatan.

Filmer från festen

Uppgiften för åklagaren blir att bevisa vilka som gjorde det. Bara offret såg gärningsmännen ordentligt. En av dem kände han igen väl, från ett gammalt släktbråk. Det var 19-åringen, som han hävdar höll i kniven.

De två andra, en 19-åring och en 21-åring, identifierade han via filmer som spelats in på bröllopsfesten kvällen före, där trion var tillsammans.

De två greps veckan efter. Båda säger att de bara var i Knäred på fredagen. Lördagen tillbringade de på stranden. Men genom deras beslagna mobiltelefoner har polisen kartlagt en biltur från Falkenberg via Laholm till Knäred och tillbaka, som tidsmässigt stämmer överens med knivöverfallet.

ANNONS

LÄS MER:Man anhållen för mordförsök på bröllop

LÄS MER:En man till häktad för mordförsök på bröllop

”Jag räddade hans liv”

Dessutom kan den yngre mannen ha försagt sig. Arrestpersonal uppger att 19-åringen, i ett samtal på polishuset i Halmstad samma dag som han togs in, undslapp sig:

– Jag räddade mannens liv genom att jag höll i honom.

Det uttalandet nekar han helt till i förhör.

Jag räddade mannens liv genom att jag höll i honom.

Den andre 19-åringen, som är den misstänkte knivmannen, efterlystes med höll sig undan polisen i flera månader. Han greps till slut i Tyskland.

Ett vittne har i förhör berättat att 19-åringens far till honom sagt att ”det var hans son som hade skadat 35-åringen och att det var sonen som hade varit inne i bilen”.

Till det har 19-åringen svarat att ”han litar inte på någon, så han har inget att säga om detta”.

LÄS MER:Misstänkt för mordförsök internationellt efterlyst

LÄS MER:Efterlyst tar upp mordförsök på bröllopsfest

Släktbråk tänkbart motiv

Motivet till överfallet kopplas i polisutredningen till ett tre år gammalt släktbråk. 19-åringen och hans far dömdes 2017 för skadegörelse och olaga hot mot 35-åringen, som är gift med en moster. Konflikten ska vara skälet till att 35-åringen flyttade från Falkenberg för att söka lugn och ro i Skara. Det ska ha funnits ett hot om att han ”skulle bli slaktad” om han visade sig på hemmaplan igen.

– Ska du anmäla min pappa? ska 19-åringen, enligt offret, ha sagt innan han högg med kniven.

ANNONS

Överfallet föregicks av att däcken stacks sönder på mannens bil flera gånger under besöket i Knäred.

Rättegången i Halmstads tingsrätt väntas bli klar i mitten av januari.

Fakta: De tre åtalade för mordförsök

19-årig man, Falkenberg.

Hade enligt offret en pistol. Anhölls 20 augusti. Hög risk för återfall i kriminalitet, enligt frivården. Tidigare dömd till bland annat ungdomsvård för misshandel, stöld, övergrepp i rättssak, ofredande och hot mot tjänsteman. Nekar till brott.

21-årig man, Falkenberg.

Den som har körkort. Tros har kört bilen. Anhölls 21 augusti. Förhöjd risk för återfall. Anser själv att han hamnat ”i fel umgänge”. Tidigare dömd två gånger till ungdomstjänst och två gånger till böter för snatterier, sexuellt ofredande och ringa stöld. Nekar till brott.

19-årig man, Falkenberg.

Utpekad av offret som den som högg med en kniv med 20 centimeter långt blad. Anhölls i sin frånvaro 20 augusti, greps i Tyskland och överlämnades till Sverige i november. Dömd för skadegörelse 2017 efter att ha kastat sten på 35-åringens bil. Hans far, som också dömdes, låg i konflikt med 35-åringen. Nekar till brott.

LÄS MER:19-åring nekar till mordförsök på bröllop

ANNONS