Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Laholmare riskerar fängelsestraff för flera grova stölder

En 23-årig laholmare åtalas nu för sin inblandning i en rånliga som härjat i södra Sverige. 23-åringen ska ha deltagit i tre uppmärksammade kassaskåpsstölder. Bland annat på Systembolaget i Markaryd där de kom över närmare en kvarts miljon kronor.

Den 23-åriga mannen från Laholm hämtades in i en gryningsräd i centrala Laholm under augusti månad, med understöd från polisflygets helikopter från Malmö. Han misstänks ha varit delaktig i en rånliga som riktat in sig på Ica-butiker och kassaskåpsstölder. Brotten har skett i olika kluster där det utgåtts från Laholm, Vårgårda i västra Götaland och Öland.

Enligt polisens förundersökning ska det vara 25-åringen på bild, i färd med att snart spraya över övervakningskameran. Bild: Polisen
Enligt polisens förundersökning ska det vara 25-åringen på bild, i färd med att snart spraya över övervakningskameran. Bild: Polisen

– Det är en liga som ägnar sig åt det här som består av fler än två personer, det finns alltjämt personer som är misstänkta som är på fri fot. Laholmaren är delaktig i detta men inte åtalad på så många punkter som 25-åringen, säger kammaråklagare Johan Fröjelin, och fortsätter:

– Hans medverkan i de utförda brotten och i ligan är mer sporadisk, i vart fall vad vi kan bevisa. Man kan spekulera i om det är för att någon annan inte finns tillgänglig, säger Fröjelin.

Åtalad även för andra brott

23-åringen har visat ett stort intresse för bilar och för att fly från polisen, vilket ett annat åtal som väckts mot honom visat. I den förundersökningen har poliser uppgett att han gjort det till en sport att i hög hastighet köra från polispatruller.

Har hans uppgift vara att köra flyktbilen?

– Enligt min uppfattning har han gjort mer än så. Han åtalas tillsammans och i samförstånd, hade det bara varit att köra bilen hade han åtalats för medhjälp, säger Johan Fröjelin.

Är det samma gäng som slagit till mot de sju Systembolag som utsattes för inbrott i sommar?

– Det har vi funderat på. Men de två som åtalas nu har vi inte lyckats knyta mot ytterligare Systembolagsinbrott. Därmed är det inte sagt att det inte kan vara andra i ligan.

23-åringen har i förundersökningen fått flera frågor om ytterligare inbrott på Systembolag, inte minst sedan polisen lyckats belägga att han sökt mycket information på nätet om ett inbrott mot Systembolaget i Båstad. Den utredningen leds dock från ett annat polisområde.

25-åringen stoppades utanför Alingsås med närmare 100 000 kronor i kontanter som gömdes i ett dolt fack bak i bilen. Pengarna vill åklagaren ska gå till de allmänna, då de anses komma från kriminell verksamhet. Bild: Polisen
25-åringen stoppades utanför Alingsås med närmare 100 000 kronor i kontanter som gömdes i ett dolt fack bak i bilen. Pengarna vill åklagaren ska gå till de allmänna, då de anses komma från kriminell verksamhet. Bild: Polisen

Liknande fall från Öland

En annan person boendes i Laholm, en 31-årig man, hämtades in vid samma gryningsräd och misstänks för ett rån mot en Ica-butik på Öland. Han är fortsatt häktad i Kalmar och binds till brottet genom dna som hittad i en krockad stulen flyktbil. Mycket kopplar ihop de två ärenden, då de har gemensamma bekanta bland annat.

– Jag vill vara lite försiktig, jag har väckt åtal och de är i ett annat skede i Kalmar. Det finns kopplingar med andra personer än de åtalade men fallen är inte längre från varandra än ett handslag, säger han.

I det aktuella åtalet syns fler personer på bild från övervakningskamerorna vid inbrotten där 23-åringen är aktuell än de som åtalats för brott. Fler personer med koppling till Laholm samt med ett brottsligt förflutet har hörts i utredningen. Men där har husrannsakningar och förhör inte lett fram så långt som åklagaren menar behövts för att åtala. Vid husrannsakan hemma hos 23-åringen hittades en påse men närmare 10 000 kronor innanför innertaket på toaletten.

– De två åtalade har arbetat i kluster där de är hemmahörande. Man har begått brott ganska nära sin hemvist, det är inga Sverigeturnéer. Vår uppfattning är att ligan har spanat innan på butikerna och samlat information, säger Fröjelin.

Hotade tolvåring med kniv

23-åringen åtalas nu för fyra brott som varit inbrott där de kommit över pengar samt penningtvättsbrott. 25-åringen åtalas på 22 åtalspunkter där det vid vissa tillfällen använts våld och vapen för att tvinga till sig pengar i livsmedelsaffärer.

– Om man utgår från rubriceringarna är det olika lägen för killarna, jag anser att det är fängelsestraff för båda. Men för 25-åringen som deltar i ett grovt rån där de knivhotar en tolvårig pojke, gör sammantaget sju till åtta års fängelsestraff i min mening. Men det återstår att se hur rätten tolkar det, säger han.

Åklagaren refererar till en händelse där 25-åringen uppges vara med och med en större kniv gå in i en livsmedelsbutik innan stängning och hota folk till marken då de ska åt kontanterna. Bland annat hotas en 12-årig pojke på plats som är där för att köpa chips. Vid andra tillfällen hotar ligan med en elpistol och yxa för att få sin vilja igenom.

LÄS MER: Personer i rånliga pekas ut för nya grova brott

LÄS MER: 31-åring häktad för grovt rån mot butiksägare

LÄS MER: Laholmare utreds för inbrott riktade mot Systembolaget

LÄS MER: Polis utförde gryningsräd efter kassaskåpsknäckare

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!