Arkivbild. 23-åringen från Laholm hämtades i en gryningsräd i förra veckan där också en 31-årig man i Laholm greps.
Arkivbild. 23-åringen från Laholm hämtades i en gryningsräd i förra veckan där också en 31-årig man i Laholm greps. Bild: Ola Folkesson

Laholmare utreds för inbrott riktade mot Systembolaget

I polisens gryningsräd med understöd av polisflygets helikopter i förra veckan togs inte bara en person utan två. En 23-årig man som misstänks ha slagit till mot Systembolaget.

ANNONS
LocationLaholm||

En 23-årig man i Laholms kommun greps samtidigt som den 31-årige mannen, som HP redan berättat om blivit häktad för ett grovt rån på norra Öland.

23–åring från Laholm häktad

23-åringen misstänks för en omfattande brottslighet och är nu häktad misstänkt för sex brott, bland annat stöldförsök mot mindre ica-butiker på Öland och en grov stöld mot Systembolaget i Markaryd. Inbrottet i Markaryd var det första av flera tillfällen under sommaren som tjuvar riktat in sig på pengar på bolaget och helt hoppat över produkterna på hyllorna. I Markaryd, som 23-åringen misstänks för, försvann en stor mängd kontanter. Annars har tjuvarna riktat in sig mot kassaskåp. Förutom i Markaryd var det inbrott på Systembolagen i Örkelljunga, Löttorp på Öland, i Båstad, Sölvesborg och Lessebo.

ANNONS

Laholmarna brottsaktiva i samma område

En del av brotten har skett i samma område där den 31-årige häktade Laholmaren också misstänks ha varit brottsaktiv.

– Jag vet om att det finns kopplingar mellan våra ärenden. Det är klart att polisen samordnar tillslaget mot dessa, säger Martin K. Svensson, åklagare i Borås åklagarkammare.

Polisen utreder Systembolagsbrotten ihop

Utredningen är inte färdig och det finns fler lösa trådar för polis och åklagare att sy ihop. Enligt uppgifter till HP utreds ligan för alla brott mot Systembolaget.

– Det finns ett samband till andra personer och potentiellt ytterligare misstänkta också. Det finns fler inblandade i det här, så jag vill inte gå in på detaljer. Det är så pass känsligt läge, säger Martin K. Svensson.

Systembolagsstölder, med en riktad inbrottsvåg mot flera Systembolag i södra Sverige, sätts det i samband med 23-åringens förehavanden?

– Jag är inte förundersökningsledare i det ärendet. Polisiärt finns det säkert fokus på detta, säger Martin K. Svensson.

I ett av brotten mot bolagen var polisen nära att ta tjuvarna, men de kunde hantera flyktbilen väl. Efterföljande polisbilen havererade efter ett prejningsförsök.

Två laholmare som begår brott på Öland, sätts detta samman på något sätt eller är det en väldig slump?

– Jag vet ju hur det är, men jag kan inte uttala mig om det. Jag har inte de utredningarna. Vi kände till att fler skulle hämtas in och det finns kontakter mellan polisområdena, säger Kjell Janneson, åklagare i Kalmar åklagarkammare.

ANNONS

Misstankarna mot männen

23-åringen misstänks för:

Stöld, 2019–04–09 Rasta Vårgårda

Stöld, 2020-06-06 Saxnäs camping Öland

Grov stöld, 2020-06–20 Systembolaget Markaryd

Stöldförsök, 2020-06-21 Ica Nära Skansen, Mörbylånga Öland

Stöldförsök, 2020-06-21 Ica Nära Trossen, Löttorp Öland

Penningtvätt, 2020-08-18 Laholm

31-åringen misstänks för:

Grovt rån, 2020-08-02 Ica Nära Böda, Löttorp Öland

Brott mot Systembolaget:

Inbrott i sydsverige har skett i Markaryd, Örkelljunga, Löttorp på Öland, Båstad, Sölvesborg och Lessebo.

LÄS MER:31-åring häktad för grovt rån mot butiksägare

LÄS MER:Polis utförde gryningsräd efter kassaskåpsknäckare

ANNONS