Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bilförare åtalas för försök att backa på polis

En polis räddade livet på sig genom att hoppa undan för en BMW på flykten i centrala Laholm. Nu åtalas föraren för flera grova trafikbrott.

Det vådliga försöket att undfly polisen ägde rum i centrala Laholm mitt på Kristi himmelsfärds dag när många människor rörde sig ute.

Polisen i en civil polisbil kände direkt igen den körkortslöse föraren i en vit BMW när de möttes på Trädgårdsgatan. Det verkade BMW-föraren också göra. Han lade i backen och satte av i full fart.

Tidigare polisjakter

Polisen anropade sin kollega över polisradion att möta dem på Östertullsgatan.

”Fordonet har vid flera tillfällen kört ifrån polispatrull och kört mycket vårdslöst i Laholm med omnejd”, skrev polisen senare i sin rapport.

Den civilklädde poliskollegan var till fots och signalerade med handen över huvudet att BMW:n skulle stoppa. Bilen vickade till men saktade inte ner. Polismannen blev tvungen att hoppa undan för att inte bli påbackad.

Krossade rutan med pistolen

I ett försök att stoppa färden krossade polismannen förardörrens sidoruta med kolven på sitt tjänstevapen, samtidigt som bilen passerade. Med krossad ruta fortsatte BMW-föraren nedför gatan i hög fart. Han backade rakt ut i korsningen Östertullsgatan/Nybergs lid, girade över trottoaren och in i en häck i ett försök att vända bilen och köra därifrån.

Polisen i den efterföljande civilpolisbilen tog ett snabbt beslut om att preja fordonet för att förhindra en fortsatt vansinnesjakt genom centrala Laholm. Den motorstarkare BMW:n hade annars oddsen på sin sida att komma undan polisens Volvo.

Alla den civila polisbilens krockkuddar utlöstes vid krocken, liksom sidokuddarna i BMW:n. Bilarna ställde sig parallellt på gatan och föraren kunde gripas. Bild: Polisen
Alla den civila polisbilens krockkuddar utlöstes vid krocken, liksom sidokuddarna i BMW:n. Bilarna ställde sig parallellt på gatan och föraren kunde gripas. Bild: Polisen

Rammade sidan

Polisbilen körde rakt in i sidan på BMW:n. Föraren öppnade dörren och försökte springa, men stoppades av poliskollegan som med draget vapen tvingade honom att lägga sig ned med händerna på ryggen.

Han har nästan gjort det till en sport att köra ifrån polispatruller

Föraren, en 23-årig laholmare, har nu åtalats för grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik och försök till grovt våld mot tjänsteman.

Nekar till brott

Han nekar till alla misstankar utom att han saknar körkort. I förhör har han hävdat att han inte visste att det var poliser som försökte stoppa honom. Han trodde i stället att det var utpressare som var ute efter honom.

Poliserna hävdar att 23-åringen känner igen deras civila bil ”som andra känner glassbilen”. Han har stoppats av den ett antal gånger de senaste åren. Enligt poliserna har mannen ”nästan gjort det till en sport att köra ifrån polispatruller”.

Den nästan påkörda polismannen kräver 11 000 kronor i skadestånd för kränkningen och skärsåren han ådrog sig på handen.

LÄS MER: Inbrottsvåg under helgen – fem företag drabbade

LÄS MER: Förare smet efter att ha kraschat in i staket

Fler nyheter om Laholm hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!