Anna Sundberg, känd som ”terroristhustrun från Stenhuggeriet”, ska vittna om hur den åtalade Vallåskvinnan ville tillbaka till ursprunget och leva som profeten Muhammed en gång gjorde.
Anna Sundberg, känd som ”terroristhustrun från Stenhuggeriet”, ska vittna om hur den åtalade Vallåskvinnan ville tillbaka till ursprunget och leva som profeten Muhammed en gång gjorde. Bild: Erik Nylander/TT

IS-mamman visade barnen filmer med halshuggningar

Den före detta ”terroristhustrun” från Stenhuggeriet är en av dem som ska vittna om hur den åtalade IS-mamman tidigt ville resa till talibanernas Afghanistan.
En annan före detta konvertit ska vittna om hur den åtalade lät sina barn i Halmstad titta på al-Qaida:s filmer där de halshögg fångar.

ANNONS
|

Bland de vittnen som under veckan ska höras i krigsbrottsmålet mot den 49-åriga kvinnan från Vallås finns Anna Sundberg.

Hon blev rikskändis 2016 genom boken ”Älskade terrorist – 16 år med militanta muslimer”, som hon skrev med hjälp av journalisten Jesper Huor.

LÄS MER: Anna Sundberg gifte sig med en terrorist

I SVT:s ”Skavlan” satt hon då och berättade om sin trygga uppväxt nära havet, i en villa i Stenhuggeriet och om hur hon var aktiv inom fotboll och gymnastik.

Hjälptes hem till Halmstad

Efter att hon konverterat till islam, när hon pluggade i Lund, hamnade hon efter diverse turer i Georgien – där hennes man slogs som muhajedin mot ryssarna i Tjetjenien. Därefter hamnade hon i Syrien – där hon i fyra år satt i husarrest i Damaskus – innan den svenska ambassaden 2003 hjälpte henne hem till Halmstad igen.

ANNONS

2007 tog Anna Sundberg av sig sin ansiktsslöja, nikaben, och 2010 lämnade hon islam.

Ville tillbaka till ursprunget

I polisförhör har hon berättat om hur hon lärde känna den nu åtalade kvinnan i slutet av 1990-talet. Hon beskriver henne som en ”typisk konvertit”, som ville tillbaka till ursprunget – så som profeten en gång i tiden levde.

LÄS MER:Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

I förhöret säger hon att Vallåskvinnan var den mest hårdföra muslimen och att hon och hennes man senare bara levde för en sak: jihad.

Hon minns också att kvinnan var hård mot sina barn, ville att de skulle lära sig arabiska och bara umgås med muslimer. I Halmstad ska hon och hennes make ha tyckt att ”den officiella moskén” inte hade rätt lära – och därför ska de ha sökt sig till en annan.

Talibanernas Afghanistan

Dessutom minns Anna Sundberg att den nu åtalade planerade att resa till talibanernas Afghanistan.

Samma sak ska även en annan före detta konvertit, som tidigare bott i Laholm, vittna om vid den fortsatta krigsbrottsrättegången.

Den kvinnan har periodvis bott ihop med Vallåskvinnan – både under deras tid i Lund och i Förenade Arabemiraten – och minns hur hon ville leva som profeten Muhammed gjort: där de satt på golvet och åt enkel mat och sov på tunna madrasser på golvet.

ANNONS

Sharialagar

I polisförhör har hon berättat om hur den åtalade tyckte det var bra att kvinnor och män hölls åtskilda. Hon ska ha strävat efter en stat som styrs av islams lagar – alltså sharialagar, där brott som berusning, stöld och otrohet kan leda till spöstraff, stympning, stening eller halshuggning.

Kvinna iklädd heltäckande burka i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan. Enligt vittnesmål från den åtalades bekanta i Sverige ville hon tidigt flytta dit, när talibanerna hade sin skräckregim före USA:s invasion.
Kvinna iklädd heltäckande burka i Mazar-e Sharif i norra Afghanistan. Enligt vittnesmål från den åtalades bekanta i Sverige ville hon tidigt flytta dit, när talibanerna hade sin skräckregim före USA:s invasion. Bild: Anders Holmer

I deras sällskap i Lund ska alla ha drömt om Afghanistan – där talibanerna under andra halvan av 1990-talet styrde med sitt skräckvälde, där det ingick offentliga avrättningar, förbud mot musik, radio och tv, samt krav på skägg för män och heltäckande burka för kvinnor.

Sparade pengar till resa

Hon berättar om hur Vallåskvinnan och hennes man sparade pengar för att flytta till Afghanistan – men att det till sist inte gick för att USA invaderade landet efter terrorattacken mot World Trade Center den 11 september 2001.

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Hon minns att den åtalade sympatiserade med al-Qaida och ansåg att terrordåden, mot bland annat tvillingtornen på Manhattan, var bra.

När de bodde tillsammans i Förenade Arabemiraten ska kvinnan ha varit väldigt sträng mot barnen och ständigt talat om vilken belöning de kan få av Allah om de gör rätt – halal – och vilka straff de kan få om de gör fel – haram.

Detta går stick i stäv med vad den åtalade sagt i rättssalen om att hon tycker det är helt okej att hennes 15-åriga dotter nu valt att sluta med slöja. Socialnämnden i Halmstad tvångsomhändertog dottern, tillsammans med den 4-åriga lillasystern som fötts i Syrien, så fort de kom till Sverige.

ANNONS

– Jag har aldrig tvingat mina barn att be, fasta eller bära slöja – det håller aldrig. Att tro måste komma inifrån, hävdade hon i domstolen.

Uppfostra i martyrskap

Redan i förra veckan flaggade dock kammaråklagare Reena Devgun för att 49-åringen ska ha levt upp till det som IS framhävde om ”mammans roll att uppfostra sina barn i martyrskap genom att exempelvis berätta sagor om jihadistiska hjältar”.

LÄS MER:IS-mamman hävdar att sönerna bestämde över henne

Just detta berättar det här vittnet om i polisförhör. Efter att USA invaderat Irak 2003 minns hon att kvinnan åkte hem till Halmstad på sommaren och att hon där visade filmer för barnen där al–Qaida halshögg fångar.

På filmerna sjöngs det om att de strider för Allah och att de som dog var martyrer.

På filmerna sjöngs det om att de strider för Allah och att de som dog var martyrer.

Hon kommer också ihåg också hur den åtalade till sist ville lämna Förenade Arabemiraten för att hon tyckte att där fanns för många lättklädda turister som drack alkohol.

Barnen blev bortrövade

Efter att Vallåskvinnan tog familjen till Syrien har vittnet inte någon information om henne – dels för att hon själv haft fullt upp med att hennes exmake förde bort hennes tre barn till Libyen (som HP skrev om när mannen 2015 dömdes till fängelse, men döttrarna fortfarande inte gått att få tag på), dels för att hon lämnat islam och är förskjuten av den muslimska kretsen.

ANNONS

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

LÄS MER:Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

LÄS MER:Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

LÄS MER:IS-mamman hävdar att sönerna bestämde över henne

ANNONS