Ett av bildbevisen som åklagarna åberopar mot den 49-åriga kvinnan är det här fotot av hennes son som 13-åring jämte en vuxen IS-krigare.
Ett av bildbevisen som åklagarna åberopar mot den 49-åriga kvinnan är det här fotot av hennes son som 13-åring jämte en vuxen IS-krigare. Bild: Privat

IS-mamman om döda sönerna: ”Glad för deras skull”

När IS-mamman kontaktade sin bror i Sverige – och han beklagade att hennes två tonårssöner dödats i krigets Syrien – svarade hon på ett sätt som åklagarna använder som bevis mot henne.
”Självklart är jag ledsen för de båda, men glad för deras skull för detta var deras önskan”, skrev den nu krigsbrottsåtalade kvinnan.

ANNONS
|

Det märks att det är något utöver det vanliga när 2014 års nya lag om straff för brott mot krigsförbrytelser för första gången ska prövas i Sverige.

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

In till den säkerhetssal som ligger ett kvarter bort från Stockholms tingsrätts vanliga lokaler ringlar en lång kö av ett 20-tal journalister som ska bevaka det uppmärksammade målet om den så kallade IS-mamman från Vallås i Halmstad.

Många journalister fanns på plats när rättegången mot den 49-åriga kvinnan från Halmstad drog igång.
Många journalister fanns på plats när rättegången mot den 49-åriga kvinnan från Halmstad drog igång. Bild: Anders Holmer

Byggnaden ligger intill det stora Kronobergshäktet på Kungsholmen. Där inne, bakom de taggtrådsförsedda murarna, har den åtalade 49-åriga kvinnan varit inlåst sedan hon i september förra året greps i sin bostad i Halmstad.

Det stora Kronobergshäktet, där IS-mamman suttit inlåst sedan hon greps i Halmstad i september, ligger granne med säkerhetssalen där rättegången hålls.
Det stora Kronobergshäktet, där IS-mamman suttit inlåst sedan hon greps i Halmstad i september, ligger granne med säkerhetssalen där rättegången hålls. Bild: Anders Holmer

Via en underjordisk sluss, ”suckarnas gång”, kan hon föras direkt från häktets celler in i rättssalen. Medierepresentanterna som följer målet sitter bakom ett säkerhetsglas och ser hur två vakter för in henne till en rad av bord framför domstolens ledamöter, med domaren Johan Hedenmo mitt framför henne.

ANNONS

Har på sig hijab

Hon är klädd i en mörkbrun, veckad kjol som går ända till golvet. Upptill har hon en bylsig, beige tröja, och överst en svart sjal – en så kallad hijab – som täcker hennes hår, hals och axlar.

LÄS MER:Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

Innan hon slår sig ner låser en av vakterna upp hennes handbojor – men vid varje paus, där hon ska föras ut från salen, sätts de på igen.

Under rättegången ses sedan inte hennes ansiktsuttryck från pressläktaren, eftersom hon sitter med nacken ditåt.

Följer noga med

Det går bara att skymta hennes profil – och hennes stora glasögon – när hon ibland vrider på huvudet för att noga följa hur åklagarna går igenom handlingarna på stora dukar på sidoväggarna.

Då och då tittar hon också på datorskärmen som hennes försvarare, Stockholmsadvokaten Mikael Westerlund, har framför sig. Han har varit hennes ombud ända sedan hon första gången greps på Arlanda, då hon återvände till Sverige i december 2020. Med jämna mellanrum lutar hon sig mot honom och viskar något eller pekar på någon sida i handlingarna hon har framför sig.

Ideologisk övertygelse

– Det här målet handlar inte om den åtalades fria rätt att utöva sin religion eller uppfostra sina barn efter den, förklarar kammaråklagare Reena Devgun från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

ANNONS

– Däremot är det viktigt att förklara vilken ideologisk övertygelse som familjen levde efter, redan före tiden i Syrien, fortsätter hon.

”Det här målet handlar inte om den åtalades fria rätt att utöva sin religion eller uppfostra sina barn efter den”, förklarar kammaråklagare Reena Devgun från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
”Det här målet handlar inte om den åtalades fria rätt att utöva sin religion eller uppfostra sina barn efter den”, förklarar kammaråklagare Reena Devgun från Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Bild: Claudio Bresciani/TT

Åklagarsidan lyfter bland annat fram vad pappan till hennes första sex barn skrev på den våldsbejakande salafi-jihadistiska webbplatsen han drev från och med 2009. Det spelas dessutom upp ett ljudklipp från en moské i Halmstad, inspelat i slutet av 2012, där han uppmanar åhörarna till väpnad kamp mot ”avgudadyrkarna”.

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Man hör bland annat hur han refererar till sina barn i Egypten – och enligt åklagarna stämmer det också att den nu åtalade kvinnan då bodde med barnen just där. I polisförhör har hon berättat att hon i januari 2013 skickade sin äldste son till pappan i Turkiet och att hon i april samma år tog resten av familjen med sig för att följa efter – gravid med sitt sjätte barn.

Enligt åklagarna var den åtalade väl medveten om att barnens far var en våldsbejakande jihadist som manade till väpnat krig mot ”de otrogna” när hon reste till honom våren 2013.
Enligt åklagarna var den åtalade väl medveten om att barnens far var en våldsbejakande jihadist som manade till väpnat krig mot ”de otrogna” när hon reste till honom våren 2013. Bild: Privat

Sedan går meningarna isär om vad som hände. Den åtalades version är att hon blev lurad över gränsen i södra Turkiet – utan att förstå att hon kördes till Idlib i Syrien – medan åklagarna menar att hon gjorde resan med öppna ögon.

Hon har hela tiden varit fullt medveten om vilken ideologi mannen förespråkade.

– Hon har hela tiden varit fullt medveten om vilken ideologi mannen förespråkade, säger Reena Devgun.

ANNONS

Åklagarsidan pekar också på hur mycket som var känt om situationen i landet genom all medierapportering – inte minst genom det massiva bild- och videomaterialet på nätet.

Väldokumenterad konfilkt

– Det syriska inbördeskriget har kallats historiens mest väldokumenterade konflikt, konstaterar kammaråklagare Devgun, som också pekar på hur det mest varit yngre kvinnor bland de 300 svenskar som beräknats ha rest till IS i Syrien.

– Den åtalade sticker ut genom att hon var över 40 år när hon reste dit.

Mycket av bevisningen kretsar kring det som den åtalade kvinnans äldste son chattat med sin farmor i Halmstad om – det som HP redan skrivit om.

LÄS MER:Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

– I slutet av 2013 hänvisar han till ett foto på sin lillebror, taget i augusti samma år när målsäganden bara var 12 år, där denne står klädd som en soldat jämte en vuxen krigare. Han skriver också om hur lillebror skickats på träningsläger, säger Devgun.

– Det är viktigt att komma ihåg att begreppet barnsoldat inte bara omfattar konkreta stridsåtgärder, utan även om man låter barn under 15 år exempelvis hålla utkik, spionera, sabotera, transportera vapen, vara lockbete eller vakt, betonar kammaråklagare Karolina Wieslander, som varit biträdande förundersökningsledare.

13-åring vid väggspärr

Ett sådant exempel menar de finns där den äldre brodern skriver om att det är så varmt att de som körs till vägspärrarna åker dit med ljus hy, men kommer tillbaka solbrända.

ANNONS

”Stackars (namnet på den då 13-årige brodern), jag släppte av honom på en plats, när jag hämtade upp honom senare va han svart”, skriver han sommaren 2014 till farmor.

Åklagarna bedömer att den näst äldste brodern bara var 12 år när den här bilden togs på honom, då han i hemmiljö plockar isär en Kalasjnikov framför sin yngste bror.
Åklagarna bedömer att den näst äldste brodern bara var 12 år när den här bilden togs på honom, då han i hemmiljö plockar isär en Kalasjnikov framför sin yngste bror. Bild: Privat

Åklagarna pekar också på hur kvinnan haft tillgång till samma mobil eftersom även hon konverserat med sin före detta svärmor i Halmstad med den – och dessutom kommenterat sådant som äldste sonen skrivit i chattarna.

Bror i Sverige chockad

Som ytterligare exempel på att den åtalade inte verkar ha haft något emot att yngste sonen var barnsoldat lyfter åklagarna fram konversationen hon 2017 har med sin lillebror i Sverige.

Eftersom det är första gången under sin tid i Syrien som hon då kontaktar honom verkar han chockad över hur hon lever med sin barn.

”Jag begriper mig inte på det ni gör och har gjort”, skriver han till sin storasyster.

”Det är den väg vi valt”, kommenterar hon när det handlar om pojkarna som dödats.

Året efter, då hon skriver om hur hon har fullt sjå att hitta mat för dagen, tillägger hon:

”Men tro inte att jag e ledsen.”

Du är den värsta bror man kan ha. Fattar du inte att de sätter mig i fängelse i Sverige?

2019 blir det riktigt spänt mellan syskonen när hon ber brodern att skicka pengar – och han vägrar. Han vill i stället kontakta de svenska myndigheterna för att hjälpa henne och barnen.

ANNONS

”Mina muslimska bröder har hjälpt mig i alla dessa år, men du är den värsta bror man kan ha. Fattar du inte att de sätter mig i fängelse i Sverige?”, skriver hon och förklarar att han kan ”slänga sin hjälp i soporna”.

”I Sverige kan de ta mina flickor ifrån mig med skälet att jag e dålig mamma”, fortsätter hon.

Hennes bror har åberopat rätten som närstående har att inte behöva vittna, men sagt att åklagarna får använda allt som han sagt i polisförhör.

Farmor vill inte längre vittna

Även farmodern i Halmstad åberopar nu den rätten. HP har tidigare skrivit att hon skulle vittna i nästa vecka, men på måndagen meddelade åklagarna att hon nu har ändrat sig.

När det gäller den åtalades ekonomiska möjligheter att ta sig och sina barn från IS i Syrien pekar åklagarna bland annat på det som HP redan skrivit om hur det på uppdrag av kvinnan handlades och togs ut kontanter i Halmstad med hennes bankkort.

LÄS MER:Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

Reena Devgun lyfter fram att klädinköpen inte vara gällt barnstorlekar, utan det var även vuxna kvinnokläder som skulle skickas till Syrien – vilket hon ser som bevis på att den åtalade ville stanna där.

Åklagarna menar också att IS-kvinnan, genom att anmäla ett bankkort stulet och beställa ett nytt från Storbritannien, visat att hon kunde sköta sin ekonomi från Syrien.

ANNONS

IS-mamman ska höras

Rättegången fortsätter på torsdagen, då den åtalade kvinnan ska höras.

ANNONS