Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daglig verksamhets uppmärksammade protestvideo bygger delvis på en missuppfattning, menar Halmstads HR-direktör Charlotte Svensson. ”Kommuninvånarna ska inte få hjälp med att duscha av samma personal som finns på deras arbete”, säger hon. Bild: HP/Arkiv och Halmstads kommun
Daglig verksamhets uppmärksammade protestvideo bygger delvis på en missuppfattning, menar Halmstads HR-direktör Charlotte Svensson. ”Kommuninvånarna ska inte få hjälp med att duscha av samma personal som finns på deras arbete”, säger hon. Bild: HP/Arkiv och Halmstads kommun

HR-direktör om protestvideon: ”Bygger på ryktesspridning”

Den uppmärksammade protestvideon i sociala medier bygger delvis på en missuppfattning. Detta menar Halmstads kommuns HR-direktör Charlotte Svensson.
– Det har aldrig varit en fråga om att invånarna ska få hjälp med att duscha av samma personal som finns på deras arbete, säger hon.

De senaste veckorna har hård kritik framförts mot ett planerat samarbete inom kommunens LSS-verksamheter. Personal, brukare, anhöriga och intresseorganisationer har reagerat.

Kanske mest uppmärksammat är en protestvideo som spreds i sociala medier och som ledde fram till att sju medarbetare stängdes av.

Nu menar kommunens HR-direktör Charlotte Svensson att videon delvis bygger på missuppfattningar, något hon först berättande för P4 Halland.

– Att det planeras ett samarbete är sant. Däremot hur detta kommer att se ut ligger längre fram i tiden. Det är en fråga för de berörda verksamheterna, och där är vi inte framme än, säger Charlotte Svensson.

Charlotte Svensson menar att det uppstått en ryktesspridning, där vissa rykten blivit till ”sanningar”. Hon syftar särskilt på kritiken mot att brukarna kommer få sina hygienbehov tillgodosedda av samma personal som finns på deras arbete.

– Det här med att samma personal man har på daglig verksamhet ska hjälpa en med duschning på boendet stämmer inte. Jag vet inte var detta kommer ifrån, men det har aldrig varit aktuellt, säger HR-direktören.

Fast kritiken har väl också handlat om yrkesroller, arbetstider och farhågor för att personalrotationen kan skapa oro för brukarna?

– Ja, det många stora frågor som behöver redas ut. Men vi har fortfarande inte börjat jobba med själva ”huret” i frågan, säger Charlotte Svensson.

Hade ni som arbetsgivare kunnat förhindra den här ”ryktesspridningen” med kommunikation? Då hade det kanske inte blivit någon protestvideo.

– Det är ju många olika invändningar som har uppkommit, som du själv påpekar. Det hade kanske blivit en video ändå, fast med kritik mot arbetstider och scheman i stället. Angående duschningen så är det svårt att förutse vilket rykte som blir en ”sanning”.

Befinner sig i limbo

De sju medarbetare som stängdes av förra måndagen har nu varit tillbaka på arbetet några dagar. Samtidigt utreds deras närmsta chef fortfarande.

Personalen beskriver det som att de ”befinner sig i limbo”.

– Det är märkligt hur Halmstads kommun går ut med att det inte blir någon disciplinär åtgärd för oss, samtidigt som man ändå konstaterar att vi gjort fel i och med att man utreder vår chef, säger medarbetaren Ann Erixson och tillägger:

– Att ”fria” oss från ansvar och hänvisa agerandet till en ”tillåtande kultur” känns väldigt förminskande.

Medarbetarna känner sig heller inte nöjda med den feedback de fått efter avstängningen.

– Vi har inte fått reda på vad vi hade kunnat göra annorlunda. Vi skulle gärna vilja få en återkoppling. Merparten av den kommunikation vi har haft med arbetsgivaren har varit via media, säger kollegan Danielle Kjellström och berättar att personalen mejlat HR-avdelningen men inte fått något svar.

– Det som har hänt känns som en stor grej och då skulle man vilja ha lite återkoppling. Man går runt med väldigt många frågor, tillägger Evelina Tryggvesson.

Missar poängen med videon

De anställda upplever det som att Halmstads kommun missar poängen med videon när de skjuter in sig på frågan om duschning, som endast var ett exempel på en större problematik.

– Det handlar inte specifikt om duschning. Konflikten vi ville belysa är att vi inom LSS ska jobba med individens behov i centrum. Men med förändringen organiserar arbetsgivaren verksamheten på ett sätt som inte är utifrån individens behov, utan för ekonomisk vinnings skull – genom att flytta runt oss i stället för att bemanna upp på boendesidan, säger Åsa Hjalmarsson.

LÄS MER: Avstängda medarbetare åter till jobbet – men chefen stängs av

LÄS MER: Carolines hjälprop i sociala medier: ”Det är mig Halmstad ska vara arg på”

LÄS MER: Medarbetare stängs av efter protestvideo – ska utredas

LÄS MER: Avstängd LSS-personal om videon: ”Trygga med det vi gjort”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!