Sju medarbetare i Halmstads kommun har stängts av efter en protestvideo.
Sju medarbetare i Halmstads kommun har stängts av efter en protestvideo. Bild: Lina Salomonsson

Medarbetare stängs av efter protestvideo – ska utredas

Sju medarbetare inom Halmstads kommun har stängts av efter en protestvideo i sociala medier. Avstängningen gäller under tiden som händelsen utreds.
– Vi vill utreda om medarbetare som deltagit i den här händelsen har brustit i yrkesetik och professionalitet, säger Charlotte Svensson, HR-direktör på Halmstads kommun.

ANNONS
|

Häromveckan publicerades en protestvideo i sociala medier. I videon uttrycker ett antal medarbetare, tillsammans med invånare, kritik mot en planerad förändring på arbetsplatsen.

Videon har nu lett till att sju medarbetare stängts av med lön. Avstängningen gäller under tiden som händelsen utreds.

– Jag vill vara tydlig med att våra medarbetare har all rätt att framföra sina åsikter. Däremot måste vi alltid titta på om man använder våra kommuninvånare för att framföra sina synpunkter, säger Charlotte Svensson, kommunens HR-direktör.

Utredningen ska klargöra huruvida personalen har ”brustit i yrkesetik och professionalitet när de använt invånare i beroendeställning för egna intressen”, enligt Halmstads kommun.

ANNONS

Enligt uppgifter till HP berör avstängningen personal inom daglig verksamhet i Halmstads kommun. Tidningen har tidigare rapporterat om kritik inom den verksamheten.

Medarbetarna är kritiska till en sammanslagning som föreslås, där personal inom daglig verksamhet respektive LSS-gruppboendena ska samarbeta inom båda verksamheterna.

Bakgrunden till förändringarna är införandet av heltid som norm i Halmstads kommun.

ANNONS