Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Priset som livet i Lagan betalar är för högt

Den förhoppning som vi har angående Lagan handlar till huvudsak inte om fiske, utan om värdet av ett fungerande ekosystem. Det skriver fyra debattörer i en replik.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i debattartikeln.

Replik

Svar till Statkraft, ”Vattenkraften i Lagan viktig för elsystemet”, 21/6.

Debatt 28/6. Klimatmål och elproduktion är självklart viktigt men det är även miljömålen och naturen. Priset som livet i Lagan betalar är i dag alldeles för högt, vi måste ge till baka en liten del för att även naturen ska få en chans.

Vi förstår att Statkraft gärna vill gömma sig bakom nya omprövningsregler eftersom den nya vattenlagstiftningen i princip är en blåkopia av kraftproducenternas krav till politikerna. Inga miljöanpassningar alls i de stora älvarna och radikalt sänkta ambitioner för våra miljömål genom direktiv om att utnyttja alla tänkbara undantag i vattendirektivet. Miljöfonden som omnämns är dessutom med råge finansierad av staten genom sänkt fastighetsskatt för kraftbolagen och kostar egentligen inte Statkraft ett rött öre.

De eftergifter som gjordes när kraftverken byggdes grundades på en helt annan syn på miljön än den vi har i dag. All annan industri har med tiden tvingats att anpassa sig, medan vattenkraften har seglat på i en gräddfil och verkar få fortsätta med detta.

Det finns dock undantag, till exempel är Tranås Energi och Ljusdal Energi företag som jobbar väldigt konstruktivt med miljöanpassning, och på flera andra platser i landet börjar man inse vilken tillgång levande vattendrag kan vara. Både Klippans och Nordanstigs kommuner är goda exempel, för att inte tala om Falkenbergs kommun som öppnade dammen vid Hertings kraftverk och återgav Ätran och falkenbergarna en levande fors.

Men egentligen vore det snarast märkligt om en kommun inte intresserade sig i kommuninnevånarnas närmiljö och de fördelar som en miljöanpassad vattenkraft skulle innebära för dessa.

Den förhoppning som vi, och alla de som skrivit under namninsamlingen, har angående Lagan handlar till huvudsak inte om fiske, utan om värdet av ett fungerande ekosystem vilket i sin tur kan leverera en rad ekosystemtjänster, däribland ett laxfiske med vild lax i världsklass. Flodpärlmussla, nejonöga och ål som i dag är rödlistade skulle få en möjlighet att överleva till glädje för kommande generationer.

Drömmen lever om den storslagna Lagan där man kan få se laxen hoppa och kungsfiskare, strömstare och utter dyka ner i strömmen.

Vi hoppas kommunpolitikerna i Laholm ska inse vilken guldgruva de sitter på. Lagan har en otrolig potential som i dag nyttjas väldigt oansvarigt.

Tobias Larsson

Johan Cederbrink

Sportfiskarna Halland

Sven Björck

vice ordförande älvräddarnas Samorganisation

Tommy Westdahl

Naturskyddsföreningen södra Halland