Janne Andersson: ”Jag har tyglat humöret med åren men jag brinner fortfarande"

Janne Andersson föddes 1962 i Sankt Nikolai församling i Halmstad och har via en parkeringsplats i Katrineholm landat ett av de häftigaste jobben i Sverige – förbundskapten för svenska herrlandslaget i fotboll. Inte dåligt för en argsint målskytt från Alets IK.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Sedan några år tillbaka bor Janne Andersson Lidingö, men Halmstad kommer alltid att vara hemma för honom. Det är dock inte självklart att familjen Andersson landar i Halmstad igen efter att tiden som förbundskapten är över.

"Vi är inte riktigt överens om vart vi ska bo i framtiden jag och hustrun, vi får se vad som händer", säger Janne Andersson i podden som avslöjar att om det blir flytt tillbaka till sin gamla hemstad blir Söndrum, gärna på Örnäsvägen, om han får bestämma.

Janne Andersson trivs som förbundskapten

Men det lär ta ett tag innan förbundskaptenstiden är över.

"Jag tycker att jag har Sveriges finaste jobb. Eftersom jag har följt landslaget sedan 1970 är det en ära att få vara högste ansvarige för det som jag tycker är det finaste som finns. Men när jag är mitt uppe i det tänker jag inte så mycket på det utan det får komma när jag har slutat och ska reflektera."

ANNONS

De bästa tillfällena i hans långa karriär som fotbollstränare är vinsten hemma mot Frankrike 2017 på Friends och matcherna mot Italien i kvalet till VM i Ryssland. Trots framgångarna är Janne inte den som firar i överkant.

"Jag lever verkligen i nuet och har lärt mig det genom åren. Vid några tillfällen har jag kunnat stanna upp i nuet extra länge vid vinster, exempelvis efter matchen mot Frankrike som Ola Toivonen avgjorde med bara några sekunder kvar. Då satt jag länge själv på balkongen på hotellrummet och bara njöt av tystnaden."

Sverige slog ut storfavoriterna

Överlag gillar Janne kontrasterna. Efter att ha blivit utbuade av 80.000 italienare på San Siro efter att Sverige slagit ut storfavoriterna i VM-kvalet landade han hemma i Stockholm och tog en promenad med hunden Conrad, det första han gjorde.

"Vi gick till en kyrkogård nära där vi bor och jag stod där i tystnaden och ensamheten. Då reflekterade jag över vilka kontraster det kan vara i livet. Jag gillar att vara själv och gillar tystnaden."

Som ledare är Janne Andersson trygg och han har formats av många år som tränare, egentligen är det bara det hetsiga humöret som fortfarande kan gäcka honom.

"Jag har tyglat humöret med åren men jag brinner fortfarande och jag tror att man måste det för att göra sitt jobb bra. Jag vill inte slipa bort det, men ibland tänker jag att det hade varit bra att vara lite lugnare."

ANNONS

Lyssna på fler avsnitt i podd-serien Made in Halmstad:

LÄS MER:Jörgen Persson: ”Det är en annan värld där än hemma”

LÄS MER:Tobias Persson: ”Sannarpsskolan var en lång och låg byggnad där bara Thomas Quick hade trivts, men jag har ljuva minnen av min skoltid”

LÄS MER:Elisabeth Haglund, vd på Hotel Tylösand: ”Jag har alltid tyckt om att bestämma”

ANNONS