Genevadsskolan hotas av nedläggning. Eleverna ska i så fall börja bussas till Veinge från och med hösten 2021.
Genevadsskolan hotas av nedläggning. Eleverna ska i så fall börja bussas till Veinge från och med hösten 2021. Bild: Henrik Williamsson

Oppositionen kan fälla skolnedläggning

De många avvikande åsikterna i barn- och ungdomsnämnden gör att Martin Lönnstam (MED) hoppas oppositionen kan stoppa nedläggningen av Genevadsskolan.

ANNONS
LocationGenevad||

På barn och- ungdomsnämndens (bun) sammanträde beslutades att skicka vidare förslaget om att lägga ner Genevadsskolan. Det krävdes aldrig någon votering i ärendet men flera ledamöter valde att reservera sig mot beslutet.

Bland dem fanns Martin Lönnstam (MED), Anita Folden (SD) och Anita Asplid (S). Även ersättarna Lennart Svensson (V) och Jessica Andersson (LP) ville behålla skolan.

– För mig verkar det fel att lägga ner skolan och flytta barnen när Veingeskolan är beroende av att ha barn i baracker. Tittar man på resultatmålet i Genevad så når de hundra procent och i Veinge är de inte i närheten av det. Det blir fel när man pratar om likvärdig skola, då känns det som att Genevadseleverna ska behöva ha det lika dåligt som i Veinge, säger Martin Lönnstam.

ANNONS

Socialdemokraterna hade olika åsikter

Socialdemokraterna var splittrade i frågan med motiveringen att de inte hade pratat ihop sig. Anita Asplind ansåg att skolan ska vara kvar, medan Bo Tengqvist förespråkar större skolor.

Varför har ni inte pratat ihop er?

– Vi har inte diskuterat skolfrågan i vårt parti. Vi tyckte att hela frågan om skolutredningen skulle tas i ett sammanhang. Inte att man lyfte ut Genevadsskolan. Sen sade de mitt i mötet i onsdags att vi var tvungna att ta frågan nu, säger Bo Tengqvist.

När HP var i kontakt med Anita Asplind hänvisade hon till Bo Tengqvist som fick prata.

– Vi tycker inte samma. Jag grundar mig på mina yrkeserfarenheter, vad jag själv varit med om och har för erfarenheter i yrket. Det är klart att jag ser nackdelarna med en liten skola, jag har alltid brytt mig om barnen och att de ska ha samma möjligheter, säger före detta läraren och rektorn Bo Tengqvist.

Hoppas på majoritet för stoppad nedläggning

Eftersom flera partier reserverade sig eller ansåg att skolan ska få vara kvar ser Martin Lönnstam en möjlighet att beslutet kan stoppas i kommunfullmäktige.

– Om man nu räknar på vilka partier som var negativa i bun (halva S, SD, LP, V och MED) och om det håller sig konsekvent i kommunfullmäktige så är det en opposition mot att lägga ner skolan, säger Martin Lönnstam.

ANNONS

– Sen vore det konstigt om det inte finns någon centerpartist som inte vill centralisera skolorna. Det har varit deras mantra i några år att man gärna sett byskolor och det har man drivit på tidigare i skolutredningen, fortsätter han.

LÄS MER:Nämnden tog nytt steg mot nedläggning av Genevadsskolan

LÄS MER:Genevadsskolan kan läggas ner nästa år

LÄS MER:Detta läsår kan vara det sista för Genevadsskolan – nära ett beslut

LÄS MER:Henrik Williamsson: Att lägga ner skolor är en svår politisk konst

ANNONS