Nästa termin kan bli den sista för eleverna på Genevadsskolan. Politikerna tog under onsdagen ärendet ett steg närmre verklighet.
Nästa termin kan bli den sista för eleverna på Genevadsskolan. Politikerna tog under onsdagen ärendet ett steg närmre verklighet. Bild: Henrik Williamsson

Nämnden tog nytt steg mot nedläggning av Genevadsskolan

Oron växer hos föräldrar till eleverna på Genevadsskolan. Samtidigt anser kommunstyrelsens ordförande att skolan är den som är mest rimlig att lägga ned.

ANNONS
LocationGenevad, Veinge||

I förra veckan skrev HP om barn- och ungdomsnämndens (bun) förslag att lägga ner Genevadsskolan och flytta eleverna till Veingeskolan. På onsdagen beslutade ledamöterna att skicka vidare ärendet till kommunstyrelsen.

– Grunderna tar utgångspunkt i likvärdig tillgång till skola. Där ser vi att det är svårt att se det perspektivet fullt ut på skolenheter som är små, för små, sade utbildningschefen Richard Mortenlind.

Nämnden var inte helt enig. Medborgerlig samling, Sverigedemokraterna, Laholmspartiet och Socialdemokraterna föreslog att skolan skulle få vara kvar. Men någon votering krävdes aldrig.

Kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C) är positiv.

– Den här skolutredningen började när de ville lägga ner Hishultsskolan, Ahlaskolan och Genevadsskolan. Nu är Genevadsskolan kvar, det är väl den skola som de flesta av oss känner är rimlig, säger Erling Cronqvist.

ANNONS

Varför Genevadsskolan?

– Det är en skola med strax över 40 elever och det är ju en ganska liten. Ibland vill man lyfta fördelarna med en liten skola men det finns också nackdelar. För den som inte hittar en kompis kan det vara frustrerande att gå i en skola med små grupper, säger Erling Cronqvist.

Joakim Jensen, förälder och ordförande i Genevads byalag, är orolig.

– Man blir besviken på hur de tänker. Kommunen vill att man satsar på byarna och vi vill behålla vår skola. Många ur den yngre generationen flyttar hit och vill bilda familj här för att vi har en förskola och skola här. Man känner sig säker här, säger Joakim Jensen.

Han har barn i både sexan på Veingeskolan och i förskolan på Genevadsskolan. Att han nästa år kanske behöver skicka sin dotter med bussen till Veinge ser han inte fram emot.

– På bussarna till och från skolan är det bråk. Hur ska min sjuåriga dotter hantera det? Man känner sig inte säker som förälder.

Andra orosmoment är att låta barnen gå till bussen på andra sidan Öringevägen, att barnen inte ska få den hjälp de behöver och att barnen ska försvinna i mängden på en större skola så att de tröttnar. Ur byalagets perspektiv finns det också orosmoment.

ANNONS

– Vi tror många flyttar härifrån, kanske till en annan kommun. Då förlorar man skatteintäkter, byn blir mindre attraktiv och huspriserna går ner, säger Joakim Jensen.

LÄS MER:Genevadsskolan kan läggas ner nästa år

LÄS MER:Detta läsår kan vara det sista för Genevadsskolan – nära ett beslut

LÄS MER:Henrik Williamsson: Att lägga ner skolor är en svår politisk konst

LÄS MER:Fyra skolor hotas av nedläggning

LÄS MER:Fortsatt utredning kring skolor i Ahla och Genevad

ANNONS