Arkivbild. De två laholmarna har häktats efter att de togs av polisen i en gryningsräd i förra veckan. Där hade polisen understöd av polisflyget, en polishelikopter, om det behövdes hjälp med ett efterföljande av de misstänkta.
Arkivbild. De två laholmarna har häktats efter att de togs av polisen i en gryningsräd i förra veckan. Där hade polisen understöd av polisflyget, en polishelikopter, om det behövdes hjälp med ett efterföljande av de misstänkta. Bild: Anders Ylander

Häktad 31-åring har fått pengar och husbygget fryst

De två häktade laholmarna som misstänks för brott riktade mot Ica-butiker och Systembolaget har en del att förlora om de döms för den misstänkta brottsligheten.

ANNONS
LocationLaholm||

Laholmarna, 31 respektive 23 år gamla, som hämtades in i en samordnad insats av polisen med understöd av polisflyget i förra veckan, är båda misstänkta för inbrott och rån mot Ica-butiker på norra Öland. 23-åringen utreds också för en stöldturné mot Systembolaget i sommar, där kontanter och kassaskåp försvann.

LÄS MER:Polis utförde gryningsräd efter kassaskåpsknäckare

Lägger kvarstad på pengar och fastighet

I samband med att de två plockades in identifierades också om de hade några tillgångar. 31-åringen är folkbokförd i Laholm men håller samtidigt på att bygga ett nytt hus i en kommun i nordvästra Skåne. I samband med häktningen lades kvarstad på ett nästan färdigt hus och 140 000 kronor på ett konto.

ANNONS

– Vi har ett uppdrag från staten att när det går försöka förverka saker från gärningsmän. Det är dock sällan som vi råkar på en gärningsman som har några tillgångar, men här kunde vi identifiera både pengar på konton och fastighet, säger Kjell Janneson, åklagare i Kalmar åklagarkammare.

Ville inte att staten skulle lägga beslag på huset

Frysningen av pengarna hade 31-åringen inga invändningar mot, däremot opponerade han sig mot att det snart färdiga huset togs i förvar. Det framgår också av häktningsprotokollet att målsägande, från det grova rånet som 31-åringen misstänks för, har ett skadeståndsanspråk på 400 000 kronor.

– Det är för att säkra skadeståndsanspråk för målsägande eller förverka till staten i samband med allvarlig brottslighet. Det är en gissning att pengarna kommer från brottslig verksamhet, vid kvarstad gör vi en större ekonomisk utredning för att se om det är legala pengar eller om det kan komma från en brottslig verksamhet, säger Kjell Janneson och fortsätter:

– Men för att säkra ett eventuellt framtida skadestånd till målsäganden är det irrelevant var pengarna kommer ifrån, det är mer att det finns pengar att ta i förvar.

Hittade 10 000 i kontanter hos 23-åringen

Vid tillslaget hemma hos 23-åringen hittades runt 10 000 kronor i kontanter som togs i beslag.

23-åringens har överklagat häktningsbeslutet. I överklagandet menar 23-åringens advokat att denne nekar till anklagelserna, de sex brotten som han häktats för, och att det helt saknas bevisning. Dessutom menar han att 23-åringen är ovärderlig på sitt arbete och att ingen annan kan utföra hans arbetsuppgifter, i hans frånvaro. Vilket advokaten menar att hela företaget kan gå omkull ifall 23-åringen inte släpps.

ANNONS

Överklagandet nådde inte någon framgång i hovrätten, 23-åringen är fortsatt häktad.

LÄS MER:Laholmare utreds för inbrott riktade mot Systembolaget

LÄS MER:31-åring häktad för grovt rån mot butiksägare

Kvarstad

När det finns egendom som myndigheterna vill förhindra att en brottsmisstänkt gärningsperson försöker skaffa undan för att skydda för ett eventuellt skadeståndsanspråk, kan en domstol besluta om kvarstad för att egendomen kan tillfälligt tas om hand.

Grova rånet

31-åringen misstänks för ett grovt rån mot Ica Nära Böda på norra Öland i början av augusti. En händelse där en familj som bor i anslutning till butiken utsätts för hot om våld för att släppa in rånarna i butiken, där gärningspersonerna sedermera kommer över värdeföremål.

ANNONS