”Kulturhuset viktigt om teater ska kunna skapas”

Att riva Kulturhuset är som att ta död på möjligheten att producera fullskalig teater i Halmstad. Det anser ett antal kulturprofiler.
– Vare sig Najaden eller teatern kan ersätta Kulturhuset, säger Martin Odd som vill att politikerna värnar byggnaden.

ANNONS
LocationHalmstad||

För några veckor sedan uppgav Jenny Axelsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet, att det inte fanns några planer på att köpa tillbaka Kulturhuset i Folkparken och hänvisade till att kommunen satsat på ett nytt kulturhus på Söder, Najaden.

LÄS MER:Ägaren till Kulturhuset vill att fastigheten rivs

Detta har fått flera kulturutövare med erfarenhet av att jobba med teater- och dansproduktion i Kulturhuset att reagera, bland annat Martin Odd, Björn Holmgren, Anette Cortese, Ulrika Steijner Olsson och Kålle Gunnarsson.

De menar att Najaden inte på något sätt minskar behovet av Kulturhuset.

– I Kulturhuset finns allt som behövs för att producera fullskaliga föreställningar med dans och teater. Till exempel en stor teaterscen, kostymverkstad, fullskaligt teatersnickeri för att bygga dekor samt förråd för att förvara allt i, säger Martin Odd.

ANNONS

– Här finns också loger, repetitionslokaler och danslokaler, tillägger Anette Cortese.

Inte samma möjligheter

Vare sig Najaden eller teatern kan erbjuda samma utrymme och förutsättningar för teaterproduktion menar de och hänvisar till att Najaden är ett musik- och konserthus och att teatern är byggd som gästspelsteater.

– I Najaden hyr du in dig för att repa ett par timmar i ett rum. Kostym och rekvisita får du släpa med dig dit och hem, det finns ingenstans att förvara alla grejer, säger Ulrika Steijner Olsson.

Det bekräftar Martin Odd som nyligen gjorde en mindre musikteaterföreställning på Najaden tillsammans med en kör.

– Vi fick göra teater utan några som helst dekorelement. Det går ju att konstnärligt tänka bort allt sådant men det är jättetråkigt. Vi kunde inte ha större grejer än en köksstol och handrekvisita och ändå tog det den här stackars kören en timme innan vi skulle repetera att bära in och packa upp allt – och sen skulle allt ut igen.

”Idiotiskt att riva”

Kålle Gunnarsson, välkänd för många genom sina barnteaterproduktioner, påpekar att både han och många andra som gjort sig ett namn i branschen en gång började på Kulturhuset. Han menar att det är lika viktigt att satsa på dem som vill jobba med teater som dem som vill utöva idrott.

ANNONS

– Det vore katastrof om byggnaden rivs. Jag gör föreställningar i både Stockholm och Göteborg och att hitta repetitionslokaler är så svårt och dyrt och här har man allt färdigt. Halmstad ska vara stolt över det här huset, det är idiotiskt att ens tänka tanken att riva det, säger han.

Att lokalerna behövs finns det svart på vitt på, menar kulturutövarna och hänvisar till en utredning gjord av kulturförvaltningen som kom för några år sedan.

– Den heter Rum för X och i denna slår man fast att det saknas lokaler för scenkonst, säger Martin Odd.

De påpekar också att det inte handlar om nostalgi – utan om framtiden.

– Detta är en praktisk fråga för att en ny generation ska få växa upp med mötesplatser för eget skapande, säger Björn Holmgren.

Vill se rivningsförbud

Kulturprofilerna har full förståelse för att nuvarande ägare vill riva och bygga bostäder, men hoppas att politikerna sätter stopp och lyssnar på länsstyrelsen som vill se ett rivningsförbud.

– Det kanske kostar 10–20 miljoner att göra en anpassad tillgänglighetsrenovering av Kulturhuset men att bygga helt nytt är betydligt dyrare och lokalerna behövs ju. Så jag tycker att kommunen borde erbjuda ägaren byggbar mark på annan plats – då slipper han dessutom rivningskostnaden, säger Martin Odd och tillägger:

ANNONS

– Är man inte beredd att göra det ska man som politiker vara ärlig och säga att i Halmstad tycker vi inte att teaterkonsten är viktig. Halmstad benämns som upplevelsestaden och det man får uppleva om Kulturhuset rivs är den totala avsaknaden av teater som skapas här.

Kulturutövarna vill gärna få en inbjudan till fullmäktige för att ge sin syn på saken, samt att det tillsätts en utredning för att ta reda på Kulturhusets skick och möjligheter som teaterbyggnad.

LÄS FLER ARTIKLAR I ÄMNET HÄR:

LÄS MER:Planer för Folkparken engagerar och oroar: ”Sorgligt som det har blivit”

LÄS MER:Länsstyrelsen vill se rivningsförbud för Kulturhuset: ”Har ett högt kulturhistoriskt värde”

LÄS MER:Kulturnämnden tar inte strid för Kulturhuset i Folkparken

LÄS MER:Kulturallians tänker rädda Kulturhuset

ANNONS