Halmstads kommun har varslat om uppsägning av en enhetschef inom daglig verksamhet.
Halmstads kommun har varslat om uppsägning av en enhetschef inom daglig verksamhet. Bild: Lina Salomonsson/HP Arkiv

Kommunen vill säga upp enhetschef efter protestvideo

Halmstads kommun varslar om uppsägning av en enhetschef inom daglig verksamhet. Chefen stängdes av i svallvågorna av den uppmärksammade protestvideo som spreds i början av året.

ANNONS
|

Det var i början av februari som medarbetare inom daglig verksamhet spred en protestvideo i sociala medier. I filmen, som bland annat publicerades på verksamhetens eget Instagram-konto, figurerade personal tillsammans med brukare – vilket fick arbetsgivaren Halmstads kommun att agera.

Vill säga upp enhetschef

Till följd av händelsen har en enhetschef varit avstängd i fem veckor. Kommunen har varit mycket förtegen om den utredning och de samtal som pågått, men nu har arbetsgivaren lämnat ett besked om vilken väg man vill gå.

Kommunen har meddelat att man har för avsikt att säga upp enhetschefen. Det berättar Charlotte Svensson, HR-direktör på Halmstads kommun.

– Arbetsgivaren har lämnat över ett varsel om uppsägning av personliga skäl till chefen. Det är inget juridiskt bindande, utan en förvarning om att det är det här som arbetsgivaren vill, säger Charlotte Svensson.

ANNONS

Varför har kommunen landat i det här?

– Så länge det inte är något juridiskt bindande kan jag inte ge några kommentarer. De fackliga har rätt till att begära överläggning, och då är det fortfarande att betrakta som en pågående förhandling, säger hon.

– Sen kan det uppkomma saker i överläggningen som gör att arbetsgivaren väljer att backa, eller överlämna uppsägningen, så att säga.

En ”tillåtande kultur” på arbetsplatsen

Kommunens första åtgärd efter den uppmärksammade protestvideon var att stänga av de sju medarbetare som medverkade i filmen. Personalen ansågs ha brustit i ”professionalitet och yrkesetik”.

En vecka senare fick medarbetarna återgå till arbete, samtidigt som deras närmaste chef stängdes av.

”Det finns en tillåtande kultur på arbetsplatsen som innebär att medarbetarna inte kan lastas. Eftersom det är vi, som arbetsgivare, som ansvarar för vilken kultur det finns på arbetsplatsen”, sade HR-direktör Charlotte Svensson till HP den 15/2.

Facket: ”Inte en saklig grund för uppsägning”

HP har varit i kontakt med Lärarförbundet som berättar att man från fackligt håll lämnat förslag på lösningar, som arbetsgivaren inte har velat tillmötesgå.

Efter varslet uppger Anders Forsell, ombudsman vid Lärarförbundet skolledare, att facket tillsammans med den berörda enhetschefen skickat in en begäran om överläggning i ärendet.

– Vi kommer klargöra för arbetsgivaren att det Lärarförbundet ser i nuläget inte är en saklig grund för uppsägning. Och det tycker inte vår medlem heller. Det som sker nu är att vi begär in underlag från arbetsgivaren, för att se vad de grundar det här på, säger Anders Forsell.

ANNONS

Hur mår er medlem nu?

– Inte alls bra. Medlemmen har under lång tid varit helt utanför sin arbetsgemenskap, med andra chefskollegor, medarbetare och deltagare. Medlemmen förstår heller inte vilka fel som hen har begått.

LÄS MER:Personal anmäler Halmstads kommun för kränkande särbehandling

LÄS MER:V ville ha svar om heltid som norm – ”Effekter för många”

LÄS MER:HR-direktör om protestvideon: ”Bygger på ryktesspridning”

LÄS MER:Avstängda medarbetare åter till jobbet – men chefen stängs av

LÄS MER:Rättsombudet sågar Halmstads planer: ”Inte baserat på kunskap”

Fakta: Uppsägning av personliga skäl

En uppsägning på grund av personliga skäl grundar sig på en bedömning av arbetstagarens lämplighet till att utföra arbetet, dock inte på enstaka fall av misskötsamhet. Undantaget är om det som skett är så pass allvarligt att arbetstagaren har visat sig klart olämplig till fortsatt arbete.

ANNONS