Införandet av avtalet heltid som norm i Halmstads kommun har kritiserats av personal. Först ut att reagera var anställda inom hemvårdsförvaltningen, som framförde kritik mot det verktyg som kommit att kallas ”hälsoschemat”.
LÄS MER: Personal befarar oro och stress med nytt schema
Den senaste tiden har debatten i stället handlat om förändringar i Halmstads LSS-verksamhet. Grunden för kritiken är ett förslag som just nu förhandlas, där personal inom daglig verksamhet och gruppbostäderna tillsammans ska bemanna upp de båda verksamheterna.
LÄS MER: LSS-personal i protest mot nytt sätt att jobba: ”Idiotiskt”
Debatt i fullmäktige
På torsdagens kommunfullmäktige ställde Vänsterpartiets Mikael Ekfeldt, ledamot i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, frågor om arbetet med att införa heltid som norm i kommunen.
En av frågorna handlade om hur det planerade samarbetet, mellan socialförvaltningen och utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, ska ske.
Personalutskottets ordförande Ella Kardemark (KD) svarade:
– Det finns en pågående utredning som leds av kommunledningsförvaltningen kring samordnad bemanning. Men utredningen har inte kommit tillräckligt långt för att kunna svara på hur själva samarbetet är tänkt.
Kardemark framförde också att politiken inte ska blanda sig i detaljerade schemafrågor.
– Det är viktigt att politiken håller sig uppdaterad, men det är också viktigt att politiken visar förtroende för att professionen vet vad de gör, när de arbetar med dessa frågor. Även när det uppstår oro eller missuppfattningar ute i verksamheten, sa hon.
Krissi Johansson (S), personalutskottets vice ordförande, höll med Ella Kardemark, men påpekade att man bör undersöka orsaken till de protester som uppstått.
– Det här är arbetsrättsliga frågor som sköts mellan parterna. Samtidigt är det berättigat att fråga vad som har brustit med tanke på den debatt som förs. Handlar det om brister i kommunikation eller ledarskap, eller handlar det om ryktesspridning? Kommunen behöver ställa sig dessa frågor, sa Krissi Johansson.
”Effekter för många”
Mikael Ekfeldt (V) var inte nöjd med de svar han fick. Han påpekade att heltid som norm är ett stort projekt som påverkar många. Såväl arbetsgivare och anställda som brukare och klienter.
Därför är det av intresse för fullmäktige att upptäcka effekter som motverkar syftet med heltid som norm, menade han.
– Målbilden måste vara att anställda kan känna sig trygga och ha en skiljelinje mellan arbete och fritid. Historiskt sett har anställda inom dessa yrken, ofta merparten kvinnor, fått vika sig dubbelt för att möta arbetsgivarens behov, sa Ekfeldt och fortsatte:
– När man diskuterar att personal från daglig verksamhet ska gå in och jobba på boendesidan påverkas också brukare och klienter. Då blir det deras fritid, hemmiljö och arbetsmiljö som blandas. Jag anser att det här är en så pass övergripande fråga att den berör fullmäktige.
Vänsterpartisten fick inga ytterligare svar och debatten avslutades kort därefter.
LÄS MER:Ella Kardemark (KD): ”Förstår att personalen är orolig”
LÄS MER:HR-direktör om protestvideon: ”Bygger på ryktesspridning”
LÄS MER:Avstängda medarbetare åter till jobbet – men chefen stängs av
LÄS MER:Rättsombudet sågar Halmstads planer: ”Inte baserat på kunskap”
LÄS MER:Carolines hjälprop i sociala medier: ”Det är mig Halmstad ska vara arg på”
LÄS MER:Avstängd LSS-personal om videon: ”Trygga med det vi gjort”
LÄS MER:Medarbetare stängs av efter protestvideo – ska utredas
Fakta: Heltid som norm
Heltid som norm är ett nationellt avtal mellan Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och fackförbundet Kommunal som tecknades 2016.
Målet är att heltid ska vara det normala vid nyanställning, samt att redan anställda medarbetare i högre utsträckning ska arbeta heltid.
Avtalet ska implementeras i alla Sveriges kommuner, vilket på sina håll har väckt kritik då det innebär förändringar av arbetspass och scheman.