Före detta M-tungviktare räds inte att bli kallad populist

Avhoppade M-toppnamnet Ann-Charlott Mankell startar eget parti. Hjärta för Halmstad, som är namnet, säger nej till bostäder i Eketångaskogen och vill ha tunnel under Nissan i stället för bro på Söder.
– Det är hög tid att lyssna på kommuninvånarna, säger hon.

ANNONS
|

Trots att hon klagar lite över att regnet förstör hennes frisyr, är det en betydligt gladare Ann-Charlott Mankell som HP möter ute vid havet nu i februari jämfört med intervjun som gjordes i mitten av september förra året.

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

I höstas handlade det om att hon efter 20 år som M-politiker i kommunfullmäktige – och tänkbar efterträdare till Jonas Bergman som Moderaternas kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande – lämnade såväl partiet som politiken i stort.

LÄS MER:Insinuationer får starka chefer som sparkats att se rött

Hon sade sig då vara trött på allt fulspel och hänvisade till hur kommunen gjort sig av med hemvårdschefen Jennie Vidal, Hems vd Monica Karlsson och HFAB:s vd Catharina Rydberg Lilja.

ANNONS

– Jag förstår inte hur de som var inblandade kan se sig själva i spegeln, menade hon och berättade om hur hon själv blev ombedd av sitt parti att få stopp på pensionärsorganisationernas insändare till Vidals försvar – genom att utnyttja de goda kontakter hon byggt upp som ordförande i hemvårdsnämnden sedan 2010.

Bytt bitterhet mot kamplust

Efter att ha fått lite distans till allt det där har hon nu bytt bitterheten mot kamplust.

– Först var det bara skönt att lämna förljugenheten och slippa vara belagd med munkavle från Moderaterna. Men sedan blev jag peppad av alla som hörde av sig till mig och tyckte att jag skulle starta ett eget parti, berättar hon, iklädd regnkappa, medan vi promenerar i blåsten i Tylösand för att ta några foton.

Som partiledare vill Ann-Charlott Mankell bland annat kämpa för att det inte ska byggas bostäder på bekostnad av Eketångaskogen.
Som partiledare vill Ann-Charlott Mankell bland annat kämpa för att det inte ska byggas bostäder på bekostnad av Eketångaskogen. Bild: Jari Välitalo

– Så i stället för att sitta hemma och reta mig på en massa saker, skaffade jag de 50 namnunderskrifter som behövs för att få lov att registrera Hjärta för Halmstad hos Valmyndigheten.

In i kommunfullmäktige

Målet hon siktar på i höstens val är att komma in i kommunfullmäktige och få tre mandat.

– Vi hade aldrig behövt ha någon folkomröstning om hotellfrågan ifall politikerna lyssnat på kommuninvånarna, säger Mankell och tar upp en rad av de frågor som diskuterats de senaste åren.

ANNONS

– Även om det kostar betydligt mer med en tunnel under Nissan, vill jag inte att det satsas på ett broprojekt som förstör Söder. Man får väl finansiera tunneln med avgifter.

LÄS MER:Beslutet klubbat – bro ska byggas över Nissan

– Och jag vill absolut inte förstöra det fina rekreationsområde som Eketångaskogen är med att bygga bostäder där.

Hur ser du på orättvisan i att de som bor på Öster bara har knappt 100 kvadratmeter grönytor per invånare, medan de som bor på Väster har över 400 kvadratmeter grönt per person? Är det inte då där man borde bygga när stan växer?

– De siffrorna säger bara att vi har byggt för mycket på Öster. Väger man även in köerna på Tylösandsvägen inser man att det skulle bli kaos.

LÄS MER:Färre bostäder i Eketånga och Frösakull i nytt förslag

”Nonchalerad näringslivsrankning”

Partiledaren Mankell fortsätter med att skaka på huvudet åt hur den nuvarande politiska ledningen ”bortförklarat näringslivsrankningens bottenrekord med stor nonchalans”.

LÄS MER:Företagsklimatet i Halmstad får uselt betyg – igen

– De slår sig för bröstet om det kommer positiva siffror, men så fort de är negativa är det fel på enkätens frågor eller fel urval eller något annat. Vi vill i stället ta företagarnas synpunkter på allvar och förenkla för dem.

– Dagens ledning har fört in Halmstad i vad man kan kalla för stagnation – och det är tragiskt.

ANNONS

Vad är det för fel på att vara populist? Vi politiker får aldrig glömma vilka vi finns till för.

När det gäller Folkparken säger hon att det är för sent att göra något åt att kommunen sålt – men att hon inte vill att de nya husen där blir för höga.

Hon nämner även att hon vill se en satsning på kommunala ordningsvakter.

– Jag tror att många skulle känna sig tryggare om sådana väktare patrullerade i såväl stan som i bostadsområden.

LÄS MER:Flera har överklagat klubbad detaljplan för Folkparken

Vad svarar du om de etablerade partierna skulle kalla Hjärta för Halmstad för ett opportunistiskt missnöjesparti? Om de hävdar att ni är populister som bara plockar russinen ur kakan?

– Vad är det för fel på att vara populist? Vi politiker får aldrig glömma vilka vi finns till för.

”För mycket tjänstemannastyre”

Ann-Charlott Mankell tycker att politikerna ska ta kontrollen över besluten och hävdar att det blivit för mycket tjänstemannastyre i kommunen.

LÄS MER:Förtroendet för kommunchefen blir fråga för kommunfullmäktige

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER:Så fick hemtjänstchefen Jennie Vidal bära hundhuvudet

– Exempelvis har kommundirektören fått för stor makt. Flera som jobbar i Rådhuset hörde av sig och höll med mig när jag var kritisk till mycket i höstas – men de vågar inte säga det på jobbet.

Värna de äldre

Ann-Charlott Mankell – som under uppväxten på Furet lekte ihop med jämnårige Per Gessle – betonar också att partiet ska värna om de äldre, ”de som har byggt upp Sverige”.

ANNONS

– Även om det är en regionfråga, kan kommunen vara med och bidra till att det satsas på äldrecentraler – precis som det finns barnavårdscentraler. De kan vara mer specialiserade än vanliga vårdcentraler.

– Dessutom vill jag få till stånd ett Minnenas hus, ett demenscenter som kan avlasta anhöriga. I dag finns viss hjälp för dementa i fas ett, men för dem i fas två är det äldreboende som gäller. Med vår modell skulle dementa kunna bo hemma längre.

Skrota hälsosamma scheman

Och för dem som jobbar inom äldreomsorgen vill hon skrota de så kallade hälsosamma schemana.

LÄS MER:Arbetet med att införa kritiserat schema återupptas

– Nu vet vi att de snarare är ohälsosamma. De som jobbar natt måste jobba 17 fler nätter om året än förr och varannan helg i stället för var tredje. Det håller inte, säger Mankell.

Fler M-avhoppare

I styrelsen för hennes parti sitter även Ann-Kristin Nilsson, som i slutet av förra året lämnade Moderaterna.

LÄS MER:M-avhopp ger en till politisk vilde

LÄS MER:M-politiker hotas av uteslutning för att ha uttalat sig i media

Efter att ha suttit 15 år i hemvårdsnämnden var hon kritisk till att bli sidsteppad när det behövdes ett inhopp som ordförande i nämnden – och hon fick sedan nog när partikollegan Andreas Bergman i en stor grupp hotade henne med uteslutning för att hon pratat med HP.

LÄS MER:Nytt fulspel när Mankells ersättare skulle utses

LÄS MER:”Jag har bara bollat olika namn med folk jag litar på”

I styrelsen återfinns även Håkan Wallin, som tidigare varit politiskt aktiv för Liberalerna, samt Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

ANNONS

LÄS MER:Otryggheten på Brogatan gör att flera vill flytta

ANNONS