Moderat politiker protesterar mot hur man sparkat kvinnliga chefer
”En del tycker säkert nu att jag är illojal, så det skulle inte förvåna mig om vissa försöker sprida ut att jag lämnar av helt andra skäl. Men jag är inte orolig, jag har inga lik i garderoben”, säger Ann-Charlott Mankell. Bild: Jari Välitalo

Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

Hon har nämnts som tänkbar efterträdare till Jonas Bergman. Men i stället hoppar nu moderata toppnamnet Ann-Charlott Mankell av sina uppdrag och lämnar med omedelbar verkan politiken.
– I HP:s granskning av hur man sparkade vd:arna på både Hem och HFAB känner jag igen mycket från fulspelet kring hemvårdschefen. Jag vill inte längre vara en del av detta, säger hon.

ANNONS
|

”Något är ruttet i staten Danmark”, lyder en av de mest kända replikerna i Shakespeares Hamlet.

I den mer än 400 år gamla pjäsen yttras orden av officeren Marcellus, men fortfarande i våra dagar används citatet när man ska beskriva att något inte är rätt – eller när det till och med finns en misstanke om att någon vid makten är korrupt.

Byter man ut ”staten Danmark” mot ”kommunledningen i Halmstad” skulle citatet kunna användas för att sammanfatta varför Moderaternas gruppledare Ann-Charlott Mankell nu lämnar såväl sina uppdrag som partiet och politiken i stort.

Jag förstår inte hur de som var inblandade kan se sig själva i spegeln.

– Jag tyckte det var hemskt när de gjorde sig av med Jennie Vidal och stod inte alls bakom beslutet. Efteråt kände jag mig som en svikare när jag inte tog strid för att få ut den sanna bilden, säger hon.

ANNONS

– När jag läst i HP om hur de på liknande sätt gjort sig av med både Catharina Rydberg Lilja och Monica Karlsson på så lösa grunder har olustkänslorna från förra årets svek mot hemvårdschefen kommit tillbaka. Jag förstår inte hur de som var inblandade kan se sig själva i spegeln, fortsätter Mankell och berättar att hon mådde så dåligt av hur Vidal behandlades att hon själv hamnade på hjärtintensiven förra hösten.

Aktiv sedan 1980-talet

Redan som 25-åring i mitten av 1980-talet engagerade sig Ann-Charlott Mankell politiskt och gick med i Moderaterna – eftersom hon gillade att ”M var det parti som ansåg att människor själva skulle få bestämma hur de vill ha det”.

Moderat politiker protesterar mot hur man sparkat kvinnliga chefer
”Redan när de vill sparka Marie Thelander Dellhag som vd för HFAB blev jag fundersam över att det hette att hon inte var kompetent. Sedan har det fortsatt med Jennie Vidal, Monica Karlsson och Catharina Rydberg Lilja. Jag vill inte vara en del av detta längre”, säger Ann-Charlott Mankell. Bild: Jari Välitalo

I 20 år har hon suttit i kommunfullmäktige och sedan 2010 är hon ordförande i hemvårdsnämnden.

– Jag har älskat det uppdraget, så jag kommer verkligen att sakna att få fixa bra saker för de äldre.

Lokal tungviktare

Fortsätter man att granska hennes politiska CV syns det att hon är en lokal tungviktare. Eller vad sägs om att hon även är ordförande för Hallands Hamnar Halmstad AB, förste vice ordförande i kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott samt ledamot i kommunstyrelsens förhandlingsdelegation?

Folk inom partiet har bett mig kandidera eftersom de vet att jag säger vad jag tycker och står för mina åsikter.

Därför är det inte så konstigt att hon, vid sidan av Carl-Johan Berthilsson, nämnts som en av huvudkandidaterna till att ta över när nuvarande moderate ordföranden för kommunstyrelsen, Jonas Bergman, gör sin aviserade sorti.

ANNONS

– Folk inom partiet har bett mig kandidera eftersom de vet att jag säger vad jag tycker och står för mina åsikter, berättar Mankell och nämner att hon inte håller med den nuvarande partilinjen i stora frågor som hotellplanerna vid Österskans, en bro över Nissan på Söder eller bostäder i Eketångaskogen.

– Jag blev så klart smickrad när de uppvaktade mig och jag är stolt över vad jag uträttat i hemvårdsnämnden. Så visst har en del av mig känt sig lockad.

Sade ja till nomineringskommittén

Så sent som onsdagen den 18 augusti var hon på intervju hos Moderaternas nomineringskommitté.

– Jag förklarade att om de vill ha mig som etta på den lokala listan så ställer jag upp.

Exakt fyra veckor senare, onsdagen den 15 september, begär du utträde ur Moderaterna. Hur kan du ändra dig så totalt på så kort tid?

– Nu när HP granskar – och jag följer hur alla försöker lägga locket på – blir det som en flashback av falskheten kring sparkandet av Jennie Vidal, svarar Mankell och säger att det dåliga samvete hon kände hela förra året nu åter satt sig som en klump i magen och tyngd över axlarna.

Alla inblandade i turerna kring hemvårdschefen, Hem och HFAB vet att det finns en annan sanning än den officiella bilden.

– Alla inblandade i turerna kring hemvårdschefen, Hem och HFAB vet att det finns en annan sanning än den officiella bilden. När jag dessutom läser hur topparna försvarar alla konstigheter kring avtalet med D&D Hemtjänst blir jag ännu mer övertygad om att det är dags att lämna detta.

ANNONS

LÄS MER:HFAB:s vd sparkades när hon prioriterade hyresgästerna

LÄS MER:Sparkade vd:n: ”Kommunchefens samtal med mig var inte trevliga”

LÄS MER:Sparkad Hem-vd var öppet kritisk mot toppstyrning

LÄS MER:Politiker känner sig trygga med D&D-upphandlingen

– Jag kan inte vara kvar i den förljugenheten längre. Jag borde ha avgått redan förra året, men nu när jag äntligen bestämt mig känns det som en oerhörd lättnad och en befrielse.

Inne på Bergmans rum

Då HP ber henne rekapitulera vad som hände de där dramatiska dagarna i april förra året ryser hon till, samlar sig och tittar i sin almanacka – för att sedan berätta det som partipiskan tvingat henne att hålla inom sig så länge.

Måndagen den 20 april förra året var det ett medlemsmöte och när det var klart ropade Jonas Bergman på Ann-Charlott Mankell.

– Han bad mig att komma en halvtimme tidigare till kommunstyrelsemötet vi skulle ha morgonen efter. Eftersom jag är gruppledare tänkte jag inte på att det skulle vara något konstigt med det, minns hon.

Dagen efter tog Bergman in henne på hans rum i Rådhuset och stängde dörren.

I mejlet till henne tackade Rossköld för allt gott arbete och mycket goda insatser – men mindre än två veckor senare var Jennie tydligen inte vatten värd.

– Jag fattade ingenting när han plötsligt förklarade att min förvaltningschef skulle entledigas eftersom krisledningsnämnden och kommundirektören Mattias Rossköld saknade förtroende för henne.

Så sent som på skärtorsdagen, den 9 april, hade Rossköld skickat ett mejl till Vidal – rubricerat ”Re: Krisbemanning”, med kopia till Mankell – där han skrev om hur väl hon förberett krisbemanningen.

ANNONS

– I mejlet tackade han för allt gott arbete och mycket goda insatser – men mindre än två veckor senare var Jennie tydligen inte vatten värd. Jonas framförde i princip inga andra motiv än att hon inte kunde krisleda, återberättar Mankell.

Ska ni klubba igenom det i kommunstyrelsen så går jag inte på mötet, förklarade jag för Jonas. Han insisterade först, men jag gick bara hem.

Hon protesterade direkt och slog fast att hon inte kunde ställa upp på något entledigande på så diffusa grunder.

– Ska ni klubba igenom det i kommunstyrelsen så går jag inte på mötet, förklarade jag för Jonas. Han insisterade först, men jag gick bara hem, säger hon och påpekar att ledamöterna i kommunstyrelsen – som röstade ja till beslutet att entlediga Vidal – inte fått veta mer detaljerade skäl än vad Mankell fått.

Fick inte tag på Vidal

– När jag gick runt i min lägenhet och mådde dåligt ringde kommunens förhandlingschef Leif Johansson och var stressad över att han inte fick tag på Jennie för att meddela henne att hon sparkats från sin chefspost.

Hemvårdschefen anade inget om vad som hänt bakom hennes rygg, så när hon ringde tillbaka på de missade samtalen från kommunledningen visste hon inte hur känsligt det var. Därför hade hon en chef med i rummet och hade telefonens högtalare på.

LÄS MER:Medarbetare bevittnade Vidal få sparken per telefon

– Beskedet kom som en chock, så hon bröt ihop inför kollegan, berättar Mankell och fortsätter:

ANNONS

– Jag led oerhört med henne. Även om vi inte hade någon privat relation – och var noga med skiljelinjen mellan mitt politiska ordförandeuppdrag och hennes roll som tjänstemannachef – jobbade vi väldigt tajt ihop.

LÄS MER:Hemvårdschef Jennie Vidal utsedd till årets inspiratör

LÄS MER:Hemvårdsförvaltningen vinner nationellt pris för hälsosatsning

Jag fick då höra att jag skulle svara att det inte spelade någon roll vad jag tyckte. Kan du inte säga det är enda alternativet att du kliver av.

Någon dag efter beslutet blev Mankell uppringd av en person som varit med i partiet länge och som frågade hur hon tagit det som hänt.

– Jag svarade att jag mådde skit. Hade någon framfört kritik till oss i nämnden mot hemvårdschefens sätt att krisleda hade vi direkt kunnat dementera det, men nu visste jag inte alls vad jag skulle säga om HP ringde och ställde frågor om hur Jennie Vidal skött sig under pandemin.

LÄS MER:Mattias Rossköld om Jennie Vidals avgång

– Jag fick då höra att jag skulle svara att det inte spelade någon roll vad jag tyckte eftersom kommunstyrelsen och kommundirektören kommit fram till att hon inte kunde sköta krisledningen. Kan du inte säga det är enda alternativet att du kliver av, fick jag också veta.

Partiet ville att jag skulle utnyttja mina goda kontakter bland pensionärsorganisationerna för att få stopp på insändarna, men det skulle aldrig falla mig in.

Mankell berättar om hur partiföreträdare hörde av sig till pensionärsorganisationer för att få dem att sluta skriva insändare i HP till Vidals försvar.

LÄS MER:Föreningar uttrycker stöd för sparkad chef

– Partiet ville också att jag skulle utnyttja mina goda kontakter bland dem för att få stopp på insändarna, men det skulle aldrig falla mig in.

ANNONS
Moderat politiker protesterar mot hur man sparkat kvinnliga chefer
”När man fattar ett så här drastiskt beslut lär man snabbt märka vilka som är ens verkliga vänner. De andra klarar jag mig utan”, säger Ann-Charlott Mankell. Bild: Jari Välitalo

Att det även skulle vara en ifrågasatt upphandling som spelat in när Vidal fick silkessnöret ser Mankell bara som en dålig efterhandskonstruktion – som aldrig nämndes när beslutet att entlediga henne togs. Dessutom poängterar hon att upphandlingen aldrig blev av eftersom behovet försvann.

– Jennie hade gett order om att upphandlingen skulle avbrytas, men på grund av ett missförstånd mellan förvaltningens ekonomichef och upphandlaren tog det ett tag innan den avbröts.

LÄS MER:Politiker går vidare med granskning av hemvårdsnämnden

– Det mesta av kritiken som framfördes i den granskning som kommundirektören beställt fanns heller inte med i den första versionen. Den kom med i ett senare skede, säger Mankell.

Vad är då din förklaring till varför de ville sparka Jennie Vidal?

– För mig är det solklart att det handlade om att det var en stark, kvinnlig chef. Precis som i fallen med Hem och HFAB. Dessutom kan man lägga till HFAB:s förra vd, Dellhag. Där hette det att hon inte var tillräckligt kompetent, men hur rimmar det med att hon nu är vd för stora MKB Fastighets AB i Malmö?

LÄS MER:”Han berättade att Rossköld och Berthilsson tryckte på”

LÄS MER:Sparkade HFAB-ordföranden talar ut om maktspelet bakom kulisserna

Är det verkligen så enkelt som att hon är kvinna? Glömmer du inte att det finns en massa andra kvinnliga chefer i kommunen som inte får sparken?

ANNONS

– Visst finns det kvinnliga chefer, men alla som fått sparken har varit starka chefer som vägrat att säga sådant som inte stämmer. När kommunledningen ville att vi skulle lugna medborgarna under pandemin sade vi inom hemvården som det var.

Inte populärt att slå larm

Mankell pekar på att hon själv i en HP-intervju den 12 april 2020 slog larm om att personalbristen på Halmstads äldreboenden, i hemtjänsten och hemsjukvården var så stor på grund av pandemin att man snart inte kunde ta hand om de äldre på ett säkert sätt.

LÄS MER:Hemvårdspolitiker slår larm: ”Läget är akut”

– Så fort det publicerades blev jag uppringd och fick höra att det var en tråkig artikel. Jag svarade bara: ”Tycker du? Men det är sanningen!”

Hur ser du på att fem kommunala chefer, varav tre kvinnor, skrivit till alla HP-anställda om sin upprördhet över att ansvarig utgivare erbjudit dem att få en debattartikel publicerad i stället för att redaktionen ska försöka göra en nyhet av att de tycker att deras chef, Mattias Rossköld, är en bra chef?

– Jag blev nästan illamående när jag läste det. Jag förstår inte varför de går ut med en sådan sak, det är bara tramsigt.

LÄS MER:Fem höga kommunchefer: ”Bra med granskning men vi känner inte igen oss”

I grunden är Ann-Charlott Mankell arbetsförmedlare, men de senaste fyra åren har hon varit tjänstledig för att bara fokusera på de politiska uppdragen.

ANNONS
Ann-Charlott Mankell tror att Moderaterna i Halmstad kommer att gå bakåt i valet nästa år. ”I flera stora frågor har partiet tyvärr sett sig som fullkomligt och struntat i att lyssna på medborgarna, bland annat när det gäller hotellet vid Österskans och bostäder i Eketångaskogen”, säger hon.
Ann-Charlott Mankell tror att Moderaterna i Halmstad kommer att gå bakåt i valet nästa år. ”I flera stora frågor har partiet tyvärr sett sig som fullkomligt och struntat i att lyssna på medborgarna, bland annat när det gäller hotellet vid Österskans och bostäder i Eketångaskogen”, säger hon. Bild: Jari Välitalo

– Jag tänker inte återvända till Arbetsförmedlingen, men jag har andra grejer på gång – så jag kommer inte att vara sysslolös.

Vad vill du säga till de läsare som tycker det är konstigt att du inte nämnde att du ska hoppa av när HP i måndags ringde och ställde frågor om Moderaternas nomineringsarbete?

– Framför allt handlar det om att jag ville informera de andra i nämnden innan de nu får läsa om det i HP.

– Dessutom har det alltid varit så att när jag klagat på olika saker har jag fått höra att jag måste spela det politiska spelet. Så då kan man säga att jag avslutar med att göra just det.

Fotnot. Jennie Vidal har vid flera tillfällen avböjt att kommentera händelserna kring att hon blev entledigad från posten som hemtjänstchef. Även inför denna publicering har HP varit i kontakt med henne.

LÄS MER:Politiskt spel om vem som ska ta över efter Jonas Bergman

LÄS MER:Kommunchefens fru hoppar av D&D efter HP:s avslöjande

LÄS MER:Vd:n för D&D: ”Avhoppet skulle rädda kommunchefen”

LÄS MER:Avtal med D&D Hemtjänst hävs inte trots larm om fel i intyg

LÄS MER:Politiker anser att avtal med D&D ska sägas upp

ANNONS