Ann-Kristin Nilsson har skrivit till Moderaternas gruppledare Anna Fallkvist och berättat att en av anledningarna till att hon vände sig till HP var att någon kallat henne ”jävla kärring som inte förstod någonting” och sagt att hon ”redan var förbrukad i Moderaterna”.
Ann-Kristin Nilsson har skrivit till Moderaternas gruppledare Anna Fallkvist och berättat att en av anledningarna till att hon vände sig till HP var att någon kallat henne ”jävla kärring som inte förstod någonting” och sagt att hon ”redan var förbrukad i Moderaterna”. Bild: Jari Välitalo

M-avhopp ger en till politisk vilde

Sedan Lars El Hayek lämnade Socialdemokraterna i vintras har han varit ensam i Halmstads politiska vildmark – men nu får han sällskap av en avhoppare från Moderaterna.
– Efter att ha blivit så respektlöst behandlad vill jag inte längre vara med i partiet, men jag tänker sitta kvar i hemvårdsnämnden, säger Ann-Kristin Nilsson.

ANNONS
|

När socialdemokraten Lars El Hayek i början av 2021 blev politisk vilde pratade han om att partiet behandlat honom ”vidrigt”.

LÄS MER:Lars El Hayek lämnar S – blir politisk vilde

Bakgrunden var att partidistriktet i Halland i november 2020 stängt av El Hayek och uppmanat honom att lämna alla sina politiska uppdrag. Partidistriktet motiverade sin linje med att det riktats anklagelser mot honom om olämpligt beteende – men El Hayek själv nekade helt till anklagelserna och menade att de ”regisserats” för att skada honom.

LÄS MER:S i Halmstad: ”Besvikna på Lars El Hayeks agerande”

Efter att han hoppat av Socialdemokraterna har han suttit kvar som partipolitiskt oberoende i kommunfullmäktige och som vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

15 år i hemvårdsnämnden

När nu moderaten Ann-Kristin Nilsson, som är ersättare i kommunfullmäktige, också blir politisk vilde skriver hon till partiet om hur hon blivit ”respektlöst” behandlad.

ANNONS

LÄS MER:De är redo att ta över Mankells olika uppdrag

Bakgrunden är spelet kring vem Moderaterna skulle sätta in på ordförandeposten i hemvårdsnämnden, som efterträdare till avhoppade Ann-Charlotte Mankell. I stället för att flytta upp Ann-Kristin Nilsson, som suttit 15 år i just den nämnden, valde partiet att satsa på Ewa Sjögren, som inte har någon erfarenhet alls av hemvårdsnämnden.

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

Regionråd inblandad?

I en HP-intervju återgav Ann-Kristin Nilsson vilken upprörd diskussion det varit på Moderaternas möte när det hävdades att valet av ordförande skulle ha varit bestämt redan innan intervjuerna med de intresserade hölls – samt att regionrådet Mikaela Waltersson sades ha varit inblandad i beslutet.

LÄS MER:Nytt fulspel när Mankells ersättare skulle utses

LÄS MER:”Jag har bara bollat olika namn med folk jag litar på”

I en moderat chattgrupp, som kunde läsas av 24 personer, skrev då hennes partikollega, kommunfullmäktiges ordförande Andreas Bergman, att hennes agerande – ”att gå till HP” – var grund för uteslutning.

LÄS MER:M-politiker hotas av uteslutning för att ha uttalat sig i media

Jag vet inte på vems mandat han uttalade sig om mig inför så många, men jag tycker det är ren och skär mobbning.

– Jag vet inte på vems mandat han uttalade sig om mig inför så många, men jag tycker helt klart att det är ren och skär mobbning, säger Ann-Kristin Nilsson och pekar på den nya etiska policy som Moderaternas arbetsstämma centralt antog i Helsingborg i slutet av oktober.

Fina ord i etisk policy

I policyn står fina ord om att odla ”en positiv, generös och tolerant kultur”, ”att varje medlem ska känna sig respekterad, trygg och inkluderad” samt att ”vi tar avstånd från all form av mobbing”.

ANNONS
Kommunstyrelsens moderate ordförande Andreas Bergman anklagas för mobbning
I och med Ann-Kristin Nilssons avhopp får vi aldrig veta om Moderaterna ansåg att det fanns grund att inleda något uteslutningsärende mot henne, så som Andreas Bergman (M) ville att det skulle göras. Bild: Roger Larsson

Huruvida Andreas Bergman hade rätt i att det fanns grund att utesluta henne får vi nu aldrig veta. I sin begäran om utträde skriver i alla fall Ann-Kristin Nilsson att hon ”i själ och hjärta” fortfarande är moderat och inte vill bli utesluten – men att hon inför det hotet hellre själv kliver av.

– Generellt är ribban satt ganska högt. Uteslutning ska inte vara ett sätt att strypa meningsskiljaktigheter, har Lars Püss, ordförande för Moderaterna i Halland, kommenterat frågan i HP.

”Bättre öga mot öga”

För HP ifrågasätter Ann-Kristin Nilsson om Andreas Bergman verkligen hade rätt att hota henne med uteslutning inför en så stor grupp. I etiska policyn står att sådana frågor i första hand ska ”tas upp med föreningsordförande, gruppledare eller förbundets partiombudsman”.

– Jag tycker att man bör hålla en god ton i alla dialoger och att vissa saker sköts bättre öga mot öga, har Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande, kommenterat Andreas Bergmans agerande.

Krav på att få välja reporter

När Andreas Bergman själv erbjudits att kommentera har han sagt till HP att han ”inte är intresserad av att ställa upp på någon intervju”. Han har även skrivit till HP:s chefredaktör med krav på att få välja vem på tidningen som ska få lov att kontakta honom – men fått till svar att ”personer utanför redaktionen aldrig får bestämma vilka reportrar som ska göra vilka jobb”.

ANNONS

Efter att Ann-Kristin Nilsson meddelade sitt utträde fick hon en enkät med standardfrågor – exempelvis om medlemsavgiften är för hög eller om hon känner att hon står närmre ett annat parti.

Vill inte bli entledigad

– Enda lokala återkopplingen har varit att gruppledaren Anna Fallkvist undrade om jag skulle begära mig entledigad från hemvårdsnämnden. Hon hänvisade till att jag skrivit under kandidatförsäkran om att lämna mina politiska positioner om jag lämnar partiet – men det är ju inget juridiskt bindande, säger hon.

Moderaternas gruppledare Anna Fallkvist har upplyst Ann-Kristin Nilsson om att partiet anser att hon borde lämna sitt uppdrag i hemvårdsnämnden eftersom hon gått ur Moderaterna.
Moderaternas gruppledare Anna Fallkvist har upplyst Ann-Kristin Nilsson om att partiet anser att hon borde lämna sitt uppdrag i hemvårdsnämnden eftersom hon gått ur Moderaterna. Bild: Roger Larsson

Hur ser du på att det står i Moderaternas etiska policy, som du precis lyft fram, att man ska lämna sina uppdrag om man lämnar partiet?

– Jag tänker fortsätta jobba politiskt för att de gamla ska få det bättre, säger Ann-Kristin Nilsson.

LÄS MER:M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

LÄS MER:”Fulspel” kring källare får M-kandidat att hoppa av

LÄS MER:Berthilsson tackar nej till att bli listetta för M

LÄS MER:Moderaterna i Halland har spikat riksdagslistan

ANNONS