Ann-Charlott Mankell, numera utan någon parentes med ett M efter sitt namn, berättar att hon firade med löjrom på onsdagskvällen och att hon fått flera hundra uppmuntrande sms.
Ann-Charlott Mankell, numera utan någon parentes med ett M efter sitt namn, berättar att hon firade med löjrom på onsdagskvällen och att hon fått flera hundra uppmuntrande sms. Bild: Jari Välitalo

M-ledningen: ”Det har inte förekommit något fulspel”

Även om många varit medvetna om att Ann-Charlott Mankell varit kritisk till vissa saker inom politiken, var det en överraskning för alla inblandade att hon skulle hoppa av så tvärt.
– Jag delar så klart inte hennes bild av att det ska ha förekommit någon form av fulspel, kommenterar Jonas Bergman (M).

ANNONS
|

– Både och, svarar Jonas Bergman, Moderaternas toppnamn i Halmstad, på frågan om han på onsdagseftermiddagen blev överraskad när en av partiets lokala tungviktare, Ann-Charlott Mankell, meddelade att hon lämnar alla sina uppdrag med omedelbar verkan.

LÄS MER:Ann-Charlott Mankell (M) hoppar av i protest mot ”fulspel” kring sparkade kvinnor

– Med tanke på att hon varit aktiv i Moderaterna under så lång tid och gjort mycket gott är det naturligtvis tråkigt att hon lämnar. Läser man intervjun med henne i HP framgår det samtidigt tydligt att hon inte delar fullmäktigegruppens ställningstagande i flera stora frågor, förklarar han.

Jonas Bergman (M) håller inte med om att det skett något ”fulspel”.
Jonas Bergman (M) håller inte med om att det skett något ”fulspel”. Bild: Jari Välitalo

– Inom ett parti måste man ständigt fråga sig om man kan stå bakom majoritetens beslut – och här har tydligen hennes slutsats blivit att hon inte kan det.

ANNONS

Förvånad över kort varsel

Jonas Bergman tillägger dock att han är förvånad över att avhoppet sker med så kort varsel. Han jämför med att han som kommunstyrelsens ordförande meddelade i mars i år att han ska lämna politiken – men att han står till förfogande ända fram till valet hösten 2022.

Hur ser du på hennes kritik om ”fulspel” och ”förljugenhet”?

– Det har förekommit ett antal tuffa beslut som har varit tvungna att tas på olika nivåer. I varje enskilt fall har man försökt att så långt det går redogöra för bakgrunden, säger Jonas Bergman.

De som på onsdagen först fick beskedet om att Mankell hoppar av var ledamöterna i hemvårdsnämnden, där hon varit ordförande sedan 2010.

– Jag blev faktiskt chockad när hon berättade, säger nämndens vice ordförande Rose-Marie Henriksson (S), som nu tar över ordförandeklubban tillfälligt.

– Jag visste att hon har varit ledsen och besviken över hur vissa ärenden hanterats, men jag blev ändå överraskad över att hon tog ett så stort beslut, fortsätter hon.

Trots att M och S är politiska motståndare beklagar Henriksson att Mankell kastar in handduken.

– Hon är en idérik person som jag har haft ett väldigt gott samarbete med i nämnden.

Respekt från oppositionen

Även Willy Frithiofsson Schütt, som representerar Vänsterpartiet i hemvårdsnämnden, går på Facebook ut med att han kommer att sakna Mankell.

ANNONS

”Vi har naturligtvis haft politiska duster, men Ann-Charlott är en politiker som genuint vill väl, har sunt förnuft och har stor kompetens”, skriver han och tillägger att han respekterar henne mycket.

De borde ha haft någon form av dialog med nämnden först för att höra vilken bild vi hade.

Rose-Marie Henriksson säger till HP att hon håller med om att det var konstigt att hemvårdsnämnden inte fick information om att det fanns ett missnöje med hemvårdschefen Jennie Vidal förrän en halvtimme innan beslutet om att entlediga henne klubbades.

– Även om det formellt sett är kommunstyrelsen som tillsätter och avsätter förvaltningschefer borde de ha haft någon form av dialog med nämnden först för att höra vilken bild vi hade, menar hon.

Rose-Marie Henriksson (S) tycker det är konstigt att ingen frågade hemvårdsnämnden om deras bild av Jennie Vidal.
Rose-Marie Henriksson (S) tycker det är konstigt att ingen frågade hemvårdsnämnden om deras bild av Jennie Vidal.

Däremot har hon inte reagerat över ”fulspel” på samma sätt som Mankell har gjort.

– Det förekommer säkert, men jag sitter inte på samma positioner som hon har haft, så jag har inte sett något av det, säger Henriksson.

Förekom det inget politiskt fulspel när du var kommunråd 1994–2006?

– Nej, jag märkte aldrig av något sådant på den tiden.

Jag har aldrig varit med om så många kandidater som vi har nu – vi kommer inte ens ha plats på listorna för alla namn.

Ordföranden i Moderaternas nomineringskommitté, Ann-Charlotte Westlund, säger sig vara ledsen över att mista någon som är ”så erfaren och som skött ordförandeskapet i hemvårdsnämnden så bra”, men pekar samtidigt på att det ”tyvärr alltid blir en del turbulens i nomineringstider”.

ANNONS
Ann-Charlotte Westlund (M) är inte orolig över återväxten inom Moderaterna.
Ann-Charlotte Westlund (M) är inte orolig över återväxten inom Moderaterna. Bild: Roger Larsson

LÄS MER:Politiskt spel om vem som ska ta över efter Jonas Bergman

– Men jag är inte orolig över att det ska råda någon brist på ersättare. Jag har aldrig varit med om så många kandidater som vi har nu – vi kommer inte ens ha plats på listorna för alla namn. Enda nackdelen är väl att så många är helt nya och oerfarna inom politiken, säger hon.

Jag sitter ju med i kommunrevisionen och vi har bara haft gott att säga om hemvårdsförvaltningen när vi granskat den.

Beträffande Mankells kritik medger Westlund att både hon själv och många M-medlemmar har frågor kring exempelvis entledigandet av hemvårdschefen.

– Jag sitter ju med i kommunrevisionen och vi har bara haft gott att säga om hemvårdsförvaltningen när vi granskat den. De har varit bland de bästa på att hörsamma våra synpunkter, säger hon.

Blivit av med en konkurrent

Carl-Johan Berthilsson (M), som nämnts som tänkbar efterträdare till Bergman – och som i så fall nu blivit av med en konkurrent – säger att Mankells omedelbara avhopp kom oväntat.

Carl-Johan Berthilsson (M) har blivit av med en tänkbar konkurrent i kampen om förstaplatsen inom Moderaterna.
Carl-Johan Berthilsson (M) har blivit av med en tänkbar konkurrent i kampen om förstaplatsen inom Moderaterna. Bild: Jari Välitalo

– Det är alltid trist när folk lämnar. I regel brukar man kunna lösa motsättningar genom dialog, men hon kände kanske att hon kommit till vägs ände, säger han och tillägger:

– Det positiva är att vi samtidigt är ett parti som växer otroligt. Även om vi blir av med några gamla företrädare får vi in betydligt fler nya som är sugna på att engagera sig.

ANNONS

Något sådant känner jag inte till. I min värdegrund finns inte ens något som heter fulspel.

Han ser också fram emot en process där medlemmar får rösta om listorna på stämman i januari.

– Det är verkligen ett uttryck för demokrati när de som vill påverka måste vara på plats och göra sin röst hörd.

Har du märkt något av fulspelet som Mankell är kritisk till?

– Nej, något sådant känner jag inte till. I min värdegrund finns inte ens något som heter fulspel, säger Berthilsson.

Jag tycker att hon skulle ha tagit de här sakerna internt först, både inom partiet och kommunen.

Bland nykomlingarna är Morgan Gripson, ordförande för Företagarna i Halmstad, en av dem som nämnts som en outsiderkandidat till posten som Moderaternas förstanamn.

Morgan Gripson, beklagar Mankells sätt att öppet berätta sin del av sanningen.
Morgan Gripson, beklagar Mankells sätt att öppet berätta sin del av sanningen.

– Även om jag inte känner henne är det ledsamt att hon slutar i partiet eftersom jag hört att hon varit en bra resurs, kommenterar han.

På sociala medier har man kunnat läsa att du är kritisk till den ”totala tystnaden från politiken” och att du vill att någon ska berätta ”sanningen” om olika saker som HP har granskat. Är du nöjd nu när Mankell verkar ha hörsammat dina uppmaningar?

– Nej, jag tycker att hon skulle ha tagit de här sakerna internt först, både inom partiet och kommunen, säger Gripson.

Låter inte det som att du säger emot dina tidigare högljudda krav på öppenhet?

ANNONS

– Jag är en vanlig M-medlem som inte har varit med i de rum som hon refererar till, så jag vet inte vad som har sagts. Ni har en agenda och jag har en annan, så jag vill inte uttala mig mer än så.

Har en annan bild än hon har

Även Lars Püss, som är ordförande för Moderaterna på länsnivå, och Christofer Lundholm, som är M-ordförande på lokal nivå, beklagar att Mankell slutar.

Lars Püss (M) beklagar att Mankell slutar och säger att det är ”sorgligt”.
Lars Püss (M) beklagar att Mankell slutar och säger att det är ”sorgligt”.

– Jag är inte så insatt längre i lokalpolitiken, men jag vet att det har varit en del konflikter. Det är sorgligt att det leder till att hon slutar så här, säger Püss.

Christofer Lundholm (M) konstaterar att han har en annan bild av det som hänt än vad Mankell har.
Christofer Lundholm (M) konstaterar att han har en annan bild av det som hänt än vad Mankell har.

– Hon har gjort mycket för Moderaterna, särskilt inom äldreomsorgsfrågor, men när det gäller hennes kritik har jag en lite annan bild av sakerna än vad hon har, säger Lundholm.

Jag kände mig förd bakom ljuset eftersom kommundirektören berättade på mötet om hur Jennie Vidal blivit informerad om kritiken mot henne.

Sverigedemokraternas Fabio Ishaq menar att han är förvånad över att Mankell inte hoppade av redan förra året.

– Jag minns att jag reagerade direkt när hon inte var med på mötet där kommunstyrelsen beslutade att entlediga hemvårdschefen. Nu blev det i stället så att jag var den ende som i efterhand var kritisk till hur den frågan sköttes, säger han.

Fabio Ishaq (SD) är förvånad över att Mankell inte slutade redan förra året.
Fabio Ishaq (SD) är förvånad över att Mankell inte slutade redan förra året.

– Med facit i hand kände jag mig förd bakom ljuset eftersom kommundirektören berättade på mötet om hur Jennie Vidal blivit informerad om kritiken mot henne och att de var överens om att hon måste sluta. Hade jag vetat hur det egentligen låg till skulle jag inte ha röstat ja till beslutet.

ANNONS

HFAB:s styrelse får sitta kvar

– Nu har jag full respekt för Mankells avhopp. Hennes kritik stämmer med SD:s syn på att kommunen är alldeles för toppstyrd, säger Ishaq och berättar att han precis varit på möte med Halmstads Rådhus AB.

– Mitt krav på att HFAB:s styrelse ska avsättas blev nedröstat av alla andra, inklusive S. Man ska komma ihåg att Socialdemokraterna haft sina fingrar lika djupt som alliansen i de syltburkar som HP granskat. Jag tycker det är konstigt att de inte någon gång har agerat som ett oppositionsparti, utan bara har röstat ja till allt.

Jag har sovit dåligt flera nätter, men i natt sov jag som en stock.

Huvudpersonen själv, Ann-Charlott Mankell, medger för HP att hon känt en väldigt stor anspänning inför onsdagen.

– Jag har sovit dåligt flera nätter, men i natt sov jag som en stock, säger Mankell och berättar att hon fått flera hundra, uppmuntrande sms.

Ann-Charlott Mankell (M) berättar att hon nu ska besvara frågor som Moderaterna mejlat om varför hon lämnar partiet.
Ann-Charlott Mankell (M) berättar att hon nu ska besvara frågor som Moderaterna mejlat om varför hon lämnar partiet. Bild: Jari Välitalo

– Det var väldigt känslosamt och tårfyllt när jag avslöjade mitt beslut för hemvårdsnämnden, men på kvällen firade jag med löjrom.

– Tidigare har jag inte umgåtts med några från hemvårdsförvaltningen privat, eftersom jag velat hålla på gränserna mellan politiker och tjänstepersoner, men nu är fördelen att jag inte längre behöver tänka på det.

ANNONS