Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) vädjar i ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan att regeringen skyndsamt tar fram ännu fler åtgärder för att hjälpa branscher som har det tufft.
Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) vädjar i ett brev till näringsminister Ibrahim Baylan att regeringen skyndsamt tar fram ännu fler åtgärder för att hjälpa branscher som har det tufft. Bild: HP/Arkiv

Bergman ber regeringen om mer stöd till utsatta branscher

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) uppmanar i ett brev regeringen att skyndsamt vidta ytterligare åtgärder för att rädda branscher i allvarlig coronakris.
– Det läggs ett jättestort ansvar på några enskilda branscher för att stoppa smittspridningen, säger han.

ANNONS
|

I ett brev ställt till näringsminister Ibrahim Baylan, under rubriken ”Vi ska inte träffas”, påpekar Jonas Bergman att Halmstads kommun har agerat snabbt och kraftfullt genom att stänga ner publika verksamheter.

LÄS MER:Halmstad stänger flera kommunala verksamheter

LÄS MER:Verksamheter för barn och unga ställer in eller om

En självklarhet, menar han, och påpekar att kommunens hållning är att man inte ska träffas.

Snabb död för många butiker

Samtidigt innebär råden att det inte ska finnas några kunder i detaljhandeln vilket i sin tur innebär en ”synnerligen snabb död för många butiker och stadskärnor”, skriver M-politikern. Han hänvisar också till förslagen till nya råd som kom under onsdagen och som innebär ytterligare restriktioner för restaurangnäringen.

– Om vi följer restriktionerna kan vi få stopp på smittspridningen fort, men många enskilda, ofta mindre företag, får bära hela bördan för det som samhället gemensamt ska uppnå, säger han.

ANNONS

Ska man lyckas måste staten också hjälpa till genom att gå in med ännu mer riktade åtgärder – och det är bråttom, menar Jonas Bergman.

– Det kom ett paket i måndags som var en bra start, men jag tror att det finns ytterligare saker man kan göra som ökar chansen för de här företagen att överleva.

LÄS MER: Coronadrabbade företag kan få stöd längre

Jonas Bergman tillägger att han själv inte vill vara den som säger exakt vad som ska göras utan överlåter det till högre instans.

Ordförande i Halmstads krögarförening tycker att mindre städer som Halmstad nu drabbas för att man in storstäder inte skött sig. Hur ser du på det?

– Jag har svårt för att bedöma det och tänker inte ifrågasätta rekommendationerna. Men det är viktigt att samhällets olika aktörer står upp gemensamt och att vi sedan också stöttar dem som får ta den stora smällen.

LÄS MER:Krögarförening uppgiven efter regeringens alkoholförbud

Å ena sidan ska man undvika att umgås med folk man vanligen inte träffar och å andra sidan uppmanas man att inte sitta fler än åtta personer vid ett bord på restaurangen. Hur tänker du kring de här råden och folks möjlighet att stötta vissa utsatta branscher?

ANNONS

– Det har blivit svårare för människor att följa med i råden jämfört med i våras. Vi har lokala råd som skiljer sig från region till region. Därför är vi angelägna om att vara tydliga för det är viktigt att få stopp på spridningen, säger Jonas Bergman och fortsätter:

– Nu är det snart jul och kommunen har visat vägen med julgåvan till våra anställda som är riktad till det lokala näringslivet. Det finns tusentals andra arbetsgivare som skulle kunna göra samma sak. Det är ett coronasäkert sätt att hålla branscherna i gång. Att köpa skärbrädor från någon tysk webbshop är det kanske inte läge för just nu.

LÄS MER:Kommunen tackar anställda med julgåva som gynnar handeln

ANNONS