Halmstad stänger flera kommunala verksamheter

I går kom beskedet om skärpta allmänna råd för hallänningarna. Halmstads kommun meddelar nu att det innebär att en stor del av de kommunala verksamheterna tillfälligt kommer stängas ned. HP sände kommunens presskonferens live, se den i efterhand här!

ANNONS
|

Flera av Halmstads kommuns verksamheter är direkt påverkade av de skärpta allmänna råden för Halland och kommer tillfälligt stängas ned. Kommunerna i Halland har tillsammans med regionen och länsstyrelsen enats om en restriktiv hållning.

– Vi kommer stänga ned så mycket som möjligt. Det är det mesta som går att stänga ned, inledde kommundirektör Mattias Rossköld onsdagens presskonferens med.

Senast fredag eftermiddag kommer alla åtgärder vara klara och det innebär att en stor del av de kommunala verksamheterna där människor samlas tillfälligt stängs. Kommunens bibliotek kommer dock vara fortsatt öppna med begränsningar men ska inte längre betraktas som en mötesplats. Antalet besökare kommer begränsas och därför kommer den digitala servicen förstärkas. I första hand ska nu återlämning ske utanför biblioteken.

ANNONS

– Anledningen till att vi väljer att hålla biblioteken öppna är för att de fyller en mycket viktig samhällsfunktion. Tillgång till information är en grundläggande demokratisk rättighet och det innebär att vi kommer fortsätta upprätthålla bibliotekens bastjänster som utlån, återlämning, snabbdatorer och digitala tjänster, säger Ola Magnusson, förvaltningschef för kulturförvaltningen.

Medborgarservice Andersberg kommer också vara fortsatt öppet eftersom det faller in under bibliotekens uppdrag gällande information och rätt till hjälp att nå myndigheter. Kaféet kommer dock stängas och antalet besökare begränsas.

Stor påverkan på Halmstad arena

Äventyrsbadet på Halmstad arena stängdes under en period när coronapandemin först bröt ut och öppnades sedan upp igen. Denna gången stängs i stort sett hela Halmstad arena av för allmänheten.

– Allmänhetens tillträde till Halmstad arena bad och ishallar kommer stängs ned från och med imorgon (torsdag), men vi håller öppet för simundervisning för barn födda 2005 eller senare och för medicinskt motiverade bad, säger Anders Thorén, förvaltningschef på teknik- och fritidsförvaltningen.

Elitidrottsutövare påverkas inte av någon nedstängning.

– Vår uppfattning i förvaltningen är att förenings- och idrottslivet har hanterat den här frågan på ett alldeles utmärkt sätt genom pandemin. Man har följt alla rekommendationer och vår förhoppning är att det kommer fortsätta, det finns ingen anledning att tro något annat. Vi kommer inte idka någon kontrollverksamhet utan vi litar helt och hållet på våra föreningar, säger Anders Thorén.

ANNONS

Personal kan få nya arbetsuppgifter

Kommundirektör Mattias Rossköld meddelade också under presskonferensen att personalläget i kommunen inte påverkats i någon större utsträckning av den ökade smittspridningen och att sjuktalen i nuläget är låga. Resultatet av att verksamheter stänger innebär att några anställda kan behöva byta arbetsuppgifter under en period.

– Generellt sett så gäller det här under tre veckors period. De får i första hand andra arbetsuppgifter inom verksamheten eller i andra hand inom andra kommunala verksamheter, där det får jobba med liknande uppgifter.

Skolor och förskolor fortsätter att bedriva verksamhet som de gjort under hösten men barn- och ungdomsförvaltningen kommer med ytterligare besked på torsdag.

– Skulle det ske ett stort utbrott på en skola har vi tät kontakt med smittskyddet och skulle kunna göra en nedstängning, säger Mattias Rossköld.

Dessa verksamheter påverkas:

 • Simhallen på Halmstad arena stängs för allmänheten, viss simundervisning fortsätter.
 • Ishallarna på arenan stängs för allmänheten.
 • Alla möten på arenan de kommande tre veckorna ställs in.
 • Mötesplatserna för unga stänger: Nolltrefem i centrum, Horizonten på Fyllinge, Vallåsgården på Vallås, United i Oskarström och Zonen på Andersberg.
 • Dramalogen stänger samt Najaden ställer in alla arrangemang förutom kulturskolans verksamheter.
 • Mjellby konstmuseum och Halmstads konsthall stänger. Länsmuseerna i Halland bedrivs inte kommunalt men kommer också stängas.
 • Halmstad teater stänger och föreställningar flyttas fram. De som köpt biljetter kommer informeras.
 • Turistservice stänger sin fysiska butik.
 • Flera mindre verksamheter som tar emot besök från Halmstadbor som Fritidsbanken, byggåtervinningen, Kretsloppan och den tidigare stadsbondgården Olofstorp stänger också.
 • Kultur i Halland ställer in alla fysiska arrangemang.
 • Alla hjärtans hus stänger sin verksamhet.

LÄS MER:”Det här kommer få stor påverkan på hallänningarnas liv”

LÄS MER:Detta innebär de skärpta råden

ANNONS