Detta innebär de skärpta råden

Nu är det klart. Från och med i dag och tre veckor framåt omfattas även Halland av utökade restriktioner. Förhoppningen är att på sätt hejda den ökande smittspridningen. De skärpta råden påverkar allt från resande och shopping till arbetsplatser och idrottande.

ANNONS
|

Vid Folkhälsomyndighetens presskonferens på tisdagseftermiddagen meddelades det som nog många väntat på: Generaldirektör Johan Carlson har, i samråd med Region Halland och Länsstyrelsen i Halland, beslutat att införa lokala allmänna råd för Hallands län.

Råden gäller från och med idag, den 3 november, till och med den 24 november, men tidsperioden kan förlängas.

Beslutet punkt för punkt

Beslutet innebär att alla som vistas i Halland uppmanas att:

  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Gäller även verksamheter och arbetsplatser

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för verksamheter, som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar, och arbetsplatser:

  • Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en kan följa de allmänna råden. Sådana åtgärder kan vara att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna och erbjuda digitala alternativ.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en kan följa de allmänna råden. Det kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

På tisdagen beslutade även Länsstyrelsen i Halland att gå tillbaka till ett publiktak på 50 personer i Halland för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gäller även vid evenemang på serveringsverksamheter meddelade länsråd Jörgen Peters.

ANNONS
ANNONS