Kommunen tackar anställda med julgåva som gynnar handeln

Alla kommunanställda i Halmstad kommer i år att få en julgåva i form av ett presentkort på 1 000 kronor som gynnar handeln. Satsningen beräknas kosta närmare 13 miljoner kronor.
– Det här är ett jättetillskott, säger Caroline Bengtsson, cityledare på Halmstad City.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

Under tisdagens kommunstyrelsemöte beslutade politikerna att dela ut en julgåva till alla anställda. Gåvan är i form av ett presentkort på 1 000 kronor som är kopplat till det så kallade Citypresentkortet.

Julgåvan ska delas ut till samtliga fastanställda, men även till dem som under året har haft en anställning på minst tre månader. Det innebär att omkring 12 000 presentkort kommer att delas ut. Kostnaden för detta, inklusive omkostnader för distribution och administration, beräknas landa på närmare 13 miljoner kronor.

– Det har under året funnits en diskussion i alla partier om hur vi kan uppmärksamma personalen som ett tack för hjälpen under det här året när många har gjort extrema omställningar och fått anpassa sig. Vi var alla överens om detta, det är en gemensam önskan om att visa personalen vår uppskattning, säger Jonas Bergman (M), ordförande.

ANNONS

Kommer näringslivet till del

En annan tanke med julgåvan är att den kommer det lokala näringslivet till del. Presentkortet kan användas för köp av produkt eller upplevelse i exempelvis butik, restaurang, salong eller andra liknande inköpsställen. Pengarna kan användas vid ett eller flera köp under ett års tid.

Caroline Bengtsson, cityledare, är mycket glad över beslutet.

– Det är ett jättetillskott för våra medlemmar, det rör sig om väldigt mycket pengar. Men det är också ett viktigt signalvärde från kommunens sida som visar att de vill satsa på handeln och på city. Våren har varit extremt tuff och detta ger lite kraft att orka fortsätta, säger hon.

I dag är omkring 100 aktörer knutna till Citypresentkortet men under de kommande veckorna kommer alla aktörer som vill, både i och utanför city, att kunna ansluta sig.

– Det kommer man att kunna göra kostnadsfritt. Från kommunens sida vill vi inte diskriminera någon, säger Jonas Bergman.

I dag har vi ju blivit uppmanade att till exempel inte handla i butiker eller köpcentra – hur tänker ni kring det i sammanhanget?

– Jag förstår frågan, men presentkortet gäller ju i tolv månader. Om vi nu verkligen hjälps åt att minska smittspridningen så kanske restriktionerna hävs om några veckor. Annars tror vi att presentkortet kan bli ett bra tillskott och göra lika stor nytta i exempelvis januari, säger Jonas Bergman.

ANNONS

Skattefritt

Hur påverkar den här julgåvan övriga eventuella julklappar och julfester till personalen?

– Det finns inget som hindrar att man gör något ytterligare för personalen. Detta är utöver det ordinarie efter ett beslut i riksdagen tidigare i år som innebär att man kan ge en extra gåva till sin personal för upp till 1 000 kronor. Den är då skattefri för de anställda, säger Jonas Bergman.

Pengarna för satsningen tar kommunen från det egna kapitalet, tillägger han.

I ett pressmeddelande påpekar kommunstyrelsen att bakgrunden till riksdagens beslut om en gåva för upp till 1 000 kronor var att många företag och kommuner ville hjälpa till att lindra de ekonomiska konsekvenserna som covid-19 inneburit för många. I beslutet stod bland annat: ”Genom dessa skattelättnader kan de anställda få till exempel presentkort för att handla och därigenom stödja det lokala näringslivet.”

Kommunfullmäktige har sista ordet i frågan om julgåvan.

LÄS MER:V vill ge vårdpersonal extra betalt under pandemin

Kommunstyrelsen hade under sitt möte även uppe ett förslag från Vänsterpartiet som ville ge kommunens vårdpersonal extra betalt mellan mars och juli. Tanken var att alla skulle få 1 000 kronor per månad, alltså max 5 000 kronor. Förslaget fick dock inte gehör av något annat parti.

ANNONS