Avtalet mellan HFAB och HSAB ogiltigförklaras

Förvaltningsrätten har ogiltigförklarat avtalet mellan HFAB och HSAB och hänvisar till att det skulle gjorts en offentlig upphandling innan avtalet skrevs.

ANNONS
LocationHalmstad|
|

2021 tecknade bostadsbolaget HFAB på uppdrag av Halmstads rådhus AB två avtal med stadsnätsbolaget HSAB. Det ena avtalet är ett serviceavtal och det andra rörde uppdraget som kommunikationsoperatör för HFAB.

Tele2:s kommunikationsoperatör Itux ansökte om en överprövning där de krävde att avtalen skulle ogiltigförklaras av förvaltningsrätten. Ansökan bestreds av HFAB som krävde att den skulle avslås.

Nu har domen fallit. Förvaltningsrätten i Malmö har ogiltigförklarat de två avtalen och menar att en offentlig upphandling skulle ha gjorts innan avtalen skrevs.

De undantagsbestämmelser i LOU, Lagen om Offentlig Upphandling, som HFAB har hänvisat till har inte visats sig vara möjliga i detta fall, enligt förvaltningsrätten. De skriver i sin dom:

ANNONS

”HFAB skulle därför enligt förvaltningsrätten rätteligen ha annonserat och genomfört upphandling med tillämpning av bestämmelserna i LOU”

– Vi fick domen idag och har precis hunnit läsa igenom den. Mycket talar dock för att vi ska överklaga. Vi har tre veckor på oss, säger Mats Wallmark, chefsjurist på Halmstads kommun och juridiskt ombud för HFAB i ett pressmeddelande.

LÄS MER: HFAB:s avtal blir rättssak – uppges värt jättebelopp

LÄS MER: Kommunjurist vill stoppa överprövning av HFAB:s digitala tjänster

LÄS MER: Stadsnätsbolagets existens var hotad utan HFAB-avtalet

LÄS MER: Kommunjuristen försvarar HFAB-avtalen om digitala tjänster

LÄS MER: HFAB:s försvar av internupphandling totalsågas

ANNONS