Frågan om fåglar i stadsmiljö debatteras.
Frågan om fåglar i stadsmiljö debatteras. Bild: Stefan Gustavsson / SvD / TT

Vi människor smutsar ner betydligt mer än fåglarna

Att prioritera att sitta under lummiga träd då och då under sommaren för en fika, väger inte särskilt tungt mot att försöka utrota, för oss, obekväma arter av fåglar.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren.

ANNONS
|

Replik. Apropå insändaren ”Gör miljön så ogästvänlig det går”, 27/5.

Angående orsaken till skränande och bajsande fåglar i Halmstad, så verkar minnet vara kort hos de flesta.

Det är till mycket stor del djurrättsaktivisternas fel att sjöfågel söker sig till städerna, för att kunna häcka skyddade.

För ett antal år sedan släpptes ett stort antal minkar ut från minkfarmar utefter kusten av fanatiska djurvänner. De, som lärde sig att skaffa mat själva, plundrade sedan varje tillgängligt fågelbo utefter stränderna. På så sätt försvann de flesta ejdrar från Västkusten. Fiskmåsar och tärnor, med flera lärde sig, efter ett par års misslyckade häckningar, hitta nya, säkrare boplatser på taken i städerna, där de kunde föda upp sina ungar i lugn och ro, men med följd av de olägenheter vi nu har med dem.

ANNONS

Är man djurvän så ingår även fåglar i detta, och man måste tänka längre än i ett enda steg. Hela ekologin rubbades av denna protest, som de flesta nu tycks ha glömt bort.

Visst har vårt strandliv, hundar, katter och rävar och annat också stört fågellivet en hel del. Men inte så som vildminkarna, som dessutom kan simma nästan som uttrar. Människan håller dessutom mest till vid visa badstränder. Den steniga delen av kusten är inte så badvänlig.

Ekologin är känslig, och få känner till dess pusselbitar, som är kedjor i ett invecklat system av vår överlevnad. Många äcklas av insekter, som är livsviktiga för pollinationen av frukt och grödor. När de är för få, dör vi människor också ut … av svält. När balansen rubbas vill många människor inte ta sitt ansvar, utan tror de kan hantera skapelsen precis som de vill.

Att prioritera att sitta under lummiga träd då och då under sommaren för en fika, väger inte särskilt tungt, mot att försöka utrota, för oss, obekväma arter av fåglar. Vi människor smutsar också ner betydligt mer än fåglarna … med betydligt mer och farligare avfall.

Att människan kan tänka, håller jag knappt med om. Hon utgår bara från sitt eget, med tanklös kortsiktig egoism och tänker inte på att naturen och planeten tillhör allt liv.

ANNONS

ChristinaG

LÄS MER:Ornitolog kritiserar förslag att få bort fåglar från centrum

LÄS MER:Alliansen vill satsa på badbrygga och få bort störande fåglar

LÄS MER:Stadslivet gör småfåglar kaxigare

ANNONS