Försvaret rämnade – HBK sist i cupen

Halmstads BK slutade sist i gruppspelet i Svenska cupen sedan försvarsspelet rämnat i andra halvlek mot mästarlaget Malmö FF.
– Det är ett väldigt bra lag som vi möter och vi får ta lärdom av den här matchen, säger HBK-tränaren Magnus Haglund.

ANNONS
|

Svenska cupen

Malmö FF 4

Halmstads BK 1

(1-1)

Det var egentligen upplagt för en helt avgörande cupmatch om gruppsegern på Malmö ip.

Men i stället blev det ett jumbomöte sedan HBK och Malmö oväntat tappat poäng mot Superettanlagen Gais och Västerås.

Den här kalla vårdagen hittade i alla fall hemmalaget flytet igen och vann med klara 4-1 – siffror som kunde varit ännu större om inte Malkolm Nilsson Säfqvist i HBK:s mål gjort några kvalificerade räddningar i slutet.

– Vi är nya på den här nivån och får lära oss hur det är att möta så här bra lag, konstaterar Magnus Haglund.

ANNONS

Lagkaptenen Andreas Johansson nickar instämmande:

– Malmö får två billiga mål i början av andra halvlek och sedan känns det som om matchen dör.

Ifjol var HBK ramstarkt i försvarsspelet. Är du orolig för att det läckt bakåt under försäsongen i år?

– Nej, jag är inte alls orolig. Vi höll nollan mot Västerås och bjöd inte på en enda målchans. I dag blev vi hårt straffade några gånger och måste tvätta bort misstagen. Men det är försäsong och träningsdosen är fortfarande hög – det viktiga är att vi lär oss av våra misstag, säger Andreas Johansson.

Antonsson inledde målskyttet

I första halvlek hängde HBK bra med, men kunde inte förhindra Marcus Antonsson från att skicka in 1-0 från nära håll i 33:e minuten.

Innan pausvilan hade dock de för dagen helgula gästerna kvitterat sedan nyförvärvet från Jönköpings Södra – Amir Al-Ammari – snyggt dundrat in bollen bakom MFF-målvakten Marko Johansson (40).

HBK hade sedan en hyfsad chans direkt i inledningen av andra halvlek då Mikael Boman fick läge i straffområdet, men skottet tog på en försvarare och gick ut till hörna.

Istället avgjordes matchen inom loppet av tre minuter. Först stötte unge Sebastian Nanasi in 2-1 efter en upprullning (51) och kort därefter satte Ola Toivonen 3-1 sedan Malmö vunnit boll högt upp i planen (54).

ANNONS

– Jag tycker att vi hade lite för stor respekt i början av matchen, men kvitteringsmålet gjorde att vi fick energi. Malmö offrade mycket folk i pressen och vi lyckades inte spela förbi dem. Där måste vi bli bättre i bollbehandlingen, funderar Johansson.

Haglund berömmer nyförvärven

HBK hade sedan svårt att komma till några riktiga farligheter och med dryga kvarten kvar fastställde inhopparen Amin Sarr slutsiffrorna till 4-1.

– Vi har inte mött ett lag av den här kalibern tidigare, men jag tycker ändå att det finns lite positivt att ta med oss hem. Vi gjorde ett fint mål och försvarade oss bra i första halvlek.

– Sedan tycker jag att det var kul för Amir att få göra sitt första mål när han nu fick starta. Dessutom visade Phil (Ofosu-Ayeh) att han är en klasspelare som högerback.

Så spelade HBK

Malkolm Nilsson Säfqvist – Phil Ofosu-Ayey, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Thomas Boakye – Erik Ahlstrand, Joel Allansson, Amir Al-Ammari (Dusan Djuric 74), Emil Tot Wikström (Simon Lundevall 71) – Mikael Boman, Sadat Karim.

LÄS MER: Marcus Antonsson – en jagad anfallare: ”Hade varit trevligt att springa in på Örjans Vall igen”

LÄS MER: Haglund om cupavslutningen – och förstärkningar: ”Han är intressant”

ANNONS