Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Marcus Antonsson – en jagad anfallare: ”Hade varit trevligt att springa in på Örjans Vall igen”

Han hittade sig själv igen i Norge – men fick finna sig i att bli svensk mästare på distans.
Inför cupmötet med HBK ger Marcus Antonsson sin syn på rollen i Malmö FF, uppgifterna som placerar honom i HBK – och att numera ha förre lagkamraten Markus Rosenberg som agent.
– Det är mycket skriverier och mycket fokus på mig den här försäsongen, säger Marcus Antonsson med ett skratt.

Mycket har hunnit hända under de drygt 2,5 åren sedan den förre HBK-anfallaren skrev på för Malmö FF efter två år i England (Leeds och Blackburn).

Marcus Antonsson började med att skjuta Malmö FF till Europa League-succé och vann i höstas sitt allra första SM-guld, men var då också utlånad till norska Stabaek för att få den speltid som han inte fick i Malmö FF under nye tränaren Jon Dahl Tomasson.

Även om inte målen trillade in i den utsträckning Unnarydssonen önskade i Norge var tiden välinvesterad.

– När jag var i Stabaek ville jag göra det så bra som möjligt och hitta tillbaka till mig själv som spelare och forward. Jag visste att jag hade ett år kvar i Malmö och målet var att hitta tillbaka till mig själv och göra ett nytt försök i Malmö som forward, säger Marcus Antonsson.

Nu är han tillbaka i Skåne och har kunnat kvittera ut guldmedaljen han helst hade haft en större roll i.

– Jag fick den direkt när jag kom tillbaka. Det är kul så klart. Någonstans har man svårt att ta in det när man inte är där och upplever det på plats, men jag kände mig delaktig eftersom jag spelade åtta matcher och gjorde mål och assist. Sedan är det klart att jag är väldigt sugen på att vinna ett guld när man är bidragande en hel säsong. Det är det jag siktar på och vill åstadkomma.

Antonsson rensade luften med Tomasson

När HP pratade med Marcus Antonsson i november sa han att han kände att han hade gått från ”enormt förtroende till frysboxen” i Malmö FF och att det kändes ”ologiskt och konstigt” innan han lånades ut.

Därför blev det också ett rensa luften-samtal tidigt med Jon Dahl Tomasson.

– Ja, vi snackade direkt i första veckan i Malmö. Men det har aldrig varit några hard feelings. På alla olika arbeten kan man ha olika åsikter och jag tyckte att jag skulle spela mer än jag fick göra. Jon tyckte något annat och att det fanns en anledning till det då. Vi rensade luften när jag kom tillbaka och pratade om den här säsongen så det har varit ganska klart. Jag har också fått ganska mycket speltid och förtroende.

Lördagens match mot Antonssons gamla klubb HBK trodde de flesta – MFF-anfallaren inkluderad – skulle vara en direkt avgörande gruppfinal om en slutspelsplats.

I stället är de båda allsvenska klubbarna överraskande utslagna redan. MFF efter att ha förlorat hemma mot Västerås med 2–1 och borta mot Gais med 1–0.

– Det är alltid roligt att spela mot ett lag man representerat under lång tid. Det är bara väldigt tråkigt att det är en betydelselös match för både oss och HBK, säger Marcus Antonsson som vet att kraven är höga i och på MFF.

– Som matcherna sett ut borde vi vunnit båda och haft sex poäng, men så fungerar inte fotbollen. Då blir det ett stort misslyckande så klart med MFF och de kraven vi har på oss själva och andra har på oss. Det är inte bra nog. Vi får höja oss.

Hur märker man av det som spelare i Malmö?

– Man känner av det tydligt från supportrar och klubben har höga ambitioner, vi vill alltid vinna. Man får höra det från alla möjliga håll, men det är något man är van vid. Det är vinst som räknas, ingenting annat. Så man får höra det och förtjänar att höra det också, men man kan ta det för man vet spelreglerna.

”Varit mycket skriverier om mig den här försäsongen”

Marcus Antonsson själv startade mot både Västerås och Gais, men är än så länge mållös i cupen.

– Om man spelar en match och skapar mycket chanser men inte gör mål är det anfallaren direkt som får höra det. Men det är också en del av fotbollen och något som jag är van vid nu och det påverkar inte mig på det viset. Det är bara att fortsätta att göra rätt saker på planen så vet jag att målen kommer. Så länge det inte gör det kommer det alltid finnas kritiker och skriverier.

Just nu skrivs det mycket om att Malmö FF är på väg att värva nya offensiva spelare. Något som även Marcus Antonsson noterat.

– Det går inte att missa så mycket som det skrivs om det och även uttalanden från klubben. Det har varit mycket snack om det hela året sedan Isaac (Kiese Thelin) lämnade, men det påverkar inte mig på det viset. Man är inställd på att det kommer någon och att det kommer vara tuff konkurrens här.

Samtidigt skrivs det också att Marcus Antonsson kan vara på väg bort. Både HBK och Kalmar FF har pekats ut som intresserade.

– Det har jag inte heller missat. Det är mycket skriverier och mycket fokus på mig den här försäsongen. Men det är som jag har sagt innan, mitt fokus är givetvis i Malmö FF när jag är i Malmö FF och dessutom får spela på min rätta position som central forward. De här tre matcherna är de enda sedan Jon kom som jag har gjort det. Det är där jag vill spela. Det är det fokuset och den utgångspunkten jag har nu.

Antonsson är HBK:s huvudspår

Enligt vad HP erfar är Marcus Antonsson HBK:s huvudspår i jakten på en ny anfallare och förhoppningen är att 29-åringen, som gjorde över 70 matcher för HBK mellan 2010-2014, ska bli nästa hemvändare.

– Det cirkulerar alltid mycket rykten. Att HBK och Kalmar skulle vara intresserade är inte något konstigt eftersom det är två klubbar som jag har representerat tidigare. Men det har inte varit mer än så eftersom jag fokuserar här och nu.

Finns det något som kan förändra det?

– En svår fråga. Jag vill spela och spela forward och det gör jag just nu och det är det enda jag fokuserar på.

Tror du att du kommer spela någon mer gång i HBK i framtiden?

– Det är också en sån svår fråga för jag är här och nu, men det hade varit trevligt att springa in på Örjans Vall igen utan tvekan, men det är svårt att svara på om och när det i så fall kan hända. Jag trivs bra i Malmö så vi får se.

Lagkamraterna Markus Rosenberg och Marcus Antonsson jublar efter 1-0-målet för Malmö FF mot Elfsborg 2018. I dag är Rosenberg Marcus Antonssons agent i stället. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG
Lagkamraterna Markus Rosenberg och Marcus Antonsson jublar efter 1-0-målet för Malmö FF mot Elfsborg 2018. I dag är Rosenberg Marcus Antonssons agent i stället. Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Antonsson har Rosenberg som agent

Ett stort stöd i karriärvalen är numera en annan gammal HBK-profil, Markus Rosenberg. Malmö FF-ikonen har valt ett karriär som agent efter att ha avslutat sin framgångsrika karriär 2019 och företräder sedan snart ett år tillbaka sin gamla anfallskollega Antonsson.

– Det känns jäkligt bra. Det var just det som var intressant för min del också. Vi känner varandra så väl, han vet precis hur jag fungerar på planen eftersom vi har stått sida vid sida och jag respekterar honom oerhört högt. Jag kan få tips och råd som verkligen kan gå in. Det känns sjukt utvecklande och jag är väldigt nöjd med samarbetet så här långt.

I teamet runt Markus Rosenberg finns även en annan tidigare lagkamrat till Antonsson, förre landslags- och MFF-backen Behrang Safari samt förre Hammarby-profilen Petter Andersson som fungerar som mental coach.

– De har en väldigt bra laguppställning där man kan prata med olika i olika sammanhang. Fotbollen är som en lång utbildning. Man vet hur det fungerar, vad man själv gått igenom. Där tror jag man gör ett väldigt bra jobb när man slutat karriären och vet vad det handlar om.

Fler lokala sportnyheter hittar du här