Handbollslegendaren Bengt Johansson är död: ”En av de allra största ledarna”

Han blev ”Benga” med hela svenska folket och Benga Boys satte Sverige på kartan som en världsnation i handboll. Nu har idrotts-Sverige sorg sedan den legendariske handbollstränaren och förbundskaptenen gått bort efter en tids sjukdom.
– Det är en av de allra största ledarna som vi har haft inom svensk handboll och en av de största ledarna inom svensk idrott, säger Robert Wedberg, generalsekreterare på Svenska handbollsförbundet.

ANNONS
|

Halmstadsonen Bengt Johansson hade en lång och framgångsrik karriär inom handbollen.

Han fostrades i Halmstad Handbollspojkar och som spelare vann han tre SM-guld, 1969 och 1970 med SoIK Hellas och 1975 som spelande tränare med HK Drott. När han fortsatte som tränare tog han sedan sitt HK Drott till ytterligare fyra SM-guld 1978, 1979, 1984 och 1988.

Framgångarna i Sverige ledde till att Bengt Johansson 1988 utsågs till ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget. Det blev början på en stor svensk idrottsepok där Benga Boys tog hela 13 mästerskapsmedaljer under Bengt Johanssons ledning med spelare som Ola Lindgren, Magnus Andersson och Magnus Wislander.

ANNONS

Det första VM-guldet 1990 i Tjeckoslovakien var sensationellt mot dåvarande Sovjetunionen och det blev början på en framgångsperiod som bara Frankrike därefter kunnat upprepa.

Benga ledde Sverige till VM-guld även 1999 i Egypten och tog fyra EM-guld (1994, 1998, 2000 och 2002), det sista var på hemmaplan i Sverige 2002. 1998 belönades handbollslandslaget med Bragdguldet efter EM-segern i Italien.

OS blev det enda smolket i bägaren. Trots att Benga ledde Sverige till tre OS-finaler så fick han och Sverige nöja sig med silver såväl 1992, 1996 som 2000.

Även efter handbollskarriären har Bengt Johansson, trots att han på senare år drabbats av sjukdomen Parkinson, fortsatt följa handbollen nära och så sent som i januari, efter Sveriges senaste EM-guld, hyllade han landslagets framgångar i HP.

– Sverige var värda det här EM-guldet. Det är ett nytt lag så de kommer att ha stor framgång framöver – många spelare är bara i början av sin utveckling, sa Bengt Johansson då.

Men den 8 maj gick den legendariske förbundskaptenen bort efter en tids sjukdom. Det bekräftar familjen via sonen Petter Johansson i ett uttalande till HP.

”Min pappa, Bengt Johansson, somnade in på kvällen den 8/5 efter en tids sjukdom. Enligt hans sista önskan vårdades han i hemmet. Jag har förståelse för att min pappa har betytt mycket för väldigt många personer, både inom idrotten och utanför. Vi i närmsta familjen avböjer ytterligare kommentarer och vi önskar att vi får tid att bearbeta sorgen.”

ANNONS

Till HP:s tidigare sportreporter Jörgen Anderson, som följde Bengt Johanssons karriär nära under hela karriären, berättar Petter Johansson att hans pappa hade det bra på slutet och inte kände någon smärta eller oro.

– Han har haft stor hjälp av den närmsta familjen som bott hos honom det senaste halvåret, hemtjänsten och alla som varit involverade i hans skötsel, säger Petter Johansson.

Bengt Johansson var aktiv in i det sista där han bland annat var med i ett bridgegäng och så sent som i mars var den tidigare förbundskaptenen med på en sammankomst med gamla drottare.

Wedberg: ”Oerhört sorgligt”

Till HP säger Svenska handbollsförbundets generalsekreterare Robert Wedberg:

– Det är oerhört sorgligt. Det är en av de allra största ledarna vi har haft inom svensk handboll och en av de största ledarna inom svensk idrott. Det är stor sorg för hela handbollsrörelsen, säger Robert Wedberg och fortsätter:

– Det är mycket minnen som kommer fram. ”Benga” har gått igenom rutorna, gått hem till hela svenska folket på alla tänkbara sätt. Sedan självklart tänker vi i första hand på familjen med nära och kära.

Vilka minnen sticker ut särskilt?

– Det är mycket framgångar, men kanske framför allt hans banbrytande sätt att visa på ett inkluderande ledarskap som jag tror har visat vägen för många inom inte minst svensk idrott, men säkert många ledare i andra positioner också i samhället. Det är det absolut finaste totala minnet, säger Robert Wedberg.

ANNONS

Vad har Bengt Johansson betytt för svensk handboll?

– Det är en helt ovärderlig betydelse egentligen. Även om det påbörjats lite innan var det han som tog Sverige till den yttersta världstoppen och visade att det gick att ligga kvar där under så lång tid. Sedan skapade han en mängd individer som vuxit fram till ledare och som fortsatt verkar inom handbollen så han har fått en fantastisk spridning på det han gjorde som fortfarande finns kvar inom handbollen på många olika sätt, både på förbund men även ute i Europa.

Vill hedra Bengt Johansson

Robert Wedberg säger att man på något vis vill hylla och hedra Bengt Johansson men hur är för tidigt att säga än.

– Det ska vi naturligtvis göra, men vi har inte hunnit fundera på hur än. Det är klart att vi ska lyfta fram det på något sätt men det får gå i samklang med vad som är görligt ihop med familj.

LÄS MER:”Benga” hyllar guldlaget: ”Kommer ha stor framgång”

LÄS MER:Sverige fortsätter skrälla – ”Benga”: ”Fantastiskt”

ANNONS