Hedras i arenan. Handbollens populäre förre förbundskapten Bengt Johansson blir på onsdagen profil nummer sex på Wall of Fame i Halmstad arena.
Hedras i arenan. Handbollens populäre förre förbundskapten Bengt Johansson blir på onsdagen profil nummer sex på Wall of Fame i Halmstad arena.

Bengt Johansson till Wall of Fame

Rolf Peterson och Susanne Ljungskog fick som de ville. Nu gör Bengt Johansson, handbollens legendariske ledarprofil, dem sällskap på Wall of Fame i Halmstad arena.

ANNONS
|

– Det är ju kul. Det är trevligt. Jag fick ju hederspris av Halmstads kommun en gång, precis som (Per) Gessle har fått, och sedan har jag fått ett pris av Hallands akademi 1999. Men det var ju länge sedan jag var med, säger Bengt Johansson, glad över att hans bedrifter fortfarande uppskattas i hemstaden:

– De som är lite äldre känner väl till dem i alla fall...

”Benga” själv fyller 75 år i sommar. Porträttet av honom avtäcks vid en ceremoni i arenan klockan 11.30 på onsdagen. Senare på kvällen hyllas han även i samband med Eldsjälsgalan på Halmstads teater.

ANNONS

Den folkkäre förre handbollskaptenen blir stjärna nummer sex på berömmelsens vägg efter hans gamle Drott-adept Bengt ”Böna” Hansson, bordtennismästaren Jörgen Persson, Halmstadidrottens fader Josef August Lagergren, olympiske kanotmästaren Rolf Peterson och cykelvärldsmästarinnan Susanne Ljungskog.

När Petersons och Ljungskogs porträtt hängdes upp på arenaväggen i höstas frågade HP dem om vem de vill se på väggen framöver.

Båda svarade:

– Bengt Johansson.

Nu har Wall of Fame-juryn – som består av Jörgen Persson samt representanter från Halmstads kommun, Destination Halmstad, Halmstads med omnejd idrottshistoriska förening och Hallandsposten – kommit till samma slutsats.

Bengt Johansson behöver knappast någon närmare presentation. Efter 13 internationella medaljer med landslaget, varav två VM-guld, och fem SM-guld med Drott är hans meritlista svårslagen.

Med snart 13 års distans till hans sista landskamp, en EM-kvalseger mot Polen i juni 2004, säger ”Gurkburkens” skapare att minnena i dag är mer värda än medaljerna.

Om du ändå ska välja någon av alla framgångar som ligger dig allra varmast om hjärtat?

– Det är väl i så fall EM-guldet 1994. Vi vann ju VM -90 överraskande. Sedan förlorade vi OS-finalen i Barcelona och kom trea -93 i VM på hemmaplan, och då hade vi en massa skador. Men så vann vi -94 och då kanske man blev erkänd som ledare på ett annat sätt än man hade varit tidigare.

ANNONS

Wall of Fame-juryns ambition är att utse två nya profiler till väggen varje år.

Vem vill Bengt Johansson se där nästa gång?

– Det finns många att välja på, men (Fredrik) Ljungberg, fotbollsspelaren, är en tänkbar. Sedan finns det alltid ledare som har gjort mycket för idrotten i Halmstad, som Curt Holmqvist (Halmstad BTK), Stig Nilsson (HBK) och Lasse Wirdheim i Frigymnasterna.

Fotnot. Läs en större intervju med Bengt Johansson i Hallandsposten på lördag.

Fakta: Bengt Johanssons handbollskarriär i korthet

  • Spelade för Halmstad Handbollpojkar, Drott och Hellas.
  • 83 landskamper som spelare 1963–73. Deltog i OS i München 1972.
  • Tränare i HK Drott 1974–75 (spelande tränare), 1976–84 och 1985–88. Fem SM-guld med Drott.
  • Svensk förbundskapten 1988–2004. 13 medaljer på 16 internationella mästerskap, varav två VM-guld och fyra EM-guld. OS-silver 1992, 1996 och 2000.
ANNONS