”Benga” hyllar guldlaget: ”Kommer ha stor framgång”

Första svenska EM-guldet i handboll på 20 år.
Bengt Johansson, 79, hyllar de svenska guldhjältarna och sin arvtagare som guldvinnande förbundskapten, Glenn Solberg.
– Sverige var värda det här EM-guldet. Det är ett nytt lag så de kommer att ha stor framgång framöver – många spelare är bara i början av sin utveckling, säger ”Benga”.

ANNONS
LocationHalmstad||

Bengt Johansson ledde Sveriges herrhandbollslandslag till EM-guld 1994, 1998, 2000 och 2002.

På söndagskvällen följde den legendariske förbundskaptenen från Halmstad EM-finalen mot Spanien med stort intresse och fick se blågult bli Europamästare för första gången på 20 år.

Efteråt säger han till HP:

– Det var ingen bra handbollsmatch så, med flyt, utan det var mer en taktisk match och spännande. Men Sverige utnyttjade sina kanter och målvakten, (Andreas) Palicka, är fantastisk.

– Sedan tycker jag att (Oscar) Bergendahl på linjen har utvecklats oerhört mycket under den här turneringen. Och det som jag gillar med Glenn Solberg är att han inte gör något byte anfall/försvar. Men i dag tyckte jag nog att de inte vågade spela ut, utan det var lite tröga uppspel. Men det är svårt att klaga när man vinner.

ANNONS

Vad är det Sverige har gjort så bra under EM som ledde till guldet?

– Det är målvaktsspelet och kontringsspelet. Sedan är det (Jim) Gottfridsson som spelmotor, som jag tycker att man (motståndarna) ska ta bort i matcherna – han ska inte få känna på bollen. Men de andra lagen har inte kommit så långt ännu.

Det har varit ett speciellt mästerskap med covid-19 och spelare in och ut ur truppen – gör det prestationen ännu större?

– Ja, visst, absolut. Det är turbulent – men jag menar, vi var tre ledare och de är tio. De måste ju göra någonting...

Spår en ny storhetstid

Bengt Johansson menar att ett EM-guld är det svåraste vinna – svårare än både VM och OS – eftersom de flesta bra handbollslandslagen finns i Europa.

– Sverige var värda det här EM-guldet. Det var en uppföljning på VM-finalen i fjol, som vi förlorade. Det är ett nytt lag så de kommer att ha stor framgång framöver – många spelare är bara början av i sin utveckling, säger han.

En del av spelarna är så färska på toppnivå att inte ens Bengt Johansson hade koll på dem.

– När jag såg VM förra året var jag väldigt överraskad – jag kände knappt igen en spelare. Det var (Niclas) Ekberg jag kände igen och Palicka, säger han.

ANNONS

Det är hemma-VM nästa år – kan du se en ny storhetstid för Sverige nu?

– Ja, absolut. Sverige ska fortsätta att försöka utvecklas och spela sin snabba handboll. Men vi måste nog få fram lite målvakter – där är vi nog lite tunna. Vi hade fantastiska målvakter – (Peter) Gentzel, (Claes) Hellgren, Mattias Andersson, Tomas Svensson, Mats Olsson – men de har lärt ut så att alla målvakter i Europa är bra i dag och det är svårare att göra mål på motståndarna i dag. Vi måste försöka få upp ett gäng målvakter.

Hade Glenn Solberg på besök

När Glenn Solberg tog över som förbundskapten 2019 besökte han Bengt Johansson och fick bland annat kika i ”Bengas” blågula taktikbok.

– Men jag sade till honom att ta inte efter mig utan ha din egen stil. En kopia är inte bättre än ett original. Han har sin stil, och jag har ju både (Martin) Boquist och (Tomas Svensson) med i laget – det är rätt kul. Materialförvaltaren är också med, men han är skadad och var inte med i denna turneringen.

Martin Boquist, som i dag är assisterande förbundskapten, och Tomas Svensson, som är målvaktstränare, spelade båda i Bengt Johanssons EM-guldlag 2002.

Har du haft någon kontakt med Glenn Solberg under resans gång?

ANNONS

– Nej, inte mer än att jag skriver och grattar honom då och då.

Vad är det han gör så bra som förbundskapten?

– Han är lugn och låter spelarna bestämma på planen.

Det låter som på din tid…?

– Ja, det är ungefär samma.

Bengt Johansson var förbundskapten 1988–2004. Under den perioden vann Sverige även två VM-guld och tog tre OS-silver.

Drottprofilerna Ola Lindgren, Magnus Andersson och Thomas Sivertsson spelade i EM-guldlaget 2002.

LÄS MER:Bragd på bragd – vem kan inte älska detta landslag?

LÄS MER:Halmstadprofilen med i den nya OS-satsningen

ANNONS