Förlamning inget hinder för fart och fläkt på vattnet

Christian Hedberg bröt ryggen när han klättrade i berg. Maximilan Gyllsten miste ena benet i en bilolycka. Nu är båda paralympier – och vill inspirera andra funktionsnedsatta att aktivera sig. Den upprustade wakeparken i Grötvik fick höga betyg.

ANNONS
LocationGrötvik||

– Vi gillar initiativet att man har byggt en anpassad park. De har gjort ett jättebra jobb. Jag är jätteimponerad, säger Christian Hedberg.

Halmstad Wakeboardklubb är precis klar med en omfattande tillgänglighetsanpassning av wakeparken i det gamla kolbrottet i Grötvik.

EU, Halmstads kommun och lokala företag är några som bidragit ekonomiskt till projektet, som enligt klubbens ordförande Mats Örjes haft en total budget på runt fyra miljoner kronor.

Anläggningen har nu bland annat fått en andra, längre kabellina, ramper och en hiss så att det går att köra ända ned till vattnet med rullstol plus en läktare.

”Svårt att hitta aktiviteter”

Christian Hedberg från Hedemora och Maximilan Gyllsten från Alingsås är lagkamrater i svenska kälkhockeylandslaget, men driver också företaget Faster Forward som via en app hjälper funktionsnedsatta att aktivera sig.

ANNONS

– Vi tyckte själva att det var svårt att hitta aktiviteter för oss där vi kan ta med våra vänner och vår familj. Då tänkte vi att vi samlar allt det på en plattform. Åker du på besök någonstans i Sverige så ska du kunna gå via oss och hitta en aktivitet, säger Maximilan Gyllsten.

Så sent som i tisdags fick Faster Forward ta emot priset ”Årets funkoprenör” av banken Nordea. På lördagen var Christian Hedberg, som är vd, och Maximilan Gyllsten, som är försäljningschef, i Halmstad och testade personligen den upprustade wakeparken.

De tog plats i den särskilda sittwakeboard som klubben införskaffade i fjol – och åkte så att vattnet sprutade.

– Det är jätteroligt, men det är svårt. Det är mycket det här att du ska få ihop koordinationen mellan huvud, öga, händer och de muskler som inte finns. Men jag gillar när det är lite fart och fläkt så det här passar mig ganska bra, säger Christian Hedberg.

”En väldig glädjekick”

Han bröt ryggen i en bergsklättringsolycka och är förlamad från naveln och nedåt. Maximilan Gyllsten miste höger underben i en trafikolycka.

Båda är levande bevis för att det går att leva ett aktivt liv även med en funktionsnedsättning.

Wakeboard är ett exempel:

ANNONS

– Det var inte lätt, men det var görbart och en väldig glädjekick, säger Maximilan Gyllsten – innan det är dags för nästa tur på vattnet.

LÄS MER:Bidrag gör det möjligt att storsatsa på wakeparken

LÄS MER:Wakeboardproffsen lär ut sportens tjusning till nybörjare

ANNONS