Wakeboardproffsen lär ut sportens tjusning till nybörjare

Wakeboardåkare från hela Sverige befinner sig just nu på Halmstad Wakeboardklubbs anläggning i Grötvik. En del är nybörjare, andra har hållit på ett tag och i slutet av veckan kommer ungdomseliten att finnas på plats. Alla ledda av en trio världsmästare inom sporten.

ANNONS
|

Clara Dandenell, Melanie Staaf och Albin Randow är alla tre både dubbla svenska mästare och dubbla världsmästare i wakeboard.

Under denna veckan befinner sig trion i Grötvik för att lära ut sportens alla konster till ungdomar på olika nivåer.

För Melanie och Albin är det tredje året de befinner sig i Halmstad.

– Att hålla på med wakeboard är en frihet. Det är kul att kunna utmana sig själv med något man aldrig har gjort tidigare. Allt är möjligt i sporten och man sätter sin egen nivå och gör det man själv vill, säger Melanie.

Nybörjare på plats

På plats finns ungdomar som aldrig tidigare har provat på sporten och det finns de som är nybörjare men som ändå testat sporten vid några tillfällen.

ANNONS

– Vi är vana att lära upp ungdomar från grunden och har lärt oss små knep under åren som vi kan ta till, säger Melanie.

Nyckelorden under lägerveckan är gemenskap och peppning.

När en av tjejerna i nybörjargruppen klarar av att starta från bryggan för första gången, jublar Melanie och hela gruppen applåderar.

– Lär man sig något nytt ska det firas, säger Albin och skrattar.

Amanda Bendt är tolv år och kommer från Stockholm och kompisen Ella Nilsson-Burns är elva år och kommer från London. De provar på wakeboard för första gången under lägret i Grötvik.

– Jag har simmat, åkt vattenskidor och surfat tidigare men har aldrig provat på wakeboard, säger Amanda.

– Jag gillar att wakeboard är en annorlunda sport. Jag tycker om att prova på lite ovanliga grejer, säger Ella som tidigare hållit på med simning.

Hjälp av riktiga proffs

Båda tjejerna är imponerade över instruktörstrion som efter tisdagens avslutade wakeboardlektion visar upp sina egna färdigheter på vattnet.

– Det är häftigt att få hjälp av riktiga proffs. Det gör liksom inget att man ramlar för alla gör det, det är skönt att veta att även de duktiga gör det, säger Amanda efter att hon sett Melanie ramla i vattnet vid två tillfällen.

ANNONS

Sebastian Framdahl, 15 år från Västerås, är i Grötvik för att delta i ungdomselitens läger i slutet av veckan.

– Jag ser fram emot att lära mig att lägga till en skruv i mina airtricks, säger han.

ANNONS