Bidrag gör det möjligt att storsatsa på wakeparken

Jordbruksverket har beviljat 1,3 miljoner i bidrag för att utveckla och tillgänglighetsanpassa Halmstad wakepark.
– Vi är så tacksamma, och jätteglada över att kunna erbjuda Sveriges mest tillgängliga bana, säger ordförande Mats Örjes.

ANNONS
LocationGrötvik||

Det har hänt mycket inom Halmstad wakeboardklubb i år. Förutom att föreningen gått från 20 till 250 medlemmar har anläggningen i Grötvik fått ett rejält lyft.

LÄS MER:Halmstad wakeparks nya stil inspireras av stenhuggare och Hollywood

I somras köptes en sitwakeboard in så att även funktionshindrade ska kunna åka, och nästa steg blir att tillgänglighetsanpassa anläggningen.

LÄS MER:Funktionshindret hindrar inte Elsie från att åka wakeboard

Med start i höst ska marken i området jämnas till och en ramp ska byggas ner till en helt ny kabellina som placeras intill den nuvarande. Det ska även anläggas en handikapparkering.

Ta sig ner med rullstol

– I sommar har den som velat åka på vår sitwakeboard fått krypa ner eller blivit burna. Tanken med satsningen är att man ska känna sig fri att komma hit och kunna ta sig ner själv från parkeringen till kabellinan med till exempel en rullstol, berättar ordförande Mats Örjes.

ANNONS

Troligen kommer det också att byggas någon form av hiss eller liknande anordning i anslutning till den nya kabellinan.

– Nackdelen med en ramp är att den kan bli väldigt hal, säger Emil Johansson som varit behjälplig som bollplank.

Bidrag från Jordbruksverket

Satsningen blir verklighet tack vare att Jordbruksverket, via Lokalt ledd utveckling Halland, pytsat in ett bidrag på hela 1,3 miljoner. Sedan tidigare har även Halmstads kommun och RF Sisu Halland gått in med pengar, liksom lokala företag.

– Vi är jätteglada över allt stöd. Vi var första föreningen i Sverige att köpa in en sitwakeboard och nu får vi också Sveriges mest tillgängliga bana, säger Mats Örjes och tillägger att föreningen räknar med att hela satsningen kommer att kosta omkring 2,6 miljoner.

Föreningens sportchef Björn Berling inflikar:

– Vårt mål är att skapa en mötesplats som är tillgänglig för alla. Vi vill att alla ska kunna komma hit och prova på att köra eller bara hänga. Man behöver inte åka wakeboard.

100 meter längre

Mats Örjes berättar att den nya kabellinan kommer att bli 100 meter längre än nuvarande.

– Den ska börja inne i viken, och sedan gå rakt över vattnet bort till berget på andra sidan. Men det ska bara vara wakeboard på en del av linan, den blir ungefär lika lång som nuvarande banan. På den andra delen ska vi ha lite andra sporter, som stand-up-paddle, slacklines och vattenbasket.

ANNONS

Dessutom ska en läktare för 100 personer byggas och föreningen tänker att platsen därefter även kan fungera som en amfiteater.

– Det blir som ett litet Dalhalla med fantastik akustik och bryggorna kan lätt göras om till en scen på 25-30 kvadrat, säger Mats Örjes.

Målet är att det mesta ska vara klart till våren när säsongen drar i gång igen.

LÄS OCKSÅ:

ANNONS